logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki anemometr kubełkowy i wyświetlacz wybrać do całorocznego pomiaru wiatru?

wojcimierzbialy 30 Sie 2025 14:10 243 1
REKLAMA
  • #1 21648664
    wojcimierzbialy
    Poziom 1  
    Witam. Planuję zakup anemometru kubełkowego, gdyż mam zamiar zrobić całoroczny pomiar wiatru w mojej miejscowości. Nie wiem niestety, jaki anemometr oraz wyświetlacz mam dobrać i jak wszystko podłączyć. Może mają Państwo jakieś pomocne rady?
    AI: Czy mógłby Pan/Pani napisać, gdzie dokładnie planuje zamontować anemometr (np. na dachu, na maszcie, w otwartym terenie) i jakie warunki atmosferyczne tam panują (np. silne mrozy, duża wilgotność)?
    Na maszcie nie wyższym niż 6 m. Nie występują tam silne mrozy ani upały.
    AI: Czy zależy Panu/Pani tylko na bieżącym odczycie prędkości wiatru na wyświetlaczu, czy również na zapisie i analizie danych (np. archiwizacja, zdalny dostęp do pomiarów)?
    Jeśli jest to możliwe w dość niskim koszcie oraz jeśli początkujący sobie z tym poradzi, to zapis i analiza danych może być przydatna.
  • REKLAMA
  • #2 21649168
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    U Chińczyka, na Ali czy Temu, kupisz całe stacje z wiatromierzami i łączem przewodowym.
    Rejestrują nie tylko siłę wiatru, ale i kierunki, temperaturę, wilgotność i itd.
    Nawet jeżeli trafisz model bez rejestracji danych, możesz postawić stację przed kamerą internetową i co określony czas, robić zrzut ekranu, co zapisze dane z ekranu.
    Minusem będzie tylko to, że będzie trzeba je odczytać i ręcznie wprowadzić np. do arkusza kalkulacyjnego.
    Ale można szukać modelu z rejestracją danych lub współpracujących z aplikacjami.
REKLAMA