logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Magnetowid Panasonic NV-SD20 – brak obrazu po czyszczeniu głowic, dźwięk działa, co sprawdzić?

graciarzlife 30 Sie 2025 15:10 603 13
REKLAMA
  • #1 21648702
    graciarzlife
    Poziom 2  
    Witam, przychodzę z prośbą o pomoc. Kupiłem jakiś czas temu magnetowid taki jak w tytule. Po wyczyszczeniu głowic zaczął dawać obraz i dało się go używać. Czasami pojawiały się jakieś dziwne zakłócenia w obrazie, ale dało się go normalnie użytkować. Po tym, jak leżał pół roku, chciałem go znowu użyć i obraz wyglądał tak, jak na załączonym nagraniu (uchwycone tunerem TV PCI PixelView w OBS Studio). Czyściłem głowice papierkiem z alkoholem — zebrało sporo gruzu. Nie wyglądają w żaden sposób na uszkodzone. Niestety nie mam możliwości zrobienia lepszego zdjęcia. Na telewizorze brak obrazu, ale dźwięk jest. Tunerem PCI po wyczyszczeniu głowic jest troszkę inaczej, ale nie powiedziałbym, że lepiej — wydaje mi się, że to nie ich wina. Przekopałem internet i nie znalazłem sposobu na poradzenie sobie z tym problemem. Może jakieś elektrolity padły, odpowiedzialne za poprawny obraz? Nigdy nie naprawiałem tak starego sprzętu, także proszę o poradę.

https://filmy.elektroda.pl/93_1756557727.mp47685.jpg]
    Zbliżenie na głowicę wideo bębna wirującego magnetowidu, widoczna jedna z głowic zamontowana na krawędzi bębna.
    Zbliżenie na głowicę obrotową magnetowidu z widocznym zużyciem lub zanieczyszczeniem na jednej z głowic wizyjnych.
    AI: Czy próbowałeś odtwarzać inne kasety, żeby wykluczyć problem z konkretną taśmą? Jeśli tak, czy objawy są takie same na wszystkich kasetach?
    Ta sama taśma śmigała na tym magnetowidzie pół roku temu. Na innym magnetowidzie, który posiadam, dzisiaj ją obejrzałem całą bez problemu.
    AI: Czy na ekranie pojawia się menu magnetowidu (np. licznik, ustawienia) albo jakikolwiek obraz podczas przewijania taśmy (np. szybkie przewijanie z podglądem)?
    Ten magnetowid nie posiada takich funkcji, z tego co mi wiadomo. Wszystkie ustawienia ustawia się na wbudowanym ekraniku.
    Załączniki:
    • nvsd20_series.pdf (1.81 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21648761
    graciarzlife
    Poziom 2  
    >>21648746 Kolega też mi tak powiedział przed chwilą, ale się jeszcze łudzę, bo obraz nie wygląda jak na filmikach z wymiany głowic na YT. Jeśli tak jest, to dałoby radę coś dobrać albo przeszczepić same głowice do bębna? Widzę różne dwugłowicowe bębny za 30 zł na Allegro, ale do mojego modelu są kompletnie niedostępne. Zastanawiam się, jak spore są różnice pomiędzy modelami?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21648767
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1121
    To raczej nie jest wina głowicy.
  • Pomocny post
    #5 21648777
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1724
    Witam,
    jdubowski napisał:
    Mnie ta głowica na powykruszaną wygląda...

to nie wykruszenie, tylko konstrukcja głowicy z bliska - szczelina, gdzie widać główny korpus, a w nim pady, gdzie przylutowane są wyprowadzenia od cewek głowicy odczytującej.
    Tam coś innego jest do naprawy/wymiany - może to być któryś z kondensatorów.

Pozdrawiam
  • #6 21648848
    graciarzlife
    Poziom 2  
    clubber84 napisał:
    tylko konstrukcja głowicy z bliska - szczelina, gdzie widać główny korpus, a w nim pady, gdzie przylutowane są

>>21648777 Dzięki, w takim razie wyjmę płytkę obok głowic podpisaną jako HEAD AMP w manualu i będę patrzył kolejno miernikiem ESR, czy coś tam złego się nie dzieje, a jeśli będzie git, to idę szukać, gdzie to idzie na płycie głównej...
  • REKLAMA
  • #7 21648926
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 241
    Człowieku czym ty to czyściłeś pilnikiem? Masz skruszony czytnik głowicy. Temu na obrazie masz mroczki, synchronizacji skończył się zakres stabilizacji(Tracing). Tu masz podobny temat ale inny magnetowid. link: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3622375.html
    Załączniki:
    • Magnetowid Panasonic NV-SD20 – brak obrazu po czyszczeniu głowic, dźwięk działa, co sprawdzić? mag.jpg (275.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21648955
    graciarzlife
    Poziom 2  
    >>21648926 Faktycznie, tak jakby uszczerbione, możliwe, że za mocno przycisnąłem, jak czyściłem, późno w nocy było, chciałem sobie film obejrzeć... Jeszcze dla pewności zdejmę głowicę i zobaczę pod mikroskopem

Dodano po 3 [godziny] 38 [minuty]:

>>21648926
    Stanowisko serwisowe z mikroskopem stereoskopowym i rozłożonym urządzeniem elektronicznym na biurku.
    Zbliżenie głowicy urządzenia elektronicznego wykonane przez mikroskop, pokazujące detale elementów metalowych i lutowanych.
    Zbliżenie elementu elektronicznego sfotografowanego przez mikroskop, widoczne dwie miedziane ścieżki i metalowa powierzchnia.

Udało mi się to sfotografować używając optyki mikroskopu, tutaj już nie widać żadnego ukruszenia są to zdjęcia obu głowic, nadal jest piekielnie trudno zrobić zdjęcie ale mogę dodać zdjęcia każdej głowicy z każdej strony jeśli jest taka potrzeba. Nie widzę żadnego wyłamania.
  • Pomocny post
    #9 21649182
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1724
    graciarzlife napisał:
    Nie widzę żadnego wyłamania.

No przecież napisałem, że to żadne ukruszenie. Niektórzy potrzebują mikroskopowych powiększeń, żeby zobaczyć wyprowadzenia cewek.
  • #11 21649351
    graciarzlife
    Poziom 2  
    >>21649232 Jakby kosztowała 50 zł, to bym ją kupił, ale jedyne miejsce, gdzie znalazłem, że jest dostępna, to Ameryka Południowa, a przekopałem chyba wszystko, co się dało, i znalazłem nawet numery zamienników. Zaznaczyłeś inne miejsca niż poprzednio. Zastanawiałem się, czy to wykruszenia, ale, posługując się logiką i innymi zdjęciami, ustaliłem, że powinno tak być. Jeszcze przepadam inne magnetowidy, które posiadam, dla pewności. Niemożliwe, żeby obie głowice były uszczerbione w dokładnie czterech takich samych miejscach...
    Zbliżenie głowicy wideo oglądanej pod mikroskopem, ukazujące szczegóły uzwojeń i powierzchni roboczej.
  • #12 21687310
    machulski
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Kondensatory w zasilaczu. Szczególnie te małe.
  • #13 21750402
    graciarzlife
    Poziom 2  
    >>21649232

I tak, według ciebie wygląda obraz z połamanej głowicy? Wymieniłem elektrolity...
  • #14 21750409
    graciarzlife
    Poziom 2  
    Wymiana wszystkich kondensatorów SMD na ceramice. Zaczynały się wylewać i straciły wartość. Dokładne czyszczenie głowicy na pewno też pomogło w uzyskaniu lepszego obrazu. Dla kogoś, kto by je wymieniał, nie polecam odginać tych patyczków metalowych, bo potem je trudno wsadzić. Wystarczy mocniej podgrzać i popchnąć — wtedy bezproblemowo da się je zdjąć.
    Schemat blokowy modułów C.B.A. z zaznaczeniem pakietu luminancji i chrominancji Dwie płytki PCB na niebieskiej macie serwisowej, jedna z układem scalonym, druga z wymienionymi kondensatorami. Zbliżenie na płytę PCB z wymienionymi kondensatorami SMD i elementami elektronicznymi. Płytka PCB z wymienionymi kondensatorami SMD i zamontowanym modułem RF

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid Panasonic NV-SD20 po czyszczeniu głowic zaczął mieć problemy z obrazem – dźwięk działa, ale obraz jest zakłócony lub całkowicie brakujący. Głowice po dokładnym oglądzie pod mikroskopem nie wykazują uszkodzeń mechanicznych ani ukruszeń, a charakterystyczne szczeliny i pady są elementem konstrukcji. Problem najprawdopodobniej nie leży w samych głowicach, lecz w uszkodzonych elementach elektronicznych, zwłaszcza kondensatorach elektrolitycznych, które mogą być odpowiedzialne za prawidłowe przetwarzanie sygnału wideo. Zalecane jest sprawdzenie i pomiar kondensatorów, szczególnie na płytce HEAD AMP oraz na płycie głównej magnetowidu. Wymiana wszystkich kondensatorów SMD na ceramiczne, wraz z dokładnym czyszczeniem głowic, poprawiła jakość obrazu. Przy czyszczeniu głowic należy unikać mechanicznego uszkodzenia metalowych wyprowadzeń, stosując odpowiednie techniki podgrzewania i delikatnego zdejmowania. Dostępność oryginalnych głowic do modelu NV-SD20 jest ograniczona, a zamienniki są trudne do znalezienia, co wskazuje na konieczność naprawy elektroniki zamiast wymiany głowic.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA