Witam, przychodzę z prośbą o pomoc. Kupiłem jakiś czas temu magnetowid taki jak w tytule. Po wyczyszczeniu głowic zaczął dawać obraz i dało się go używać. Czasami pojawiały się jakieś dziwne zakłócenia w obrazie, ale dało się go normalnie użytkować. Po tym, jak leżał pół roku, chciałem go znowu użyć i obraz wyglądał tak, jak na załączonym nagraniu (uchwycone tunerem TV PCI PixelView w OBS Studio). Czyściłem głowice papierkiem z alkoholem — zebrało sporo gruzu. Nie wyglądają w żaden sposób na uszkodzone. Niestety nie mam możliwości zrobienia lepszego zdjęcia. Na telewizorze brak obrazu, ale dźwięk jest. Tunerem PCI po wyczyszczeniu głowic jest troszkę inaczej, ale nie powiedziałbym, że lepiej — wydaje mi się, że to nie ich wina. Przekopałem internet i nie znalazłem sposobu na poradzenie sobie z tym problemem. Może jakieś elektrolity padły, odpowiedzialne za poprawny obraz? Nigdy nie naprawiałem tak starego sprzętu, także proszę o poradę.
https://filmy.elektroda.pl/93_1756557727.mp47685.jpg]
AI: Czy próbowałeś odtwarzać inne kasety, żeby wykluczyć problem z konkretną taśmą? Jeśli tak, czy objawy są takie same na wszystkich kasetach?
Ta sama taśma śmigała na tym magnetowidzie pół roku temu. Na innym magnetowidzie, który posiadam, dzisiaj ją obejrzałem całą bez problemu.
AI: Czy na ekranie pojawia się menu magnetowidu (np. licznik, ustawienia) albo jakikolwiek obraz podczas przewijania taśmy (np. szybkie przewijanie z podglądem)?
Ten magnetowid nie posiada takich funkcji, z tego co mi wiadomo. Wszystkie ustawienia ustawia się na wbudowanym ekraniku.
https://filmy.elektroda.pl/93_1756557727.mp47685.jpg]
AI: Czy próbowałeś odtwarzać inne kasety, żeby wykluczyć problem z konkretną taśmą? Jeśli tak, czy objawy są takie same na wszystkich kasetach?
Ta sama taśma śmigała na tym magnetowidzie pół roku temu. Na innym magnetowidzie, który posiadam, dzisiaj ją obejrzałem całą bez problemu.
AI: Czy na ekranie pojawia się menu magnetowidu (np. licznik, ustawienia) albo jakikolwiek obraz podczas przewijania taśmy (np. szybkie przewijanie z podglądem)?
Ten magnetowid nie posiada takich funkcji, z tego co mi wiadomo. Wszystkie ustawienia ustawia się na wbudowanym ekraniku.