logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STC1000 – jak poprawnie podłączyć elektrozawór do sterownika, brak reakcji zaworu

hym23 31 Sie 2025 08:25 915 7
REKLAMA
  • #1 21649209
    hym23
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Witam, jak połączyć sterownik stc1000 z elektrozaworem. Z założenia ma to działać w następujący sposób. Jeżeli temperatura w zasobniku osiągnie 25 stopni otwórz elektrozawór i spuść wodę. Jak spadnie poniżej 20 stopni zamknij zawór.
    Niby proste ale chyba się zakręciłem albo coś przeoczyłem bo zawór nie otwiera się i nie zamyka jest tylko pstryknięcie na sterowniku ale żadnej reakcji na elektrozaworze. Z portu nr 8 sterowniku wyprowadziłem połączenie do elektrozaworu na kabel brązowy. Niebieski kabel elektrozawóru podłączyłem do N. Co zrobiłem nie tak? Jak to poprawnie połączyć?
    Na sterowniku mam próbnie ustawione F1 - 25 i F2 - 5 stopni.

Schemat podłączenia sterownika STC-1000 z urządzeniami grzewczym i chłodzącym.

Zbliżenie na elektrozawór KWS-40008 z widocznym schematem podłączenia przewodów: czarny, brązowy i niebieski.

Jeżeli ten post jest nie właściwym dziale proszę o przenosiny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21649230
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1612
    Schemat zasilania ze sterownika jet do szeregowego połączenia dwu niezależnych układów. Trzeba do sterownika na styk 5 i 7 puścić L i z nich do zaworu a N stały do zaworu..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21649241
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    Zasilanie L jest włączane na pinie nr 6 po osiągnięciu zadanej T, a po spadku T zasilanie L jest na pinie 8.
    Zawór powinien być 2 stanowy, nie napisałeś jaki to zawór.
    Przykładowy schemat zaworu 2 stanowego.
    Załączniki:
    • STC1000 – jak poprawnie podłączyć elektrozawór do sterownika, brak reakcji zaworu zawór.jpg (43.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21649258
    hym23
    Poziom 17  
    >>21649241
    Tak, jest to zawór dwu stanowy.
    Zawór kulowy z siłownikiem elektrycznym oraz schematem podłączenia elektrycznego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21649330
    techlock
    Poziom 33  
    Czyli łączysz pin 6 STC1000 do niebieskiego (zawór się otworzy po osiągnięciu ustawionej T), a pin 8 do brązowego w zaworze (zawór się zamknie jak T spadnie do określonej temperatury); i tak cyklicznie.

Przewody neutralne N łączysz razem.
  • #6 21649616
    hym23
    Poziom 17  
    >>21649330
    Schemat okablowania termostatu STC-1000 z oznaczeniami połączeń zasilania, czujnika, urządzenia grzewczego i chłodzącego.

Czyli takt to musi być ?
  • #7 21649678
    techlock
    Poziom 33  
    Zgadza się.
    Załączniki:
    • STC1000 – jak poprawnie podłączyć elektrozawór do sterownika, brak reakcji zaworu zawór1.jpg (155.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21649824
    hym23
    Poziom 17  
    Ok działa dzięki za pomoc. Musiałem jeszcze tylko parametr F3 na sterowniku ustawić na "0" aby zawór otwierał i zamykał się natychmiast po sygnale.

Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy poprawnego podłączenia elektrozaworu do sterownika temperatury STC1000 w celu automatycznego sterowania otwieraniem i zamykaniem zaworu na podstawie temperatury w zasobniku. Użytkownik chce, aby przy temperaturze 25°C elektrozawór otwierał się i spuszczał wodę, a przy spadku poniżej 20°C zawór się zamykał. Obecnie na wyjściu nr 8 sterownika podłączono brązowy kabel elektrozaworu, a niebieski kabel do neutralnego (N), jednak elektrozawór nie reaguje mimo sygnału (pstryknięcia) ze sterownika. Ustawienia sterownika to F1=25°C i F2=5°C. Problem może wynikać z niewłaściwego podłączenia lub braku odpowiedniego zasilania elektrozaworu, który wymaga zewnętrznego źródła zasilania i przekaźnika do sterowania. Sterownik STC1000 posiada wyjścia przekaźnikowe, które nie dostarczają bezpośrednio napięcia do elektrozaworu, a jedynie zamykają obwód sterujący. Poprawne podłączenie wymaga zastosowania zewnętrznego zasilania elektrozaworu oraz wykorzystania styków przekaźnika sterownika do załączania tego zasilania. Wskazane jest sprawdzenie schematu elektrycznego elektrozaworu i sterownika oraz zastosowanie przekaźnika lub stycznika do sterowania zaworem zgodnie z jego parametrami napięciowymi i prądowymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA