logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wyłączanie dysków SSD/HDD w Menedżerze urządzeń Windows 11 – czy to bezpieczne?

major39 31 Sie 2025 08:33 669 5
REKLAMA
  • #1 21649213
    major39
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    W komputerze mam zainstalowane 3 dyski. Podstawowy to jest windows 11 na dysku SSD 120 GB, dodatkowy HDD 250GB dla przenoszenia dużych plików z dysku SSD i jeszcze Dysk HDD320 GB na którym mam linuxa mint. Teraz pytanie czy mogę w menedżerze urządzeń wyłączać te dyski jak ich nie używam? nie będzie problemów? Drugie pytanie przy uruchamianiu komputera muszę w biosie zmienić kolejność rozruchu czyli z którego dysku ma ruszyć system, ale ostatnio pojawia się pytanie jak wchodzę do biosu Lead Previous Values o co tu chodzi, zaznaczyć tak czy i jakie będą konsekwencje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21649269
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 654
    A czemu miałbyś je wyłączać? Co chcesz uzyskać w ten sposób?
  • REKLAMA
  • #3 21649276
    major39
    Poziom 5  
    hindoos napisał:
    A czemu miałbyś je wyłączać? Co chcesz uzyskać w ten sposób?

hałasują te dyski HDD i nie wiem czy to wpływa na użycie Procesora albo prądu w zasilaczu, nie znam się na tym tak dokładnie więc zadaję pytania. Zainstalowałem też jak pisałem powyżej dysk gdzie jest Linux mint, głównie służy mnie do scanowania. Mam stary scaner który sprawdzał się pod windows 7 ale windows10 nie dawał rady, a gdzie tu mowa o windowsie 11?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21649369
    major39
    Poziom 5  
    Matuzalem napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2147155.html - post nr 7.

zdania podzielone ale w poście numer 7 pisze podsumowując żeby nie wyłączać, dobrze wiedzieć. tam ogólnie jest mowa o XP i windows 7 ale technika i sprzęt już trochę poszły do przodu. Ja też jestem w takim wieku że najlepiej taką robotę zlecić wnukom albo dzieciom a mimo to próbuję sam to jakoś ogarnąć
  • #6 21653141
    major39
    Poziom 5  
    Dowiedziałem się to co chciałem, przeczytałem to co mi zaznaczył Matuzalem,zdania są podzielone ale ja jednak postanowiłem wyłączyć dyski w menedżer urządzeń
REKLAMA