logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Actros MP2 – prawa postojówka i obrysówka nie świecą, błąd zwarcia

krydry99 01 Wrz 2025 11:25 207 6
REKLAMA
  • #1 21650233
    krydry99
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam. Mam problem w Mercedesie Actrosie MP2 2008, którego nie mogę rozwiązać. Problem polega na tym, że gasząc auto, zapala się prawa postojówka w lampie i prawa postojówka w kierunkowskazie z przodu (obrysówka), natomiast gdy włączę światła, świecą wszystkie oprócz tych, które wymieniłem wyżej, a do tego nie działa pierwsza obrysówka skrzyni ładunkowej. Podczas diagnostyki komputerowej wyświetla błąd o zwarciu, ale sprawdziłem instalację do obrysówki, która nie działa i zwarcia nie ma. Czy to będzie uszkodzony moduł FM? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam🙂
    Zrzut ekranu z programu diagnostycznego pokazujący błąd elektryczny 791F dotyczący prawego światła pozycyjnego w Mercedesie Actrosie MP2.
  • REKLAMA
  • #2 21652427
    krydry99
    Poziom 9  
    Witam. Ktoś może pomóc?
  • REKLAMA
  • #3 21652845
    iWaM
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    Zdalnie nie, skąd jesteś?
  • REKLAMA
  • #4 21653285
    krydry99
    Poziom 9  
    Witam. Jestem z Radomia
  • #5 21653319
    iWaM
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    Ja Kraków Katowice, to za daleko, może ktoś inny...
  • REKLAMA
  • #6 21653497
    Aluboy
    Poziom 15  
    Ocena: 131
    A kierunkowskaz działa normalnie? Ja bym sprawdził żarówkę na błotniku, powinna być 2 włóknowa i może być zwarcie między włóknami!?
  • #7 21653616
    krydry99
    Poziom 9  
    Kierunkowskaz działa normalnie. Żarówka jest nowa i dwuwłóknowa.

Podsumowanie tematu

✨ W Mercedesie Actros MP2 z 2008 roku występuje problem z oświetleniem: po zgaszeniu silnika zapala się prawa postojówka w lampie oraz prawa postojówka w kierunkowskazie przednim (obrysówka). Po włączeniu świateł wszystkie lampy działają oprócz wymienionych powyżej oraz pierwszej obrysówki skrzyni ładunkowej. Diagnostyka komputerowa wskazuje błąd zwarcia, jednak instalacja do obrysówki została sprawdzona i zwarcia nie stwierdzono. Podejrzewa się uszkodzenie modułu FM. Kierunkowskaz działa prawidłowo, a żarówka na błotniku jest nowa i dwuwłóknowa, co wyklucza zwarcie między włóknami. Próby pomocy zdalnej są utrudnione ze względu na lokalizację pojazdu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA