logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dwa akumulatory o różnej pojemności i dwa panele pod jedną przetwornicę?

piotrhablonski1970 02 Wrz 2025 07:22 237 3
REKLAMA
  • #1 21650943
    piotrhablonski1970
    Poziom 1  
    Witam. Mam dwa akumulatory o różnej mocy i dwa panele o różnej mocy. Chciałbym to razem spiąć pod jedną przetwornicę.
    Pomyślałem, że mógłbym jeden solar połączyć z regulatorem i akumulatorem, z drugim solarem zrobić taki sam zestaw, i na końcu te dwa akumulatory połączyć równolegle, a do wszystkiego podłączyć regulator. Czy takie połączenie będzie OK?
  • REKLAMA
  • #2 21650954
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1408
    piotrhablonski1970 napisał:
    Mam dwa akumulatory różnej mocy i dwa panele różnej mocy
    A konkretnie jakie to są moce ? Jeżeli różnice są minimalne to można zaryzykować , chociaż na trwałości akumulatorów na pewno się straci.
  • REKLAMA
  • #3 21651182
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    piotrhablonski1970 napisał:
    Mam dwa akumulatory o różnej mocy i dwa panele o różnej mocy.

Dokładnie - jakie panele (typy?) i jakie akumulatory (rodzaj / napięcie / pojemność)?
  • #4 21651324
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 901
    brofran napisał:
    A konkretnie jakie to są moce ? Jeżeli różnice są minimalne to można zaryzykować , chociaż na trwałości akumulatorów na pewno się straci.

Jeśli były by spięte szeregowo to tak.

Tak dużo nie straci na trwałości, akumulator o większej pojemności nie naładuje się więcej ( do swojej maksymalnej pojemności,) jak ten o mniejszej jeśli to kwasowe. Pod tym względem nic raczej nie uszkodzi tylko straci trochę z pojemności. Ważne by miały identyczne napięcia przy podpinaniu.

Jeśli jest bms w akumulatorze to nie ma znaczenia pojemność, każdy z nich naładuje się do swojej pojemności.
    Bez problemu mam spięte 3 : 50Ah, 100Ah i 300Ah.

Oczywiście jeśli będzie połączenie równoległe akumulatorów.
REKLAMA