logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie dwóch zestawów akumulatorów z jednego zestawu solarów - sterowniki PWM

_kpr_ 04 Gru 2021 19:52 663 15
REKLAMA
  • #1 19744758
    _kpr_
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Nie znalazłem tematu który by mi pomógł rozwiązać "problem"...
    Bo jest nietypowy :-)
    Chodzi o ładowanie 2 zestawów baterii z jednego zestawu solarów.
    Na dachu łodzi 6solarów po 100W i dwa sterowniki pwm. Po jednym dla każdego z zestawu akumulatorów.
    Czy to będzie działać czy ładownie będzie szło na jeden układ?
    Ładowanie dwóch zestawów akumulatorów z jednego zestawu solarów - sterowniki PWM
    Może dla niektórych banalne ale dla mnie nie jest :-)
    Dzięki jeśli ktoś mi prosto odpowie :-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19745262
    MocnyAmper
    Poziom 25  
    Ocena: 283
    No jeśli podłączysz dwa sterowniki równolegle (ich wejścia) to czemu miałoby nie działać? Musisz tylko pamiętać, że wtedy każdy ze sterowników będzie ładował 2x wolniej.

Swoją drogą, skoro masz 6 paneli to dlaczego po prostu nie podłączysz po 3 do każdego ze sterowników?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19745309
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6134
    _kpr_ napisał:
    Nie znalazłem tematu który by mi pomógł rozwiązać "problem"...
    Bo rozwiązanie nie istnieje, nie da się uzyskać dwóch różnych napięć jednocześnie na jednym źródle.

Zasada działania sterownika PWM to bezpośrednie połączenie PV do akumulatora bez konwersji napięcia - sterownik PWM przerywa okresowo to połaczenie tylko przy napięciach maksymalnych, nie dopuszczając do przeładowania akumulatora.
    Żeby sterownik PWM działał poprawnie nacięcie Vmpp panelu musi być dobrane do napięcia akumulatora, nie można sobie dowolnie wybierać.

MocnyAmper napisał:
    Swoją drogą, skoro masz 6 paneli to dlaczego po prostu nie podłączysz po 3 do każdego ze sterowników?
    Jeśli panele są takie same to co najmniej jeden układ będzie pracował marnując >50% dostępnej energii, oczywiście mozliwe że oba będą totalnie do kitu jeśli Vmpp jest od dobrane od czapy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19745433
    MocnyAmper
    Poziom 25  
    Chodziło mi o to aby zrobić dwa oddzielone od siebie tory, każdy zasilany trzema panelami.
  • #5 19745486
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    MocnyAmper napisał:
    Chodziło mi o to aby zrobić dwa oddzielone od siebie tory, każdy zasilany trzema panelami.
    Tor który ma inne napięcie akumulatorów, powinien mieć inne panele.
  • Pomocny post
    #6 19745771
    MocnyAmper
    Poziom 25  
    Faktycznie, na miniaturce nie zauważyłem, że tam jest 12V i 24V, a w poście też nic o tym nie ma. W takim razie może być tak jak piszesz.
    A gdyby połączyć dwa panele równolegle i do sterownika akumulatora 12V, z pozostałe 4 połączyć w dwie równoległe grupy po 2 szeregowo i to na sterownik dla aku 24V? Choć z prostej matematyki wynika, że jeden tor będzie miał większą moc od drugiego.
  • REKLAMA
  • #7 19747298
    _kpr_
    Poziom 5  
    To ja chyba jednak podłączę 2 solary pod 12v i 4 pod 24v. Będzie dużo łatwiej 🙂. Dziękuję za pomoc.
  • #8 19747311
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Jakie masz Vmp?
  • #9 19747436
    MocnyAmper
    Poziom 25  
    _kpr_ napisał:
    To ja chyba jednak podłączę 2 solary pod 12v i 4 pod 24v.

No tak, tylko pamiętaj o mocach. Z tych 12V będziesz miał 200W, a z tych 24V - 400W.
    Miałoby to sens gdybyś spiął 4 panele równolegle dla 12V i 4 w kombinacji szeregowo-równoległej dla 24V.
    No chyba, że nie zależy Ci na tym żeby każdy z torów miał jednakową moc, to bez problemu.
  • #10 19747448
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    @MocnyAmper założyłeś że panele są poprawnie dobrane pod jakieś tam napięcie, jeśli autor nie słyszał o Vmp, to może ono jest zupełnie od czapy?
  • #11 19747531
    MocnyAmper
    Poziom 25  
    Być może. Najlepiej gdyby sam autor się określił.
  • #12 19761436
    _kpr_
    Poziom 5  
    Myślałem i myślałem... na solarach się za bardzo nie znam. Bliska może mi być jedynie prosta elektronika ale coś takiego sobie wymyśliłem (jpg). Zastanawiam się czy ok bo przecież sterownik 24v mogę zaprogramować żeby podawał napięcie na wyjściu (żarówka) tylko podczas ładowania z solarów :-)
  • Pomocny post
    #13 19761537
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    _kpr_ napisał:
    Myślałem i myślałem... na solarach się za bardzo nie znam.
    To trzeba się poznać, albo zapłacić komuś kto się zna.
    _kpr_ napisał:
    Bliska może mi być jedynie prosta elektronika ale coś takiego sobie wymyśliłem (jpg)
    Żeby coś wymyślić najpierw trzeba rozumieć jak to działa. W przeciwnym przypadku "garbage in garbage out" jak na obrazku.

Pytałem o Vmp, paneli i co?
    Jak będziesz szukał fachowca żeby go zatrudnić to zapytaj o dobór Vmp, jeśli nie będzie umiał składnie odpowiedzieć to go wyrzuć :)
  • #14 19761562
    _kpr_
    Poziom 5  
    Panele? Nie mam jeszcze bladego pojęcia jakie będą - zależy mi na wadze i cenie (ale to chyba każdemu). Chcę mieć je zamontowane na stelażu nad cabrio na łodzi więc raczej waga będzie p"pierwsze primo"... parametry - "drugie primo" ;-)
    Do tego będę szukać sterownika dopiero. Chciałem tylko wiedzieć czy "ten trop" (jpg) jest słuszny? Poczekam zatem z zawracaniem głowy tym co "składnie odpowiedzieć" potrafią do wiosny - jak już łódź będę elektryfikował :-)
  • #15 19761582
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    _kpr_ napisał:
    Chciałem tylko wiedzieć czy "ten trop" (jpg) jest słuszny?
    Nie.

_kpr_ napisał:
    Panele? Nie mam jeszcze bladego pojęcia jakie będą - zależy mi na wadze i cenie (ale to chyba każdemu). Chcę mieć je zamontowane na stelażu nad cabrio na łodzi więc raczej waga będzie p"pierwsze primo"... parametry - "drugie primo"
    Do tego będę szukać sterownika dopiero.
    To musisz wiedzieć czy szukasz sterownika PWM w którym panele musisz poprawnie dobrać do akumulatora, czy mppt który jest droższy, ale potrafi konwertować napięcie nie robiąc strat.
  • #16 19792672
    _kpr_
    Poziom 5  
    Dostałem powiadomienie z elektroda.pl... więc dopiszę małą kontynuację bo nie chcę zamykać tematu dopóki nie zamontuję instalacji na łodzi - żeby się podzielić wynikiem :-)
    P.S. Sterownik będę chciał mieć min dooobry a solary najtańsze z ali. Podzielę się wynikami zapewne dopiero wiosną ale mam nadzieję, że będą przydatne dla innych :-)
    no i dla Wszystkich Szczęścliwego Nowego Roku :-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące ładowania dwóch zestawów akumulatorów z jednego zestawu paneli słonecznych, które składają się z sześciu paneli po 100W i dwóch sterowników PWM. Dyskusja skupiła się na możliwościach podłączenia paneli oraz na zasadach działania sterowników PWM, które wymagają odpowiedniego doboru napięcia paneli do napięcia akumulatorów. Uczestnicy forum sugerowali, aby podłączyć panele w sposób, który zapewni optymalne ładowanie, np. łącząc po trzy panele do każdego sterownika. Wskazano również na różnice w mocach przy różnych napięciach akumulatorów oraz na konieczność doboru odpowiednich paneli do wybranego typu sterownika (PWM vs. MPPT). Użytkownik planuje podłączyć panele w konfiguracji 12V i 24V, co ma uprościć instalację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA