logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Fatek B1-24MJ2-D24 – wyjście nie działa bez połączenia z WinProLadder

bednarus3 02 Wrz 2025 09:48 315 8
REKLAMA
  • #1 21651066
    bednarus3
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    Posiadam sterownik Fatek B1-24MJ2-D24. Próbuję uruchomić w nim najprostszy program z obrazka poniżej. Jeżeli uruchomię sterownik z programu WinProLadder, to wszystko działa zgodnie z oczekiwaniami. Gdy zwieram styk X0 do +24 V, to zaświeca się dioda sygnalizująca aktywne wejście i zaświeca się dioda sygnalizująca aktywne wyjście. Natomiast, gdy sterownik nie jest podłączony do komputera i włączam jego zasilanie, to po podaniu napięcia na styk X0, zaświeca się tylko dioda aktywnego wejścia, a wyjścia już nie. Przypuszczam, że czegoś nie zrobiłem, tylko czego?

Schemat drabinkowy z jednym wejściem X0 i jednym wyjściem Y0 połączonymi linią logiczną.
  • REKLAMA
  • #2 21651148
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 327
    Może brakuje zapisu programu z WinProLadder do sterownika?
    Dopóki korzysta z programu programatora - działa.
    Po odłączeniu - nie widzi niezapisanego programu.
  • REKLAMA
  • #3 21651244
    bednarus3
    Poziom 17  
    Przypuszczam, że program jest wgrywany do PLC, bo jeżeli drabinka jest niezgodna z zawartością sterownika, to wyświetla się komunikat o tym, że jest różnica i czy wgrać obecny program do pamięci urządzenia.
  • REKLAMA
  • #4 21651260
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    bednarus3 napisał:
    jeżeli drabinka jest niezgodna z zawartością sterownika, to wyświetla się komunikat

- jak to rozumieć?
    Może jest sposób, żeby rozwiać/potwierdzić przypuszczenia?
  • #5 21651449
    bednarus3
    Poziom 17  
    Jak podłączyłem nowy sterownik z pustą pamięcią, to wyswietlił komunikat, że zawartość pamięci sterownika rózni się od programu w WinProLadder i czy zapisać ten program do sterownika. Ponowne podłączenie sterownika nie wyświetla komunikatu, do czasu zmiany w programie. Jeżeli coś zostało zmienione o ponownie podłączyłem PLC, to komunikat o aktualizację pamięci sterownika wyświetlał się ponownie.
  • #6 21651517
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    To wygląda, że programator sprawdza zawartość sterownika i zapisuje/aktualizuje.
    Może coś w ustawieniach? W instrukcji powinno być coś co naprowadzi.
    Układ jest tak prosty, że i przyczyna pewnie okaże się prosta/banalna.
    Nie znam dokładnie tego sprzętu.
  • #7 21651684
    elezibi
    Poziom 21  
    Ocena: 122
    Po wgraniu fatek chyba nie przechodzi w run
    Trzeba zakładkę plc i uruchom plc .

Drugie to jak nowy to trzeba było jakies zasilanie bateryjki podtrzymujacej pamięć połaczyc w jakis płaskich fatekach.

Zbliżenie na boczną ściankę sterownika PLC z oznaczeniem Battery ON.

Na bocznej sciance plc
  • REKLAMA
  • #8 21652848
    bednarus3
    Poziom 17  
    elezibi napisał:
    Po wgraniu fatek chyba nie przechodzi w run
    Trzeba zakładkę plc i uruchom plc .

Tak właśnie robiłem, bo inaczej nic by nie działało. Mój błąd polegał na tym, że przed odłączeniem sterownika od komputera, wybierałem "Zatrzymaj PLC", a przedmiotowe urządzenie, po zasileniu, nie przechodzi w stan uruchomienia automatycznie, tylko pozostaje w takim stanie w jaki zostało odłączone od zasilania. Znalazłem taką informację w instrukcji w części opisującej działanie diody oznaczonej RUN. Swoją drogą to powinien być osobny akapit, wyjaśniający działanie urządzenia.

Zrzut ekranu z programu WinProLadder z rozwiniętym menu PLC
  • #9 21652850
    bednarus3
    Poziom 17  
    Zaznaczony fragment w instrukcji wyjaśnia rozwiązanie mojego problemu.

Zaznaczony tekst w instrukcji wyjaśnia, jak ustawić PLC w tryb RUN lub STOP.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Sterownik Fatek B1-24MJ2-D24 poprawnie reaguje na sygnał wejściowy X0 i aktywuje wyjście tylko podczas pracy z oprogramowaniem WinProLadder. Po odłączeniu od komputera i zasileniu sterownika, sygnał na wejściu X0 jest wykrywany (dioda wejścia świeci), lecz wyjście nie jest aktywowane (dioda wyjścia nie świeci). Problem wynika z braku załadowanego i uruchomionego programu w pamięci sterownika, który steruje wyjściem. W trybie offline sterownik nie wykonuje programu, dlatego wyjście pozostaje nieaktywne. Konieczne jest zapisanie i uruchomienie programu w pamięci PLC, aby działał niezależnie od połączenia z WinProLadder.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA