logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Whirlpool AZA-HP9781 błąd F23 – lokalizacja termistora powietrza wylotowego

chamien 02 Wrz 2025 11:48 276 8
REKLAMA
  • #1 21651188
    chamien
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Mam Whirlpool suszarka AZA-HP9781 - przestała grzać, czyli suszy zimnym nieskutecznie, wyrzuca błąd F23. Znalazłem, że to może być uszkodzenie termistora powietrza wylotowego. Pytanie, czy ktoś z kolegów wie gdzie tego termistora szukać w tym typie suszarki?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21651981
    chamien
    Poziom 10  
    Ok dzięki, serwisówka niestety nie na wiele przydatna, rysunki bardzo ogólne i nie ma legendy co jest co; rzeczywiście F23 w tym pliku w ogóle nie jest opisany co do przyczyny, to że to termistor znalazłem gdzieś w odniesieniu do innych suszarek Whirlpool. Tak więc pytanie pozostaje otwarte - co oznacza F23 w tym modelu i jak to rozwiązać.
  • #4 21652031
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3707
    Pod opisem F23 po włosku jest opisana procedura jakiegoś testu. Przetłumacz sobie i wykonaj go
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 21652135
    chamien
    Poziom 10  
    #Kenworth 18 Niestety w tabelce jest tylko "Potenziali cause"- czyli potencjalne przyczyny i kropka :-( Procedura poniżej tabelki to reset błędów (a nie usunięcie przyczyny), zrobię jak będę w domu i zobaczę czy coś da.
    Na innym forum w opisie kodów błędów dla suszarek z pompą ciepła (taka jest moja) ale serii AZB, czyli nowszych F23 jest opisany jako Compressor fault detected on heat pump tumble dryer models, co raczej byłoby grubszym problemem.
  • #7 21652147
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3707
    Kolega @Telo znalazł temat w którym odpowiedzi udzielił kolega @Piotr2608 a ten użytkownik ma dostęp do wszelakiej dokumentacji serwisowej więc zacznij od pomiarów tych termistorów a ich umiejscowienie masz na rysunkach złożeniowych.
  • #8 21701184
    chamien
    Poziom 10  
    Witam ponownie, trochę czasu upłynęło, bo byłem na urlopie. Teraz suszarkę rozebrałem i generalnie jest tak. Termistor jest raczej sprawny, w temp. pokojowej ok. 12 kΩ i spada przy wzroście temperatury. Po uruchomieniu suszarki kompresor załącza się na chwilę i dość szybko wyłącza, nie grzeje; to raczej wskazuje na problem taki jak ubytek czynnika chłodzącego albo zatkany filtr. Cała reszta wydaje się działać poprawnie.

Będę szukać serwisu, który się może podejmie to naprawiać, może ktoś z kolegów może podpowiedzieć kogoś w Trójmieście? Jak nie, to trzeba będzie nową.
  • #9 21718488
    chamien
    Poziom 10  
    Naprawa przez serwis; wg opisu "wymiana kondensatora rozruchowego sprężarki"! Suszarka śmiga, chociaż cenę dali niewspółmierną do kosztu części. Temat zamykam, może komuś się ta wiedza przyda.

Podsumowanie tematu

✨ Suszarka Whirlpool AZA-HP9781 przestała grzać i wyświetla błąd F23. Początkowo podejrzewano uszkodzenie termistora powietrza wylotowego, jednak serwisówka nie zawiera jednoznacznej informacji o przyczynie błędu F23 dla tego modelu. W dokumentacji błąd ten nie jest opisany, a w innych modelach Whirlpool z pompą ciepła F23 oznacza awarię sprężarki. Po rozebraniu urządzenia termistor wykazuje prawidłową rezystancję zmieniającą się wraz z temperaturą, co wskazuje na jego sprawność. Kompresor uruchamia się na krótko i szybko wyłącza, co sugeruje ubytek czynnika chłodzącego lub zatkany filtr. Ostatecznie serwis zdiagnozował konieczność wymiany kondensatora rozruchowego sprężarki, po czym suszarka działa poprawnie. Koszt naprawy był wysoki w stosunku do ceny części.
REKLAMA