logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdemontować przełącznik słuchawka-kran w baterii podtynkowej w wannie?

wi88 02 Wrz 2025 14:40 267 7
REKLAMA
  • #1 21651359
    wi88
    Poziom 2  
    Czarny przełącznik w baterii podtynkowej zamontowany na białych kafelkach w łazience.

Mam pytanie, w jaki sposób wykręcić przełącznik słuchawka - kran w baterii podtynkowej w wannie. W samym przełączniku nie ma żadnych zaślepek i tego itp., które po ściągnięciu/otwarciu dałyby dostęp. Na razie jedyna możliwość to po prostu wykręcenie kluczem, ale nie wierzę, żeby to tak miało przebiegać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21651369
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 287
    Wajcha od spodu ma wkręt (pod zaślepką), gałka przełącznika pewnie na imbus, szyld wciśnięty, pod syldem już wszystko widać. Tuleje nakręcane lub wciskane na oringi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21651646
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 474
    tak jak kolega pisze pod wajchą od spodu jest mały wkręt - inbus, może być pod zaślepką, odkręcasz i ściagasz do siebie, a potem całe to kółko ciągniesz do siebie
  • #4 21700156
    wi88
    Poziom 2  
    Panowie, dzięki. Chodzi mi tylko o przełącznik bateria/prysznic (w nim nie ma zaślepki, wkręt na imbus). Po odciągnięciu nakładki pojawia się jakby gwint, czy dobrze myślę, że trzeba po prostu złapać za ten gwint i odkręcić?
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 21700430
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Przy tym małym elemencie trzeba odkręcić ten mały inbus i najpewniej będzie ta część nałożona na taki jakby gwint
    https://a.allegroimg.com/s512/11b5ec/81fe90fa...czna-do-baterii-TERM-1-2-cala-20-zeb-CZERWONA

więc trzeba złapać kciukiem i palcem wskazującym i próbować odciągnąć jak już ten inbus wykręciłeś, możesz próbować ruszać lewo prawo. Jak nie chce iść to możliwe, że to jest jakoś wrkęcone i możesz spróbować odkręcać w lewo, wszystko z wyczuciem.

Ten dolny mieszacz też musisz ściągnąć, zostaw go w pozycji zamkniętej żeby Ci się woda nie lałą, tam jest inbus, odkręcasz go i ciągniesz do siebie, tam jest kwadratowy plastikowy trzpień i mieszasz jest na niego nałożony, i dopiero jak te dwie rzeczy ściągniesz wyciągasz tą okrągłą maske
  • #7 21714940
    wi88
    Poziom 2  
    Dzięki. To stary zakup, nie mam go w historii Allegro, nie wyszukuję go też w Google, nie ma oznaczeń. Po zdjęciu szyldu wygląda to jak poniżej. Problem mam z tym, że ten przełącznik (inaczej niż mieszacz) nie ma żadnej zaślepki, pod którą byłby imbus, ani gwintu do chwycenia — nic.
    Zbliżenie na czarny element armatury wystający z otworu w płytkach ceramicznych
  • #8 21715388
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Kiepskie zdjęcie, nie wiem co masz na mysli. Ktos obsylikonował dla pewnosci

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy demontażu przełącznika słuchawka-kran w baterii podtynkowej wannowej, który nie posiada widocznych zaślepek ani łatwego dostępu do śrub. Zalecane jest zdjęcie szyldu, pod którym zwykle znajduje się wkręt imbusowy ukryty pod zaślepką lub w samym mechanizmie wajchy. Po odkręceniu wkrętu należy pociągnąć przełącznik do siebie, często jest on nałożony na gwint lub osadzony na tulejach z oringami. W przypadku braku zaślepek i widocznego gwintu, sugeruje się delikatne odkręcanie elementu w lewo z wyczuciem. Dodatkowo, aby uniknąć wycieku wody, należy zdjąć i zabezpieczyć dolny mieszacz, który również jest mocowany na inbus i osadzony na plastikowym trzpieniu. Brak oznaczeń producenta utrudnia identyfikację, jednak zasady demontażu są podobne do standardowych baterii podtynkowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA