logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch WLX24462PL/24 – głośne świszczenie podczas wirowania po wymianie szczotek i pompy

maszti1 02 Wrz 2025 21:11 453 8
REKLAMA
  • #1 21651670
    maszti1
    Poziom 10  
    Tydzień temu pralka Bosch (Maxx 5) przestała mi wirować. Wymieniłem szczotki i kręci bębnem normalnie. Przy okazji musiałem wymienić elektrozawór, bo zaczął przepuszczać wodę. Potem uruchomiłem pralkę bez wody i musiałem wymienić pompę. Niby już wszystko chodzi, ale... teraz przy wirowaniu świszczy niemiłosiernie. Nie potrafię wykryć, skąd świszczenie pochodzi. Może to być efekt odwrotnego włożenia szczotek? Starałem się włożyć tak, aby z komutatorem miały największy kontakt (są nieco pod kątem do osi i włożenie ma znaczenie, mogłoby iskrzyć, ale czy świszczeć?).
    A może kwestia paska? Da się go założyć niepoprawnie?
    Przyznam, że jak coś poważniejszego będzie, to chyba kupię nową :(

AI: Czy świszczenie pojawia się tylko podczas wirowania, czy też słychać je podczas innych etapów pracy pralki (np. prania, płukania)?
    Tylko przy wirowaniu
    AI: Sprawdzałeś może stan łożysk bębna? Czy bęben ma jakieś luzy albo przesuwa się na boki, gdy nim poruszasz ręką?
    Ruszam bębnem i jakby był luz, bo coś stuka, ale nie umiem zdiagnozować, co
    Tabliczka znamionowa z modelem pralki Bosch WLX24462PL/24 widoczna z boku obudowy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21651686
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4668
    Jeśli zdejmiesz pasek, i pokręcisz bębnem to jeśli łożyska są kiepskie, to będzie je słychać. A jeśli łożyska są dobre, to będzie cicho.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21651692
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2364
    maszti1 napisał:
    Tydzień temu pralka Bosch (Maxx 5) przestała mi wirować, wymieniłem szczotki i kręci bębnem normalnie

Czy przed wymianą też taki dźwięk wydawała, czy silnik został oczyszczony z pyłu węglowego, szczotki zostały tylko zamontowane, czy coś jeszcze było robione przy silniku?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21652696
    maszti1
    Poziom 10  
    >>21651686
    Dziękuję za podpowiedź, sprawdzę jutro.

Dodano po 3 minutach:

>>21651692
    Tylko wymieniłem szczotki bez czyszczenia i kupiłem jedne z tańszych :(
    Wcześniej nie hałasowała.
    Kupić lepsze i wymienić? Jakieś konkretne, w sensie producenta?
  • #6 21652704
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2364
    Przeczytaj w temacie co podał kolega wyżej.
  • #7 21652715
    maszti1
    Poziom 10  
    >>21651937
    Wrzuciłem fotkę, nie ma tabliczki, tylko naklejka
    Kurcze, nie wiedziałem, że szczotki są tak istotne

A swoją drogą, mam tę pralkę od nowości, kupiona w markecie, pierwszy raz rozkręcana i jestem zaskoczony, jak oszczędnie jest zmontowana. Tylko co druga śrubka na obudowie jest wkręcona (od dołu powinno być 8, a jest 3; plastik, do którego zamocowany jest elektrozawór, trzyma się na 2 śrubach zamiast 6). Kable po prostu wiszą, nie są przymocowane trytytkami, jak to było w poprzedniej pralce... takie są teraz standardy montażu?
  • #9 21655325
    maszti1
    Poziom 10  
    Lepsze szczotki zadziałały cuda, przestało świstać. Raz jeszcze dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Bosch Maxx 5 WLX24462PL/24 przestała wirować, co skłoniło do wymiany szczotek węglowych oraz elektrozaworu i pompy. Po naprawach pojawiło się głośne świszczenie podczas wirowania. Podejrzewano nieprawidłowy montaż szczotek lub problem z paskiem napędowym. Zalecano sprawdzenie stanu łożysk bębna poprzez obracanie bębna bez paska oraz oczyszczenie silnika z pyłu węglowego. Wskazano, że tanie szczotki mogą powodować hałas i zalecano zakup wysokiej jakości szczotek dedykowanych do modelu. Po wymianie na lepsze szczotki świszczenie ustało, co potwierdziło, że problemem były niskiej jakości szczotki. Dyskusja podkreśliła znaczenie prawidłowego montażu i jakości części eksploatacyjnych w pralkach Bosch Maxx 5.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA