logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thunderbird i home.pl – ciągłe wyjątki bezpieczeństwa i brak zapisu wysłanych maili

failsafe 03 Wrz 2025 09:13 489 3
REKLAMA
  • #1 21651986
    failsafe
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Mam dwa problemy z Thunderbirdem i ciągną się za mną od jakiegoś czasu. Próbowałem skorzystać z pomocy providera poczty elektronicznej - w moim przypadku home.pl - ale nic to nie dało, oni nie mają pojęcia, o co chodzi.

Moje dwa problemy:
    - Ciągła konieczność potwierdzania wyjątku bezpieczeństwa - rozszerzenie e-maila jest inne niż bazowa domena, nic w tym dziwnego, bo przecież rozszerzeń można mieć kilka, ale Thunderbird ciągle się awanturuje, że mu się nie zgadza i ciągle muszę potwierdzać wyjątek bezpieczeństwa. Czasami działa na tydzień-dwa, czasami na dzień, a czasami muszę potwierdzać kilka razy dziennie. Używam na Thunderbirdzie łącznie czterech kont podpiętych pod domenę, więc wszystko to trzeba zmultiplikować przez liczbę kont. Słowem - dużo klikania.
    - Drugi problem, w sumie większy, nieustannie pojawia się problem z zapisywaniem wiadomości wysłanych na serwerze. Pojawia się komunikat, że wiadomość wysłano, ale nie można jej zapisać. I mam połowę archiwum wiadomości wysłanych - połowa się zapisuje, druga połowa nie. Nie znalazłem w tym żadnej reguły. Nie ma znaczenia, dla kogo wysyłam wiadomość, czy z załącznikiem czy bez. Totalnie losowe.

Z tego, co widzę, ustawienia są dobre. Mam wszystko na IMAP-ie. Nie rozumiem, czemu wszystko czasami działa, a czasami nie działa. Gdyby po prostu nie działało, to bym wiedział, że coś jest źle. Ale raz tak, raz nie. Co ciekawe, te same konta mam ustawione też na komórce na Androidzie (używam BlueMail) i wszystko działa perfekcyjnie - konfiguracja jest minimalnie inna, bo program pocztowy jest bardziej uproszczony i pewne rzeczy chyba robi w tle (nie widać nawet wszystkich ustawień), ale po kilku latach użytkowania nie miałem jeszcze ani razu problemów, które mam nonstop z Thunderbirdem.
  • REKLAMA
  • #2 21652111
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    Drugi temat, zapisu wychodzącej, nie ma nic wspólnego z siecią, ani tym bardziej adresami serwerów i protokołami (skąd szukanie problemu w IMAP) itd...
    To problem czysto lokalny.
  • REKLAMA
  • #3 21652134
    failsafe
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    @JacekCz

Lokalny — czyli w rozumieniu konkretnego komputera? Rzecz dotyczy dwóch komputerów, których używam zamiennie w różnych lokalizacjach. Na obu jest Thunderbird. Moim zdaniem, problemem może jednak być Thunderbird.
  • #4 21652782
    marweg1967
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    Jeśli dobrze się wczytałem, to Twoje konta pocztowe są na serwerach home.pl? Jakie nazwy serwerów SMTP oraz IMAP są wpisane w opcjach konfiguracyjnych Twoich kont w Thunderbirdzie? Mają końcówkę home.pl czy jakąś inną?

Czy wersja Thunderbirda jest aktualna czy jakaś stara?
REKLAMA