logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki alternatywny klient poczty na desktop zamiast Thunderbirda do home.pl?

failsafe 29 Paź 2025 09:40 621 12
REKLAMA
  • #1 21734979
    failsafe
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam. Możecie polecić jakiegoś wygodnego klienta poczty e-mail na desktopie? Mam trochę zbyt dużo problemów z Thunderbirdem. Nieustannie gubi moje konta e-mail z uwagi na różnicę pomiędzy nazwą domeny a nazwą konta, ciągle każe mi potwierdzać wyjątki, a w dodatku sporo wiadomości mi po prostu nie aktualizuje. Np. na 10 wysłanych wiadomości e-mail mniej więcej połowę zgłasza jako wysłane, ale niezapisane. Kombinowałem z tym parę miesięcy, ale chyba mam dosyć. Pocztę mam na home.pl i wiem już, że nie jest to best choice, ale póki co po prostu chciałbym zacząć od tej końcówki problemu.

Czego potrzebuję?
    - obsługa kilku kont e-mail
    - praca z IMAP (to chyba standard, prawda?)
    I w sumie tyle.
  • REKLAMA
  • #3 21735016
    failsafe
    Poziom 5  
    Hmm... W sumie to HTML by się jednak przydał, bo bez tego chyba nie będą się wyświetlały formaty itd.
  • REKLAMA
  • #5 21735091
    failsafe
    Poziom 5  
    Tylko że to teoretycznie w dużej mierze klasyczna wersja ESR Thunderbirda z dodatkami. Zastanawiam się, na ile to może adresować mój problem, bo w opisie programu nie ma aż takich szczegółów. Ale w sumie może jest to niezła ścieżka.
  • #6 21735432
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    goose-berry napisał:
    testuję teraz Betterbird'a. Trochę lepszy...

Czy szybkie wyszukiwanie działa sensowniej w dużych skrzynkach (dużo maili w folderze) niż w TB?
    W TB działa to okrutnie powoli, nowe maile z ostatnich tygodni to jeszcze ok, ale stare zanim znajdzie...
  • Pomocny post
    #7 21735498
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 732
    failsafe napisał:
    Możecie polecić jakiegoś wygodnego klienta poczty email na desktop?

Od ponad 20 lat używam Foxmail. Kiedyś na dyskietce w kafejce internetowej, a od wielu lat na kompie. Wiem, że to Chińczyk i może nie być pewny. Ale działa jest wygodny i się po prostu przyzwyczaiłem.
  • REKLAMA
  • #8 21735594
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 721
    failsafe napisał:
    Nieustannie gubi się z moimi kontami email z uwagi na różnicę pomiędzy nazwą domeny a nazwą konta, ciągle każe mi potwierdzać wyjątki, a w dodatku sporo wiadomości mi po prostu nie aktualizuje.

Ja tu widzę źle skonfigurowane adresy serwerów - do własnej domeny masz certyfikat https?
    Adresy serwerów wpisujesz adres domeny swojej czy home konta hostingowego?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 21735632
    artaa
    Poziom 43  
    Jak wyżej, ostatnio musiałem na kilku domenach przejść na nazwę serwera, czyli zamiast ustawień Serwera typu:
    mojadomena.pl trzeba wprowadzić serwer123456.home.pl

Co ciekawe to były stosunkowo nowe domeny, stare sprzed 10 lat, nadal działają z nazwami domenowymi.
  • #10 21742548
    failsafe
    Poziom 5  
    >>21735594

Mam poprawnie skonfigurowane - klient działa poprawnie przez 90% czasu. Pozostałe 10% zwraca błędy. Raczej mało prawdopodobne, by dane ustawienia były jednocześnie złe i dobre.

Wykupiona usługa ma określoną nazwę - jako że kupiona jest na home.pl, to wygląda to mniej więcej tak: nazwa.home.pl, ale na tym mamy domenę o unikalnej nazwie z końcówką .com. I na tym polega problem. Thunderbird cały czas - w sensie nie 100% czasu, ale dość regularnie - każdorazowo odświeża wyjątek, czyli prosi o akceptację różnicy pomiędzy nazwą domeny a usługą. Jak mi się to teraz przytrafi, to postaram się zrobić zrzut ekranu czy po prostu napisać tutaj na forum dokładny tekst zgłoszenia.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21735632

To nie załatwia sprawy. Kiedyś tak zrobiłem, przez chwilę działało - może przez miesiąc - i zaczęło się od nowa. Wtedy przeszedłem z powrotem na .com i było znowu przez chwilę dobrze. Zresztą, skoro Thunderbird chce potwierdzenia wyjątku, to niech sobie to po prostu zapamięta.
  • #11 21742551
    artaa
    Poziom 43  
    Wpisz jako nazwę, numero-nazwę serwera home i wtedy testuj, istnieje duża szansa że z 90% zrobi się 99,99% czasu OK.
    U mnie naprawiło ;-)

Rozmawiałeś o twoim problemie ze wsparciem Home? Co powiedzieli?
    Mnie poradzili jak wyżej i działa od ponad roku.
  • #12 21742581
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 721
    failsafe napisał:
    Wykupiona usługa ma określoną nazwę - jako że kupiona jest na home.pl, to wygląda to mniej więcej tak: nazwa.home.pl, ale na tym mamy domenę o unikalnej nazwie z końcówką .com. I na tym polega problem. Thunderbird cały czas - w sensie nie 100% czasu, ale dość regularnie - każdorazowo odświeża wyjątek, czyli prosi o akceptację różnicy pomiędzy nazwą domeny a usługą. Jak mi się to teraz przytrafi, to postaram się zrobić zrzut ekranu czy po prostu napisać tutaj na forum dokładny tekst zgłoszenia.

No czyli masz złe hosty, jeśli masz źle skonfigurowane rekordy MX, a tym bardziej brak certyfikatu https dla własnej domeny, to tak bedzie, aby tego uniknąć skonfiguruj prawidłowo własne nazwy domenowe, albo używaj tych z home

Przykłąd z parametrow serwera home
    Serwer POP3
    serwer1234567.home.pl   Port: 110  Port SSL: 995

Serwer SMTP
    serwer1234567.home.pl   Port: 587  Port SSL: 465

Serwer IMAP
    serwer1234567.home.pl   Port: 143  Port SSL: 993

FTP
    serwer1234567.home.pl   Port: 21   Port SSL: 990
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21817147
    failsafe
    Poziom 5  
    Na razie problem nie rozwiązany, ale parę opcji postępowania w toku.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano alternatywnego klienta poczty desktopowego dla home.pl z obsługą wielu kont i protokołu IMAP, z powodu problemów z Thunderbirdem, takich jak utrata kont, konieczność ciągłego potwierdzania wyjątków bezpieczeństwa związanych z różnicą nazw domen i kont, oraz błędy w synchronizacji wysłanych wiadomości. Zaproponowano Claws Mail jako lekką alternatywę, jednak brak obsługi HTML był problemem. Testowano Betterbird, będący rozszerzoną wersją ESR Thunderbirda, która może częściowo rozwiązać problemy. Wspomniano także Foxmail, popularny, choć chiński klient poczty, ceniony za wygodę. Dyskutowano o prawidłowej konfiguracji serwerów pocztowych home.pl, zwłaszcza konieczności używania nazw serwerów home.pl zamiast własnych domen, aby uniknąć problemów z certyfikatami SSL i wyjątkami bezpieczeństwa. Zalecano kontakt z pomocą techniczną home.pl i stosowanie adresów serwerów w formacie serwer123456.home.pl z odpowiednimi portami dla POP3, SMTP i IMAP. Pomimo prób, problem z Thunderbirdem nie został całkowicie rozwiązany, a użytkownik kontynuuje poszukiwania i testy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA