logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Polo 9N 3D – oświetlenie podsufitki nie włącza się po otwarciu drzwi

Kil0r 03 Wrz 2025 19:13 540 1
REKLAMA
  • #1 21652527
    Kil0r
    Poziom 1  
    Witam, posiadam Polo 9N w wersji 3-drzwiowej i mam problem z oświetleniem podsufitki. Mianowicie oświetlenie działa i z przeciwsłonecznych oraz głównej podsufitki, natomiast nie zaświeci się lampka z podsufitki po otwarciu drzwi. Są 3 przewody: brązowy, czerwono-czarny oraz brązowo-czarny i, jak rozumiem, bo sprawdziłem, brązowy to masa, czerwono-czarny to zasilanie, natomiast brązowo-czarny to masa przerwana, która po otwarciu drzwi powinna mieć 12 V, a po zamknięciu 0 V, natomiast u mnie na cały czas 12 V. Dodam jeszcze, że nie jest to uszkodzony mikrostyk w drzwiach, ponieważ jeżeli są włączone światła i otwarte drzwi, to jest pikane/brzęczyk, i nie wiem czy szukać teraz jakiegoś druciarstwa po kablach przez kogoś, czy jest to wina modułu komfortu.
    AI: Czy problem z oświetleniem podsufitki występuje po otwarciu wszystkich drzwi, czy tylko po stronie kierowcy/pasażera?
    Przy otwarciu wszystkich drzwi nie działa
    AI: Czy w ostatnim czasie były robione jakieś przeróbki lub naprawy instalacji elektrycznej w samochodzie (np. alarm, radio, centralny zamek)?
    Ja osobiście nic nie robiłem, natomiast wiem, że poprzedni właściciel dokładał centralny zamek z pilota
  • REKLAMA
  • #2 21652859
    drenei123
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Generalnie zacząłbym tak
    - bezpiecznik oświetlenia może być przepalony
    -sprawdzanie miernikiem czy przychodzi napięcie do wtyku
    -W lewym dolnym słupku ( przy lewje nodze) ściągnij osłonę i zobacz czy wszystkie wtyczki siedzą, nie sa zaśniedziałe, to właśnie tam jest wtyczka wiązki oświetlenia.
    -kodowanie vcds , w niektórych autach da się wyłączyć
REKLAMA