logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotowoltaika 3,4 kW – wysokie rachunki, pobór 8026 kWh, oddane 811 kWh – analiza

Krystyna1294 04 Wrz 2025 13:52 1716 34
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego instalacja fotowoltaiczna 3,4 kW może dawać bardzo wysokie rachunki przy poborze 8026 kWh i oddaniu tylko 811 kWh oraz jak sprawdzić, czy to błąd rozliczenia?

Najpierw porównaj faktyczne odczyty z faktury z kodami energii pobranej i oddanej w liczniku oraz historią produkcji z falownika, bo bez tego nie da się ocenić, czy to błąd Taurona czy realne zużycie [#21653179][#21653195][#21654013] Najbardziej prawdopodobną przyczyną wskazano bojler z grzałką założony po montażu PV, zwłaszcza bez sterownika czasowego, bo wtedy grzeje także nocą z sieci; przy takim odbiorniku zużycie rzędu kilku tys. kWh rocznie jest możliwe [#21653289][#21653331][#21653763][#21654013] Warto też porównać obecny rok z rachunkiem sprzed PV i sprawdzić, czy część faktur nie była prognozowana, bo równe wartości zużycia sugerują prognozy, a rozliczenie roczne może mocno różnić się od bieżących zaliczek [#21653228][#21653331][#21654589] Jeśli eksport do sieci jest zaskakująco niski, możliwe są też ograniczenia pracy falownika przy wysokim napięciu w sieci albo problem z pomiarem, więc pomocne są dane z eLicznika i monitoring mocy w słoneczne dni [#21653340][#21654596][#21654013] Warto również sprawdzić, czy Tauron poprawnie uwzględnił energię oddaną w pierwszym rocznym rozliczeniu, bo były opisywane przypadki, gdy ta energia nie została zaliczona [#21655085]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 21653162
    Krystyna1294
    Poziom 2  
    Witam, od ponad roku mamy fotowoltaikę. Moc 3,4 kW. Przyszło nam rozliczenie za rok od sierpnia do końca lipca tego roku. Ponad 7 tys.? Jak to możliwe, że rachunki są wyższe niż przed założeniem paneli? Wybieram się do Taurona to wyjaśnić, bo coś nie halo. Na fakturze pobrane 8 026 kWh, a oddane 811 kWh. Czy to możliwe, że wkradł się jakiś błąd? Nigdy nie mieliśmy tak wysokich rachunków za prąd 🫣🫣
    Jesteśmy załamani. Zaczynam żałować, że to założyliśmy...
    AI: Wiesz może, w jakim systemie rozliczania jesteście – net-billing, net-metering czy jeszcze innym?
    Net-billing
    AI: Czy przez cały rok instalacja działała bez przerw i awarii, czy może były jakieś problemy z produkcją albo monitoringiem?
    Nie zauważyłem...
  • REKLAMA
  • #2 21653170
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6606
    Warto było monitorować produkcję PV, energię oddaną oraz energię pobraną od początku aby nie mieć "miłej" niespodzianki po roku. Przyczyn takiego wyniku może być wiele w tym nieprawidłowe podłączenie falownika, uszkodzony licznik, zwiększone zużycie (bo mamy pV) i inne.
  • #3 21653179
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1047
    Zacznij od odszukania kodów w liczniku dla energii pobranej i oddanej oraz porównania ich z fakturą.
  • #5 21653228
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 274
    Krystyna1294 napisał:
    Na fakturze pobrane 8026 kWh a oddane 811 KWh.

Hmm, 8MWh to może dużo, może być również dobrze, sam zużywam więcej. Znowuż 811kWh oddanej również może być ok.
    O ile oddaną energię można porównać z tym
    DiZMar napisał:
    będzie pomocna historia produkcji wyciągnięta z falownika.

To zużycie energii można porównać do roku sprzed założenia pv. Jeśli posiadasz rozliczenie z tego okresu. Dobrze byłoby znać zużycie roczne.
    Pamiętaj, że net-billing polega na wymianie złotówek pomiędzy tobą a Tauronem.

Dodano po 4 [minuty]:

Aaa najważniejsze pytanie: jakie ogrzewanie?
  • #6 21653242
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 716
    @Krystyna1294 , jeśli Tauron to masz eLicznik - co on wskazuje?

DiZMar napisał:
    historia produkcji wyciągnięta z falownika

dokładnie, to też będzie pomocne
    co falownik wskazuje?

Krystyna1294 napisał:
    Nigdy nie mieliśmy tak wysokich rachunków za prąd 🫣🫣

Jaki tryb życia? W ciągu dnia ktoś jest w domu? Jakie sprzęty chodzą? Czy po instalacji PV doszła np. pompa ciepła czy inne grzanie domu prądem? czy doszło grzanie CWU prądem?
    Jeśli po instalacji PV nie doszło grzanie prądem domu i CWU to coś jest bardzo nie halo.
  • REKLAMA
  • #7 21653255
    Krystyna1294
    Poziom 2  
    Ogrzewanie piecem, normalnie na ekogroszek.
    W ciągu dnia mało jesteśmy w domu, bo jesteśmy w pracy. Chodzą normalne sprzęty, takie jak lodówka czy telewizor. Nie mamy żadnych pomp ciepła ani niczego. Jedynie boiler z grzałką. Ale myślicie, że to by tyle pociągnęło przez rok? Zastanawia mnie tylko, że tylko pobrane jest, a tak mało oddane. Mniej płaciliśmy za prąd bez fotowoltaiki.

Dodano po 4 [minuty]:

Falownik pokazuje całkowitą produkcję ponad 4 000 kWh.
    Dziś, jak patrzyłam, to prawie 11 000 Wh.

Dodano po 19 [minuty]:

Jeszcze jak przejrzałam faktury to są jakieś 3 faktury gdzie zużycie było 1436 kWh równe. Tak idealnie co 2 miesiące było wykorzystane prądu. Nie wiem przeraża mnie to ze będziemy musieli to płacić. Miało być lepiej a jest tylko gorzej. Jutro wybieram się do taurona wyjaśnić to
  • #8 21653289
    michalPV
    Poziom 31  
    Krystyna1294 napisał:
    Jedynie boiler z grzałką.

A on był przed instalacją PV ?

Jeśli tak grzana woda dopiero po założeniu PV i to jeszcze nie ograniczona czasowo (czyli mogła sobie grzać o pólnocy) to możliwe roczne zużycie 8000 kWh.

Ale oddanie na poziomie 800 kWh to coś mało.
    Ja z 1,6kWp w tym roku mam obecnie 713 kWh oddanej.
  • #9 21653295
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 696
    Przy okazji wizyty w ZE możesz zmienić rozliczenie na miesięczne. Różnica w cenie jest niewielka ale kontrola rachunków znacznie łatwiejsza.
  • REKLAMA
  • #10 21653327
    Krystyna1294
    Poziom 2  
    Tak, boiler założony po instalacji PV. Nie wiem, co mam zrobić. Skoro mówisz, że u Ciebie tyle oddało przy mniejszej mocy, a u nas tylko 811. Będziemy to wyjaśniać. Bo rachunki są kosmiczne. W ciągu dnia mało co używamy telewizji czy ogólnie prądu...
  • #11 21653331
    michal.zd
    Poziom 31  
    Krystyna1294 napisał:
    Jeszcze jak przejrzałam faktury to są jakieś 3 faktury gdzie zużycie było 1436 kWh równe

To sugeruje że są to faktury prognozowane.
    @michalPV ma dobry pomysł, aby porównać dane z falownika z eLicznik z kilku dni.
    Może prościej będzie zwrócić się o pomoc do ekipy która montowała pv.

Dodano po 1 [minuty]:

Krystyna1294 napisał:
    boiler założony po instalacji pv.

Jaka wielkość i czy jest sterownik czasowy do niego?

Dodano po 2 [minuty]:

Krystyna1294 napisał:
    W ciągu dnia mało co używamy telewizji czy ogólnie prądu...

Właśnie to jest problem, kiedy jest własny prąd, to nie jest używany.
    Zresztą bojler jest u ciebie największym odbiornikiem energii. Jeśli pracuje poza godzinami pracy pv, za energię płacisz normalne stawki.

Krystyna1294 napisał:
    Mniej płaciliśmy za prąd bez fotowoltaiki.

Bo nie było bojlera. Vat też był niższy niedawno.

Krystyna1294 napisał:
    u Ciebie tyle oddało przy mniejszej mocy a u nas tylko 811.

Ale u Michała bez bojlera.

Możesz pokazać jaka była produkcja energii co miesiąc od początku roku? W danych z falownika będzie taka informacja.
  • #12 21653340
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 696
    Zapewne licznik zarejestrował prawidłowe wartości. Poobserwuj jaką moc pobieraną i oddawaną pokazuje w różnych porach w słoneczne i pochmurne dni. Zanotuj jaka była energia oddana i pobrana w ciągu 24h. Niewykluczone, że to wiele wyjaśni. Dla ZE przekonanie klienta, że kwota faktury jest zbyt duża nie ma żadnego znaczenia.
  • #13 21653346
    michalPV
    Poziom 31  
    Krystyna1294 napisał:
    Mniej płaciliśmy za prąd bez fotowoltaiki.

No jak po montażu PV zaczęliście grzać prądem CWU a zapewne najwięcej ciepłej wody idzie wieczorem no to bojler grzał wieczorami = 100% zużycia przez niego prądu z ZE.

Krystyna1294 napisał:
    Tak boiler założony po instalacji pv.

No to kolejne pytania:
    Jaka pojemność bojlera, ile osób w domu no i:
    michal.zd napisał:
    czy jest sterownik czasowy do niego?

Jeśli np.4 osoby i bez żadnego sterownika czasowego to spokojnie może rocznie zużyć 2000-3000 kWh

Jaki był pobór prądu przed założeniem PV?

Krystyna1294 napisał:
    Skoro mówisz że u Ciebie tyle oddało przy mniejszej mocy a u nas tylko 811

michal.zd napisał:
    Ale u Michała bez bojlera.

Zgadza się.
    Ja grzanie cwu mam na odrębnej instalacji off-grid
  • #14 21653372
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6606
    Krystyna1294 napisał:
    Tak boiler założony po instalacji pv.

DiZMar napisał:
    Przyczyn takiego wyniku może być wiele w tym

DiZMar napisał:
    zwiększone zużycie (bo mamy PV)
  • #15 21653412
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21653618
    Evellina
    Poziom 20  
    Ocena: 266
    Jak duzy bojler i jak duza grzałka?
    Podepnij grzałkę pod włacznik czasowy, ustaw by grzało wodę tylko w dzień w czasie pracy paneli.

Jaką masz cenę prądu? W jakiej taryfie kupujesz i sprzedajesz do sieci?

Jeśli kąpiecie się wieczorem to całe grzanie wody idzie wam z sieci.

Mam zestaw 2,8 kWh off-grid i bojler 140l grzeje mi wodę od marca do października tylko z paneli. A mam też pralkę i zmywarkę na ciepłą wodę.
  • #17 21653743
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Ocena: 430
    Krystyna1294 napisał:
    Tak, boiler założony po instalacji PV. Nie wiem, co mam zrobić. Skoro mówisz, że u Ciebie tyle oddało przy mniejszej mocy, a u nas tylko 811. Będziemy to wyjaśniać. Bo rachunki są kosmiczne. W ciągu dnia mało co używamy telewizji czy ogólnie prądu...

Standardowy tekst odbiorcy
    Podaj numer licznika albo zdjęcie.
  • #18 21653763
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #19 21653852
    Evellina
    Poziom 20  
    michał_bak napisał:
    Mam "darmowy prąd" to nie muszę oszczędzać. Jednak zawsze trzeba oszczędzać, i wszysto robić z głową.

To nie jest kwestia oszczędzania, tylko czasu, kiedy prąd jest konsumowany i kiedy woda się grzeje. Jeśli wszyscy kapią się wieczorem to grzałka grzeje w nocy, wtedy kiedy nie ma prądu z paneli. No i rachunek rośnie.
    Jeśli rodziny nie ma cały dzień w domu to niestety trzeba trochę pozarządzać czasem pracy urządzeń by zwiększyć autokonsumpcję. Po co bojler ma grzać nocą i kosztować jak cały dzień nikt z ciepłej wody nie korzysta?
    W przypadku bojlera i paneli sprawdza się włącznik czasowy w gniazdko dla bojlera. Zamiast grzać wodę w nocy nagrzeje wtedy, gdy rodzina jest poza domem, w czasie największej pracy paneli a jak wróci będzie gorąca woda.
    Tymczasem, jeśli w domu jest jeszcze cyrkulacja, to woda będzie się grzała prawie cały czas, tylko po co...

Dodano po 2 [minuty]:

Warto tez dobrać rozmiar zbiornika i grzałki do potrzeb rodziny i produkcji paneli. To tez dużo zmienia.
  • #20 21653870
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21654013
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3327
    michał_bak napisał:
    Poza tym, do grzania wody, efektywniejsze są kolektory słoneczne.

Mają wyższą sprawność, co przekłada się na ilość kolektorów względem paneli. Cenowo, przy obecnych cenach paneli, solary przegrywają i to sporo. Do tego wymagają serwisów, wymiany glikolu i prądu do działania (pompa podczas grzania musi chodzić, bo się zagotuje). PV do grzania wody jest tańsze, prostsze i mniej problematyczne. Jedynie zamiast 2 solarów trzeba na dachu położyć 6 paneli i moc oraz ilość wody będzie ta sama. 6 paneli to obecnie jakieś 1200–1500 zł, za tyle to nawet jednego kolektora się nie kupi. A można jeszcze taniej kupić używane panele 8–10 sztuk 250 W po 60–80 zł i wtedy za 3 tysiące (sterownik, kable, mocowanie na dachu) i przy bojlerze 150–200 litrów mamy ciepłą wodę od kwietnia do października bez dodatkowych kosztów. Jedyne koszty to dogrzanie wody, gdy słońce słabo świeci. A piszę to z pozycji użytkowania takiej instalacji 8×250 W używanych paneli. Po rodzinie jeszcze dwie takie instalacje zrobiłem, ale już na nowych panelach. Moja już dawno się zwróciła w rachunkach za gaz (4. rok pracy), a inne pracują z kotłami na pelet oraz zgazowywanie drewna, co oszczędza pracy i zachodu z obsługą oraz oszczędza paliwo.

Co do problemu autorki. Jak bojler włączony 24/7, to niestety nawet PV na to nie wyrobi. Polecam rozwiązanie jak wyżej.

Co do analizy, na razie nie ma co analizować, bo nie ma danych. Brak ile wyprodukował falownik. Czy nie ma błędu oraz danych rozliczeniowych z faktury (nie prognozy, a realne odczyty). Polecam też, co zostało wspomniane, skorzystać z apki E-licznik od Taurona (jeśli ZE to Tauron). Poprawili ją znacznie i widać już co prawda z 24–36 h opóźnieniem zużycie i oddanie godzinowe po bilansowaniu. Nawet można sobie wybrać roczny zakres danych po bilansowaniu i wypluje to, co pojawia się na fakturze rozliczeniowej (oddanie i pobranie po bilansowaniu). Z czego łatwo można wyliczyć, ile się zapłaci i jakie powinny być rachunki prognozowe. Bo wg mnie płaciliście za mało, prognozy przychodziły dalej za niskie, aż tego roku wyrównali.
  • #22 21654020
    michalPV
    Poziom 31  
    Autor nie napisał więcej danych (jaki bojler, na ile osób, etc) więc nie zakładajcie, że to bojler nabił faktycznie te 8000 kWh. Może faktycznie jakiś błąd ze strony Tauronu.

michał_bak napisał:
    Bojler grzeje gdy jest potrzebna ciepła woda.

o ile nie jest podłączy do najzwyklejszego programatora czasowego

michał_bak napisał:
    Nawet gdy jest słońce, które zasili bojler, to po wieczornym wykorzystaniu ciepłej wody, grzanie będzie z sieci bo rano też potrzebujemy ciepłej wody, itd. itp.

Nie musi być grzanie rano - wystarczy ustawić czas pracy.
    Czy rano potrzebujemy ciepłej wody w dużej ilości to już zależy od indywidualnych potrzeb. My np. potrzebujemy tylko do porannej toalety w umywalce. Jak była ciepła woda wieczorem to nawet po prysznicach rano też jest.

sigwa18 napisał:
    PV do grzania wody jest tańsze prostsze i mniej problematyczne.

Otóż to
  • #23 21654068
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 21654081
    michalPV
    Poziom 31  
    michał_bak napisał:
    Poważnie? Wieczorem też tylko umywalka?

Poważnie? Tak niejasno napisałem, że nie rozumiesz?

Przecież napisałem:
    michalPV napisał:
    Jak była ciepła woda wieczorem to nawet po prysznicach rano też jest.

michał_bak napisał:
    wieczorem zużywasz to co się nagrzało w ciągu dnia

Grzejesz wodę w zasobniku i zużywasz całą ciepłą wodę z niego, że tak napisałeś?

Nie wiem jak inni, ale my możemy wieczorem wszyscy w domu wziąć prysznic a rano dalej uważać z temp. wody bo może oparzyć.

michał_bak napisał:
    Ogrzewanie wody panelami PV jest bardziej opłacalne? Autorka wątku dowodzi, że niekoniecznie

a może czytaj ze zrozumieniem o czym sigwa18 napisał: a pisał o
    sigwa18 napisał:
    6 paneli to obecnie jakieś 1200-1500zł za tyle to nawet jednego kolektora się nie kupi. A można jeszcze taniej kupić używane panele 8-10 sztuk 250W po 60-80 zł i wtedy za 3 tysiące (sterownik ,kable, mocowanie na dachu) i przy bojlerze 150 -200litrów mamy ciepłą wodę od kwietnia do października bez dodatkowych kosztów.

Kluczowe jest tu słowo "sterownik" - a nie falownik na cały dom.
    Chodzi o PV do cwu ale z dedykowanym sterownikiem/przetwornicą

sigwa18 napisał:
    Poprawili ją znacznie i widać już co prawda z 24-36h opóźnieniem zużycie i oddanie godzinowe po bilansowaniu.

Takie opóźnienie w danych to się tylko zdarza czasami.
    Z reguły do godz. 12ej są już dane za poprzedni dzień.
    Dziś u siebie nie sprawdzałem wcześniej ale na chwilę obecną mam dane za wczoraj.
  • #25 21654122
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 21654125
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3327
    Taki falownik np azo mozna już kupić za 800zł. Do tego panele 1200 zł za 6x410 w mocowania kable skrzynka i masz 3000zł za 2.4kWp. Spokojnie grzeje 200 litrów latem do 80 C.

Pytanie do autorki z którego roku ta instalacja PV. Na pewno rozliczenie net billing?
  • #27 21654203
    michal.zd
    Poziom 31  
    sigwa18 napisał:
    Pytanie do autorki z którego roku ta instalacja PV. Na pewno rozliczenie net billing?

Jest w pierwszym poście.
    Krystyna1294 napisał:
    ponad roku mamy fotowoltaikę

czyli więcej niż rok, ale nie więcej niż dwa. Wiem że matematycznie to granica w nieskończoności.
  • #28 21654559
    Evellina
    Poziom 20  
    >>21654122
    Maverick73 napisał:
    Ostanie dwa miesiące - mój podstawowy bojler 140l i 2 razy udało mu się spaść do temperatury 40°C i to pewnie jak jeszcze coś grzebałem. Oczywiście w tym czasie grzania nie dałem ani grosza do ZE niezależnie od warunków pogodowych.

Na wykresie zupełnie nie widać codziennego np wieczornego zużycia wody. Jeśli to zbiornik podstawowy to przepraszam że zapytam, jak to możliwe, że nie widać codziennej konsumpcji ze zbiornika na cele higieny osobistej?

Dodano po 3 [minuty]:

@Krystyna1294 a mieliśmy okazję zobaczyć tutaj to rozliczenie by ewentualnie w nim wychwycić potencjalny błąd? Może warto tu wrzucić?
  • #29 21654565
    michal.zd
    Poziom 31  
    Evellina napisał:
    Na wykresie zupełnie nie widać codziennego np wieczornego zużycia wody.

Odwrotnie, na wykresie widać codzienne temperatury prawdopodobnie średnie bojlera. Natomiast nie widać dziennej zmiany temperatury w nim. Szkopuł w tym, że nie wiemy jakiego parametru dotyczy wykres, czy to średnia czy max temperatura z dnia, na to tylko Maverick może odpowiedzieć o ile sam wie.
    Toteż
    Evellina napisał:
    nie widać codziennej konsumpcji ze zbiornika na cele higieny osobistej?

nie widać.
    Maverick chciał tym pokazać fakt, że energii w bojlerze wystarcza nawet w mało słoneczne dni.
    Mógłby pokazać miesiące wiosenne/jesienne, co miałoby większą wartość poznawczą. Latem każda pv da nadmiar energii.

Dodano po 4 [minuty]:

Evellina napisał:
    Może warto tu wrzucić?

Czekamy cierpliwie 😉
  • #30 21654589
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    Po pierwsze trzeba zobaczyć fakturę sprzed roku-dwóch lat, ile tam było zużycia rocznego (w kWh). Od tych dzisiejszych 8000 kWh odjąć zużycie poprzednie, i wychodzi szacunkowe zużycie bojlera. Jak wyjdzie do 4000 kWh to jest w miarę ok, zależy ile osób i jakie zwyczaje. Jak więcej, to może ZE trochę prognozy podciągnęło (te równe kwoty sugerują, że autor patrzy na przesadzone prognozy na przyszłość, a nie na faktyczne roczne rozliczenie.
    Z dyskusji już można podejrzewać, że bojler grzeje głownie jak nie ma słońca.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada instalację fotowoltaiczną o mocy 3,4 kW i zgłasza problem z wysokimi rachunkami za prąd pomimo produkcji energii. Roczne rozliczenie wykazało pobór 8026 kWh i oddanie 811 kWh, co skutkuje rachunkiem przekraczającym 7 tys. zł. System rozliczania to net-billing. Możliwe przyczyny takiego stanu to błędy w podłączeniu falownika, uszkodzony licznik, wzrost zużycia energii lub inne problemy techniczne. Zalecane jest monitorowanie produkcji, energii oddanej i pobranej od początku eksploatacji, aby uniknąć nieoczekiwanych kosztów i zidentyfikować ewentualne awarie lub błędy pomiarowe.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA