logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane 3 1.5 dCi 2014 – głośne stukanie przy skrętach i przegięciach

d8piotrek 04 Wrz 2025 18:49 576 10
REKLAMA
  • #1 21653436
    d8piotrek
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Witam.

Mam problem w Megane 3 1,5 dci 110KM 2014 rok.

Chodzi o stukanie, jeżdżę już tak 1 rok z tym stukaniem i nie mogę zlokalizować problemu, na diagnostykach nic nie wychodzi. Amortyzatory przednie zmienione, wahacze też, półosie też zmieniłem i lózyska w kole.

Dźwięk dodochodzi jakby z przodu z prawej strony ale czasami wydaje się jakby stukało gdzieś pod autem na środku.

Jadąc na 2 biegu przy prędkości 30 km h i wykonując gwałtowne ruchy lewo prawo to będzie stukać cały czas. Jadąc wolniej już nie. Stukanie też występuje na każdym rondzie niezależnie od prędkości jak się auto przegina, w lewo stuknie i jak wyjeżdżam z ronda odstuknie drugi raz. Na kamienistej drodze nie stuka, bardziej na nierównościach musi auto się przeginać na boki bardziej wtedy stuknie nawet jak nie skręcamy kierownicą.

Ostatnio stuka jakby bardziej, i cały czas odkąd kupiłem auto mnie to denerwuje i nie mogę zlokalizować przyczyny. Stukanie jest dość głośne. Raczej przy większych prędkościach nie stuka.najbarfziej tak od 30 do 50 km h. Gdzie występuję większe przegięcia karoserii. Poduszki pod silnik nie wymieniałem ale wyglądają dobrze, silnik siedzi sztywno.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za porady
  • REKLAMA
  • #2 21653640
    r90
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Proszę sprawdzić gumy tuleje stabilizatora.
  • REKLAMA
  • #3 21653668
    d8piotrek
    Poziom 4  
    Na gumach stabilizatora nie stwierdziłem luzu. Na diagnostyce też nie ale sprawdzę ponowie.

Myślę czy nie może być coś pęknięte ? Np przekładnia kierownicza? Luzu nie ma a większych przegięciach coś się łamie ?
  • Pomocny post
    #4 21653684
    r90
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    A tuleje sanek kołyski w jakim stanie są?
  • #5 21657109
    d8piotrek
    Poziom 4  
    r90 napisał:
    A tuleje sanek kołyski w jakim stanie są?

Tego nie sprawdzałem. A to na szarpakach na stacji diagnostycznej by nie wyszło że jest tam luz ?

Mam jeszcze okazję jeździć kolegi i ojca megane 3. Moja wydaje mi się że prowadzi się trochę gorzej. Kierownica u mnie chodzi ciężej a jadąc szybciej ma się wrażenie jakby ją wręcz coś trzymało delikatnie, przez to chyba mam wrażenie gorzej mi się prowadzi. Na samych zakrętach raczej jest już podobnie, chodzi że jadąc na wprost jakby delikatnie się blokowała przez to gorzej jest wykonać minimalne ruchy kierownicą. Ale wtedy nie stuka, to jakby inny temat ale może mieć czasem powiązanie ze stukaniem i ewentualną usterką przekładni ? Ale jadąc wolniej 30 km h to kierownica chodzi płynnie nic się nie blokuje. To przy większych prędkościach tem efekt jest np 80 km h.

A te tuleje sanek jestem w stanie jakoś sprawdzić bez demontażu ? Tak ruszając sankami na boki nic się nie dzieje.
  • REKLAMA
  • #6 21686820
    d8piotrek
    Poziom 4  
    Dzisiaj jechałem na łuku drogi w lewo z prędkością 60 km h. Efekt był taki że podczas tego skrętu 30 stopni skręcona kierownica mogłem puścić kierownica i ona tak została nie prostowała się. Ale znowu jadąc z mniejszymi prędkościami kierownica chodzi płynnie. Byłem już na trzech stacjach diagnostycznych i w jednym warsztacie i nie udało się zlokalizować co stuka. A to "blokowanie" to powiedzieli że raczej normalne w tym modelu. Kazali przyjechać jak będzie gorzej może wtedy co wyjdzie. Ale już jeżdżę tak rok czasu i cały czas jest tak samo, zrobiłem 15 tys km.
  • #7 21687124
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Może masz uszkodzone wieszaki ukł. wydechowego i przy skrętach stuka?
    Poruszaj z tyłu rurą w różne strony.

Pozdrawiam.
  • #8 21687131
    poplawski998
    Poziom 4  
    >>21653436
    Ja bym sprawdził łączniki stabilizatora. Przy małych prędkościach to najczęściej one hałasują.
  • #9 21687764
    d8piotrek
    Poziom 4  
    Łączniki wymieniłem, wieszaki też zmieniałem, rura raczej nie uderza o nic. Nie zmienialem gum na drążku stabilizacyjnym co do belki jest przykręcane ale sztywno siedzi, guma jest w dobrym stanie.
  • #10 21687954
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    To pozostają gumy drążka stabilizacyjnego. Auto ma 11 lat i jak ma sporo km najazdu, to mogą być już zużyte.
    Dawno temu (z 10 lat) wymieniałem w Megane 2 1,5 dCi kombi bo też stukało a po wymianie przestało stukać, mimo że stare wcale źle nie wyglądały. Auto było z 2005 roku, więc jak w Twoim przypadku, gumy wytrzymały ok 10 lat.
    Ale nie pytajcie jak to zrobiłem bo było to dawno i pamiętam tylko że mimo dobrego wyposażenia garażu (podnośnik hydrauliczny, lewarki, żaby itp) nieźle się przy tym nakombinowałem i umordowałem. :-)
    Bez odpowiedniego wyposażenia warsztatowego nie ma praktycznie możliwości ich wymienić.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 21693174
    d8piotrek
    Poziom 4  
    U mnie jest ciekawe bo mogę wjechać w wyboje, dziury kamienistą drogą i nic nie stuka. Muszę skręcać kierownicą żeby stukało, ale muszą być spełnione dwa warunki ruchy kierownicą i przechył auta, jak prędkość będzie za mała to nie stuka przy skręcaniu, a znowu jadąc na wprost to mam taką nierówność że prawie koła odrywają się od asfaltu jakby jechał szybciej auto wybiło by w powietrze i wtedy nic nie stuknie bo nie skręcam.

Stuk jest taki jakby np było pęknięte łożysko w kole i w pewnym momencie stuknie, albo nie dokręcone sanki i przy większych przeciążeniach na boki się przestawiają, ale wszystkie śruby dokręcałem. Myślę też nad przekładnią, nie chodzi o luz ale jakby aluminium było pęknięte, obudowa przekładni ?

Jeden mechanik twierdzi że coś we wnętrzu, drugi że karoseria się łamie bo gdzieś zgrzew puścił, łącznie byłem już na pięciu stacjach diagnostycznych i nic nie znaleźli. Na wymiany dobrych rzeczy na dobre wydałęm 2000 zł i stuka jak stukało.

Nie mogę stwierdzić czy jak kupiłem auto to już stukało czy zaczęło później. Bo na samym początku zmieniałem rozrząd i mogło to zacząć stukać po wymianie rozrządu, dodam że opadł silnik podczas wymiany rozrządu był podparty za miskę i auto zostało podniesione i silnik siadł na sankach. Początkowo to lekceważyłem, myslałem że coś w bagażniku się przestawia.

PS. Jeden diagnosta mówił że może dwumasa stuka....

Podsumowanie tematu

✨ Renault Megane 3 1.5 dCi z 2014 roku doświadcza głośnego stukania podczas skrętów i przechyłów nadwozia, szczególnie przy prędkościach powyżej 30 km/h. Problem utrzymuje się od około roku, mimo wymiany przednich amortyzatorów, wahaczy, półosi oraz łożysk kół. Stukanie jest słyszalne głównie z przedniej prawej strony, czasem pod autem na środku. Diagnostyki nie wykazały luzów ani usterek. Podejrzewane elementy to gumy tulei stabilizatora, tuleje sanek kołyski, gumy drążka stabilizacyjnego oraz przekładnia kierownicza, choć luzów nie stwierdzono. Kierownica przy wyższych prędkościach wykazuje efekt „blokowania” lub oporu, co może wskazywać na problemy z przekładnią lub jej obudową. Wieszaki układu wydechowego i łączniki stabilizatora zostały wymienione, a rura wydechowa nie uderza o podwozie. Mechanicy sugerują również możliwe pęknięcia karoserii lub elementów wewnętrznych. Problem jest trudny do zlokalizowania, a wymiana części za około 2000 zł nie przyniosła poprawy. Stukanie pojawia się tylko przy jednoczesnym skręcie kierownicą i przechyłach nadwozia, nie występuje na prostych odcinkach czy nierównościach bez skrętu.
REKLAMA