logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] LG WD-10391TDK – szarpanie bębna po wymianie krzyżaka i łożysk, spadki obrotów

thwei1111 05 Wrz 2025 15:08 369 5
REKLAMA
  • #1 21654096
    thwei1111
    Poziom 5  
    Witam,

Naprawiałem pralkę LG WD-10391TDK poprzez wymianę całego zespołu mechanicznego: krzyżak, łożyska i simering. Po złożeniu wszystko na testach diagnostycznych działało bezproblemowo: obroty powolne, wirowanie, pompowanie, grzanie. Musiałem wyjechać na 1 miesiąc, więc stała nieużywana. Po powrocie ponownie odpaliłem diagnostykę i podczas testu powolnego obracania albo wirowania szarpie; w tym sensie, że np. podczas tego powolnego obracania pokazuje około 45 obr./min i co jakiś czas nagle 0 obr./min, potem do 60 i z powrotem 45. Gdy wskakuje to 0, występuje szarpnięcie całą komorą pralki. Szarpnięcia nie są regularne, więc to nie problem z jakimś obiektem wewnątrz lub ocieraniem o coś; występują co 1–5 sekund. Gdy robi test wirowania, 0 nie wyświetla się, ale szarpnięcie również występuje. Patrząc na koło magnesowe, bęben nie zwalnia do 0, gdy na wyświetlaczu pojawia się 0, ale po szarpnięciu wyraźnie widać chwilowe zwiększenie prędkości obrotowej bębna. Co może powodować to zachowanie? Czujnik Halla nie łączy, czy może coś pada na płytce programatora? Wszystkie wtyczki zdają się być dobrze osadzone.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21654385
    thwei1111
    Poziom 5  
    >>21654143 Rezystancje pomiędzy poszczególnymi parami uzwojeń stojana perfekcyjne — 7,7 Ω. Natomiast rezystancje w sensorze Halla między pinem zasilania a Ha i Hb odpowiednio 9,2 kΩ i jakieś 0,5 MΩ. Wygląda na to, że z obwodem jednego sensora Halla problem, więc albo wymiana całości, albo wymiana komponentu, który tam padł na płytce pod tą gumowatą warstwą.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 21698510
    thwei1111
    Poziom 5  
    >>21654511 Wymieniłem na rezystory 840 Ω z odzysku i śmiga pralka.
REKLAMA