logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dodatkowy odpływ za licznikiem w ZKP Tauron – jak legalnie zasilić domek narzędziowy?

rasvodin 06 Wrz 2025 08:49 558 10
REKLAMA
  • #1 21654584
    rasvodin
    Poziom 2  
    Cześć,
    Mam pytanie dotyczące dołożenia dodatkowego odpływu za licznikiem w standardowym zestawie złączowo-pomiarowym (ZKP) – Tauron Dystrybucja, licznik w skrzynce na ogrodzeniu.

Chciałbym doprowadzić zasilanie do domku narzędziowego w ogrodzie – kablem wychodzącym bezpośrednio z listwy odpływowej za licznikiem (przed rozdzielnią w domu). Niestety, cała część za licznikiem (w tym zaciski wyjściowe i listwa odpływowa) jest zaplombowana.

W dokumentacji technicznej i umowie przyłączeniowej miejsce rozgraniczenia własności określono jako zaciski prądowe na wyjściu od zabezpieczenia przedlicznikowego, czyli rozumiem, że wszystko za licznikiem należy już do mnie.

Moje pytania:

1. Czy plomby powinny obejmować też część należącą do odbiorcy?
    2. Jak w praktyce wykonać taki dodatkowy odpływ legalnie?
    2.1. Czy wystarczy zgłosić zamiar zdjęcia plomby i umówić termin z elektrykiem z uprawnieniami?
    2.2. Czy trzeba składać jakiś formalny wniosek do Tauron Dystrybucja (np. o „dołożenie odpływu”)?
    3. Czy ktoś z Was realizował podobne rozwiązanie – doprowadzenie zasilania do altanki/domu gospodarczego/garażu z tej samej listwy odpływowej w skrzynce pomiarowej?

Zależy mi na legalnym i bezpiecznym wykonaniu tego przyłącza.

Z góry dzięki za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 21654716
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6597
    Pojawiło się nowe określenie w elektryce a mianowicie odpływ. Niby prawidłowe, bo prąd płynie a czasami też odpływa.
  • #3 21654807
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 114
    rasvodin napisał:
    Niestety, cała część za licznikiem (w tym zaciski wyjściowe i listwa odpływowa) jest zaplombowana.

Zdaje się, że zaciski wejściowe i wyjściowe są w tym samym miejscu, dlatego jest zaplombowane. Gdyby nie było, można by sobie obejść licznik. Najprościej położyć nowy obwód z Twojej rozdzielnicy w domu. To o co prosisz to wygląda jak prośba o swoisty drugi "WLZ", a tego Ci nikt nie zrobi. Nie wiemy jak to wygląda, bo nie dałeś żadnych zdjęć, ale zrób jak normalny człowiek - masz rozdzielnicę domową, z niej wychodzisz obwodem tam gdzie chcesz.
  • REKLAMA
  • #4 21654835
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6597
    milka0 napisał:
    masz rozdzielnicę domową

On nie ma rozdzielnicy tylko listwę odpływową.
    rasvodin napisał:
    kablem wychodzącym bezpośrednio z listwy odpływowej za licznikiem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21655000
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 532
    >>21654584
    Zazwyczaj ZKP jest własnością OSD, więc podłączenie równolegle drugiego WLZ wymagałoby ich zgody, a na to jej nie wyrażają, szczególnie na plombowanych zaciskach. Bywa że, gdy przy jakiejś kontroli zauważą taką samowolkę, to nakazują odłączenie i ewentualnie wyprowadzenie takiego złącza poza ZK. Link
  • REKLAMA
  • #6 21655065
    waton

Poziom 12  
    Ocena: 20
    Zajdź do nich i zapytaj o taką możliwość. Zawsze możesz złożyć zapytanie na piśmie i czarno na białym będziesz miał co zrobić.
    Konto firmowe:
    Waton s.c.
    Siedliska-Kolonia 50, Zamość, 22-400 | Strona WWW: https://waton.pl
  • Pomocny post
    #7 21655109
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 398
    Postaw z tyłku ZKP, już na swojej posesji, małą szafkę ZK, wyjmij z istniejącego ZKP swój kabel zasilający i wprowadź go do tej nowej szafki. Nową połącz z ZKP kawałkiem kabla 4x10 lub 4x16 (chyba że jes 5 żył). W swojej nowej ZK zamontój odpowiedni blok rozdzielczy:

np. taki : Blok rozdzielczy ‑ odgałęźny Al/Cu SCB 25‑5X (80150) SIMBLOCK sza/nie/zie 81500020

wprowadź do niego kabel z szopki i masz po sprawie.
  • Pomocny post
    #8 21655667
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 114
    DiZMar napisał:
    On nie ma rozdzielnicy tylko listwę odpływową.

Sugerujesz, że nie ma w domu żadnej rozdzielnicy, ani zabezpieczeń? Przeiceż wprost napisał w pierwszym poście, że ma rozdzielnicę w domu ;)

dzidek1968 napisał:
    wprowadź do niego kabel z szopki i masz po sprawie

No i jeszcze zbuduj w szopce jakąś skrzynkę z zabezpieczeniami. Kabel to połowa sprawy.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• Pomocny post
    #9 21656375
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    dzidek1968 napisał:
    Postaw z tyłku ZKP, już na swojej posesji, małą szafkę ZK, wyjmij z istniejącego ZKP swój kabel zasilający i wprowadź go do tej nowej szafki. Nową połącz z ZKP kawałkiem kabla 4x10 lub 4x16 (chyba że jes 5 żył). W swojej nowej ZK zamontój odpowiedni blok rozdzielczy:

np. taki : Blok rozdzielczy ‑ odgałęźny Al/Cu SCB 25‑5X (80150) SIMBLOCK sza/nie/zie 81500020

wprowadź do niego kabel z szopki i masz po sprawie.

Kiedy ja tak zrobiłem to się ze mnie śmiali. Po co Ci WLZ o długości 1m. Postawiłem swoją skrzynkę obok tej z licznikiem od niej odchodzi koło metra WLZ i tam jest blok rozdzielczy gdzie odchodzi przewód do domu. Z tej skrzynki odchodzi właśnie przewód do warsztatu i do domofonu. Mogę w niej robić co chcę bo nie jest własnością ZE.
  • Pomocny post
    #10 21657889
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6620
    Tak jak napisano wyżej - skoro złącze jest własnością operatora, to tam najpierw trzeba zasięgnąć informacji.
    Użytkownicy Elektrody nie udzielą wiążącej odpowiedzi, bo w różnych OSD a nawet w ich rejonach bywają różne zasady.
    Poza tym są różne sposoby wykonania ZKP (wyprowadzenia kabla odbiorczego);
    a. bezpośrednio z listwy licznika,
    b. z ogranicznika mocy,
    c. z dodatkowej listwy zaciskowej.
    W wariancie a i b wyprowadzenie drugiego kabla raczej jest wykluczone.
    W przypadku c może być zgoda, o ile listwa zaciskowa umożliwia bezpieczne przyłączenie dwóch kabli, zapewne o różnych przekrojach.

Aczkolwiek uważam, że nie warto pchać się do ZKP z drugim kablem.
    Najlepsza opcja to zasilanie budynków gospodarczych wyprowadzić z rozdzielnicy domowej.
    Natomiast jeżeli lokalizacja ZKP, RG i odbiorów gospodarczych (odległości) przemawiają aby te dodatkowe odbiory zasilić od strony ZKP, to przychylam się do opinii z postów #7 i #9 aby obok ZKP zabudować własną skrzynkę rozdzielczą, która nie jest w zainteresowaniu OSD.
  • #11 21658590
    rasvodin
    Poziom 2  
    Postawię dodatkową ZK (o ile elektryk będzie w stanie to zrobić) lub pociągnę kabel z obwodu, który wychodzi mi na taras (czego wolałem uniknąć). Wyprowadzenie z rozdzielnicy odpada, tak jak mówiłem, nie chcę kuć ścian przez cały dom.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy legalnego dołożenia dodatkowego odpływu za licznikiem w standardowym zestawie złączowo-pomiarowym (ZKP) Tauron Dystrybucja, gdzie licznik znajduje się w skrzynce na ogrodzeniu. Właściciel zastanawia się, czy plomby mogą obejmować część należącą do odbiorcy oraz jak formalnie i praktycznie wykonać dodatkowe zasilanie do domku narzędziowego bez naruszania plomb i zasad operatora. Uczestnicy wyjaśniają, że ZKP jest zwykle własnością operatora systemu dystrybucyjnego (OSD), a plombowanie obejmuje także zaciski wyjściowe, co uniemożliwia samowolne ingerencje. Podłączenie drugiego obwodu (drugiego WLZ) bez zgody Tauron Dystrybucja jest niedozwolone i może skutkować nakazem odłączenia. Zalecane jest zasięgnięcie oficjalnej zgody operatora lub złożenie pisemnego zapytania. Jako praktyczne rozwiązanie proponuje się postawienie własnej szafki rozdzielczej (ZK) na posesji, obok ZKP, z odpowiednim blokiem rozdzielczym (np. SIMBLOCK SCB 25-5X), do której wprowadza się kabel z istniejącego ZKP i z której rozprowadza się zasilanie do domku narzędziowego. W domku należy zamontować rozdzielnicę z zabezpieczeniami. Takie rozwiązanie pozwala na legalne i bezpieczne rozdzielenie obwodów bez naruszania plomb i własności operatora.
REKLAMA