logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus K55VJ wyłącza się przy ładowaniu Windows – sprawny RAM, dysk, zasilacz, BIOS OK

ado81 06 Wrz 2025 14:18 246 14
REKLAMA
  • #1 21654845
    ado81
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Cześć, laptop asus k55vj problem - wyłącza się (nie restartuje) podczas ładowania systemu tzn logo windows i kręcące się kółko.
    Przy próbie zainstalowania windowsa to samo, odcina go jak tylko zaczyna kopiować pliki windowsa.
    Ram sprawny, sprawdzony w innym laptopie, dysk także ok, podmieniłem na inny hdd i nadal to samo. Zasilacz nowy. W biosie laptop może działać kilka h i go nie odcina. Nie przegrzewa się - wymieniłem pasty i wyczyściłem chłodzenie

Ma ktoś jakiś pomysł co może być problemem? W tym laptopie są wymienne procesor i karta graficzna ale nie mam na podmianę innych części.
  • REKLAMA
  • #2 21654857
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    ado81 napisał:
    Ram sprawny, sprawdzony w innym laptopie

W tym konkretnym laptopie sprawdzałeś pamięć? Po uruchomieniu memtesta też go odcina?
    ado81 napisał:
    Zasilacz nowy

Zamiennik?
  • REKLAMA
  • #3 21654946
    ado81
    Poziom 20  
    Memtest przeszedł bez żadnych błędów, dla pewności zrobię jeszcze raz. Zasilacz zamiennik niestety ale z tego co wiem na poprzednim było to samo.
  • REKLAMA
  • #4 21654976
    ArturJK
    Poziom 39  
    ado81 napisał:
    Memtest przeszedł bez żadnych błędów, dla pewności zrobię jeszcze raz.

Na innym laptopie przeszedł, ważne żeby sprawdzić czy na tym który się wyłącza przejdzie bez problemów.
    ado81 napisał:
    Zasilacz zamiennik niestety ale z tego co wiem na poprzednim było to samo.

Jeśli prawidłowo trzyma napięcie szczególnie pod obciążeniem i na poprzednim było podobnie, to raczej nie będzie winowajcą.
  • #5 21655245
    ado81
    Poziom 20  
    A więc tak, memtest zrobiłem na omawianym laptopie. Miał on włożone dwie pamięci 4 i 8gb, gdy obie są włożone przy ok 50% testu laptop się wyłącza.
    Pojedynczo włożone pamięci w każdym slocie przechodzą cały test.
  • #6 21655254
    ArturJK
    Poziom 39  
    ado81 napisał:
    Miał on włożone dwie pamięci 4 i 8gb, gdy obie są włożone przy ok 50% testu laptop się wyłącza.

Problem może być w kompatybilności obu pamięci ze sobą, lub z kontrolerem pamięci w procesorze (tryb dwukanałowy) skoro przy dwóch się wyłącza. Dlatego ważne było aby sprawdzić je na docelowym laptopie, szkoda że nie mają takich samych pojemności.
    Czy test w innym laptopie obejmował obie pamięci razem i nic się z nimi nie działo?
    ado81 napisał:
    Pojedynczo włożone pamięci w każdym slocie przechodzą cały test.

Spróbuj na jednej, tej 8GB zainstalować system.
  • #7 21655260
    ado81
    Poziom 20  
    Niestety drugi laptop ma tylko jeden slot na pamięć ram.
    Ramy do czasu usterki razem działały.
    Chciałem odpalić z pendrive hirens boot na jednym ramie ale też go odcina.
  • #8 21655269
    ArturJK
    Poziom 39  
    ado81 napisał:
    Chciałem odpalić z pendrive hirens boot na jednym ramie ale też go odcina.

Spróbuj instalatora systemu. Jaki tam jest procesor i karta graficzna?
    ado81 napisał:
    Nie przegrzewa się - wymieniłem pasty i wyczyściłem chłodzenie

Jesteś pewien że wszystko dobrze złożyłeś i podpiąłeś wentylator? Masz ewentualnie inny zasilacz dla testu, najlepiej oryginał?
  • REKLAMA
  • #9 21655310
    ado81
    Poziom 20  
    Oczywiście chłodzenie jest w porządku, wiatrak też działa.
    Procek to i5-3210m, grafika geforce gt635m.

Windows za drugim razem się nawet zainstalował na tej 8gb pamięci, ale przy ładowaniu systemu go odcięło.

Niestety nie mam innego pasującego zasilacza.

Do tego drugiego laptopa zamówiłem nowy ram (bo w nim całkiem padł) to spróbuję w tygodniu wgrać system na tym nowej kości
  • Pomocny post
    #10 21655314
    ArturJK
    Poziom 39  
    ado81 napisał:
    Procek to i5-3210m, grafika geforce gt635m

Jak nic się nie zmieni, możesz jeszcze podmienić CPU jeśli posiadasz podobny, bo ta generacja jako ostatnia była na podstawce. Karty graficznej nie da się zmienić, jest wlutowana w płytę.
  • #11 21655355
    ado81
    Poziom 20  
    >>21655314 a myślałem że jak karta siedzi w slocie to będzie można ją wyciągnąć, nie przyglądałem się w sumie :)
    Procka nie mam, bo tak to od razu by poszedł na podmianę, może kupię jak właściciel się zgodzi.
    Najpierw spróbuję jeszcze z ramem jak przyjdzie kość.

Dzięki za dotychczasową pomoc:)
  • #12 21655444
    ArturJK
    Poziom 39  
    ado81 napisał:
    a myślałem że jak karta siedzi w slocie to będzie można ją wyciągnąć

Były różne warianty. Jeśli jesteś pewien że grafika jest w slocie, to zazwyczaj można ją wymienić tylko trzeba dobrać kompatybilny model. Zacznij od pamięci, a ewentualnie potem inne podzespoły można podmieniać.
  • #13 21656534
    ado81
    Poziom 20  
    Tak grafika jest w slocie ale pomimo wykręcenia wszystkich śrubek mocujących nie chciała wyjść..

No ale na razie czekam na kość ramu i dalej będę testował.

Dodano po 5 [godziny] 18 [minuty]:

Dziwny przypadek :)
    Mam już 100% działający ram
    Przy konfiguracji nowy ram + oryginalny dysk nie odpala
    Nowy ram + drugi dysk przeszedł konfigurację windowsa którego instalowałem wcześniej, laptop działa.
    Potem włożyłem oba stare ramy + drugi dysk i także odpala i normalnie działa..
  • Pomocny post
    #14 21656907
    ArturJK
    Poziom 39  
    ado81 napisał:
    Dziwny przypadek

Faktycznie, niezłe przetasowania.
    ado81 napisał:
    także odpala i normalnie działa..

Może zatem dzięki podmianie i mieszaniu "samo" się naprawiło :) Sprawdź jeszcze napięcie na baterii CR2032, jeśli ma poniżej 3V to wymień ją. Za niskie napięcie na baterii BIOS, potrafi powodować podwieszanie się np. KBC.
  • #15 21658170
    ado81
    Poziom 20  
    Niestety na drugi dzień usterka powróciła, nie można było zainstalować windowsa nawet na nowym ramie. Za którymś razem poszło i laptop niby działa.
    Nie wiem czy ma to znaczenie ale mostek grzeje się do prawie 60°c
    Właściciel podjął decyzję żeby go dalej nie robić zostawił go na części także temat uważam za wyczerpany :)

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Asus K55VJ wyłącza się podczas ładowania systemu Windows, zarówno przy starcie, jak i podczas instalacji systemu. Sprawdzono pamięć RAM, dysk twardy, zasilacz oraz BIOS – wszystkie elementy poza konfiguracją pamięci wydają się sprawne. Memtest wykazał, że pojedyncze moduły RAM działają poprawnie, natomiast przy jednoczesnym użyciu dwóch modułów laptop się wyłącza, co sugeruje problem z kompatybilnością pamięci lub kontrolerem pamięci w procesorze (tryb dwukanałowy). Próby instalacji systemu na pojedynczym module 8GB zakończyły się częściowym sukcesem, lecz problem powracał. Karta graficzna (GeForce GT635M) jest w slocie, ale trudna do wymontowania, procesor to Intel i5-3210M. Po wymianie i mieszaniu modułów RAM oraz dysków problem czasowo ustępował, jednak usterka powróciła. Mostek południowy nagrzewa się do około 60°C, co może mieć wpływ na stabilność. Ostatecznie właściciel zdecydował się pozostawić laptop na części, uznając temat za wyczerpany. Sugerowano również sprawdzenie napięcia baterii CMOS (CR2032), które może wpływać na stabilność BIOS-u i systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA