logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak ustawić nowy dysk systemowy jako C, a stary z systemem jako D po instalacji Windows?

szarik1404 06 Wrz 2025 15:41 462 9
REKLAMA
  • #1 21654917
    szarik1404
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Witam do laptopa dołożyłem większy dysk , na którym chcę teraz zainstalować system, a stary zostawić jako dodatkowy. Stary ma oczywiście przypisana literę c, której nieoxna zmienić, ponieważ jest na nim system. Jak zrobić bić ,aby nowy był c, a stary np. d?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21654933
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1097
    Jeśli na nowym dysku zainstaluje Pan system (warto na czas instalacji odłączyć* "stary") i ten nowy zostanie dyskiem systemowym, to partycja z Windowsem, która na nim "zagości" automatycznie zostanie oznaczona literą "C".

* Kwestia uniknięcia rozdzielenia plików systemowych i rozruchowych między dwa dyski.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 21654967
    szarik1404
    Poziom 16  
    Tak zrobiłem lecz powstał problem tego typu, klikam nie,ale instalacja zaczyna się odnowa i znów kończy na tym
    Komunikat instalatora systemu Windows z pytaniem o kontynuację uaktualniania komunikacie
  • Pomocny post
    #4 21654983
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    szarik1404 napisał:
    Tak zrobiłem lecz powstał problem tego typu, klikam nie,ale instalacja zaczyna się odnowa i znów kończy na tym

Masz zainstalowany na nowym dysku system i podłączyłeś stary dysk też z systemem?
    szarik1404 napisał:
    Stary ma oczywiście przypisana literę c, której nieoxna zmienić, ponieważ jest na nim system. Jak zrobić bić ,aby nowy był c, a stary np. d?

Chcesz mieć dwa systemy, czy stary dysk wyczyścić całkiem i przypisać mu literę "D"?
  • #5 21654986
    szarik1404
    Poziom 16  
    >>21654983 stary wyczyścić i dać literę d
  • Pomocny post
    #6 21654995
    ArturJK
    Poziom 39  
    szarik1404 napisał:
    stary wyczyścić i dać literę d

Zatem sprawa prosta. Uruchom instalatora Windows na laptopie z tylko starym dyskiem i usuń z niego wszystkie partycje. Potem możesz go dołożyć do nowego na którym już masz system. Jeśli będziesz dopiero instalował na nowym, to dołóż stary dysk po instalacji i pod nowym systemem założysz sobie na nim jedną partycję.
  • REKLAMA
  • #7 21655058
    szarik1404
    Poziom 16  
    Zrobiłem tak ,ale nacisnąłem formatuj, potem wyjąłem. Na nowym mam już system, teraz będę wkładał ten stary.
  • Pomocny post
    #8 21655066
    ArturJK
    Poziom 39  
    szarik1404 napisał:
    Zrobiłem tak ,ale nacisnąłem formatuj, potem wyjąłem.

Jeśli nie usunąłeś partycji tylko sformatowałeś, to może być problem z rozruchem poprzez pozostałości na partycji UEFI/Recovery. Najlepiej jest usunąć wszystko i założyć sobie nowe partycje pod docelowym systemem z którym ma współpracować ten dysk.
  • REKLAMA
  • #9 21655071
    szarik1404
    Poziom 16  
    >>21655066 Nie ma żadnych problemów, laptop uruchamia się błyskawicznie , do systemowego nowego dysku automatycznie jest przypisana litera C, a do starego ,który jest czysty litera D. Dziękuje wszystkim za pomoc ,zamykam temat.
  • #10 21655076
    szarik1404
    Poziom 16  
    Zatem sprawa prosta. Uruchom instalatora Windows na laptopie z tylko starym dyskiem i usuń z niego wszystkie partycje. Potem możesz go dołożyć do nowego na którym już masz system. Jeśli będziesz dopiero instalował na nowym, to dołóż stary dysk po instalacji i pod nowym systemem założysz sobie na nim jedną partycję.

Podsumowanie tematu

✨ W celu ustawienia nowego dysku systemowego jako litery C: po instalacji Windows, a starego dysku z systemem jako D:, należy zainstalować system na nowym dysku, upewniając się, że jest on podłączony jako pierwszy w kolejności bootowania w BIOS/UEFI. Windows automatycznie przypisze literę C: do dysku systemowego podczas instalacji. Stary dysk z systemem można pozostawić podłączony, ale jego litera dysku zostanie zmieniona na inną, np. D:, po uruchomieniu systemu z nowego dysku. W przypadku problemów z przypisaniem liter dysków, można użyć narzędzia Zarządzanie dyskami (Disk Management) w Windows do zmiany liter dysków, jednak litera C: dla dysku systemowego jest przypisywana automatycznie i nie powinna być zmieniana ręcznie. Ważne jest, aby nowy dysk był pierwszym urządzeniem startowym, co zapewni prawidłowe przypisanie litery C: dla nowego systemu.
REKLAMA