logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaguar AJ2001W Part No. LNF4100BA schemat wyprowadzeń

sp4dwj 06 Wrz 2025 16:58 240 8
REKLAMA
  • #1 21654989
    sp4dwj
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Marka: Jaguar
    Model: LNF4100BA

Proszę o pomoc w identyfikacji wyprowadzeń. Najważniejsze: zasilanie. Analizowałem od strony płytki, ale przy podaniu 12 V na styki BATT i GND nie wykazuje jakiegokolwiek poboru prądu.
    Załączniki:
    • Jaguar AJ2001W Part No. LNF4100BA schemat wyprowadzeń Jaguar_LNF4100BA_gniazda.jpg (1.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaguar AJ2001W Part No. LNF4100BA schemat wyprowadzeń Jaguar_LNF4100BA_płytka_1.jpg (1.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaguar AJ2001W Part No. LNF4100BA schemat wyprowadzeń Jaguar_AJ2001W.jpg (951.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaguar AJ2001W Part No. LNF4100BA schemat wyprowadzeń Jaguar LNF4100BA.jpg (102.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21655205
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 324
    + 12V na ACC (to w samochodzie po stacyjce). 12V na oba BATT (choć zewnętrzny wydaje się NC, ale nie wiem, co jest po drugiej stronie).

To stosunkowo stare radio, więc nie podejrzewam, by łączyło się z komputerem samochodu dla inicjacji.
  • REKLAMA
  • #3 21655217
    sp4dwj
    Poziom 11  
    Czyli chodzi o gniazdo nr 4 (według mojego opisu)? Zdjęcie płytki od strony druku dotyczy gniazda nr 3 (kawałek białego tworzywa widać) oraz nr 4 (prawa górna część płytki).
  • #4 21655239
    adam white
    Spec od car audio
    4 jest do zmieniarki lub podobnego urządzenia (wyjście zasilania, komunikacja i sygnały audio). Główne złącze to 3. Dodatkowo są tam głośniki - wyjście na jeden punkt (głośnik lub zespół głośników) to pary przewodów np. R.R+, R.R- (prawy tył).

Natomiast zastanawia mnie złącze 2 (po prostu teraz nie pamiętam) - mogło być wykorzystywane do komunikacji z akcesoriami zewnętrznymi w samochodzie ale nie wydaje mi się, by to radio do uruchomienia potrzebowało połączenia z komputerem.
    Jeśli nie ruszy po podaniu obu BATT i ACC to jednak trzeba będzie poszukać głębszych informacji.

EDIT

I sprawdzić, gdy podłączamy płytkę wyjętą z obudowy, czy wszystkie masy połączone z metalizacją przy śrubach są połączone z masą główną. Czasami robiono tak, że niektóre masy łączyła dopiero obudowa po przykręceniu płyty i nawet można było radio przypadkowo uszkodzić.
  • #5 21655265
    sp4dwj
    Poziom 11  
    Tak podłączałem i mam zerowy pobór prądu. Przycisk uruchamiania z front panelu też nie pomaga. Na chwilę, przez rezystor, podawałem też 12 V na drugi pin Batt (ten z pytajnikiem) i był duży pobór prądu, który następnie spadał do zera. Jak pamiętam, niektóre radia potrzebowały na stałe podania napięcia 12 V do podtrzymania pamięci; takie fordowskie kiedyś robiłem. Ale "bez papierów" nie chcę więcej eksperymentować — piękne, kultowe radio, aż szkoda zniszczyć :) W sieci strasznie mało pomocy na w/w temat.

Ps. To żółte gniazdo nr 2, jak wyczytałem, służy do zmieniarki płyt CD.

Płytka PCB z oznaczeniami zasilania 12V, uziemienia i nieoznaczonym pinem BAT
  • REKLAMA
  • #6 21655278
    adam white
    Spec od car audio
    Jeszcze raz - białe złącze: oba BATT do 12V, (chwilowy duży pobór prądu to normalne i bardzo dobry objaw) i 12V do ACC (plus po stacyjce dla rzeczywistego włączenia radia - tak to działało).
    I tak jak napisałem - sprawdzić te masy i ewentualnie połączyć lub po prostu zamontować płytę w obudowie. Tu jest większe niebezpieczeństwo. Alpine bywały podstępne.

Pozostałe złącza nas na tym etapie nie interesują. Dopiero wtedy, gdy radio nie ruszy.

Złącze 4 - wyraźnie opisane szyny Ai-Net, zasilanie BATT , ACC i GND oraz audio (L, R, G - ground), a Ai-Net w Alpinach to system komunikacji, który umożliwia integrację różnych urządzeń audio, w tym zmieniarki.

Złącze 2 - zostawmy je, dopiero jak radio nie ruszy to nas zainteresuje bo rzeczywiście może być wtedy kluczowe.
  • #7 21656152
    sp4dwj
    Poziom 11  
    Brakowało mi tej podpowiedzi "po stacyjce". Teraz można już popracować nad wtykami i będę miał Jaguara w garażu (do posłuchania :)
    Wielkie dzięki!
    Radio samochodowe Jaguar z komunikatem „ENTER CODE” na wyświetlaczu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21656194
    adam white
    Spec od car audio
    Na 12V ACC założyć przełącznik inaczej radio będzie rozładowywało akumulator - pomimo wyłączenia przyciskiem pobiera spory prąd (dlatego w samochodzie jest to ACC). Przy zasilaczu nie ma to znaczenia, bo zazwyczaj zasilacz się wyłącza. Co najwyżej trzeba wtedy zawsze wpisywać kod.
  • #9 21688841
    sp4dwj
    Poziom 11  
    Podanie 12 V na styk ACC pozwoliło na uruchomienie radia i wprowadzenie czterocyfrowego kodu rozkodowania.
    Radio po wyłączeniu przełącznikiem front panelu pobiera 1,3 A.
    Wstawienie przełącznika na kablu 12 V a ACC i przełączenie na OFF zmniejsza pobór prądu do poziomu kilku miliamperów.
    Praktycznie pomijalnego przy zasilaniu z akumulatora.
    Odłączenie całkowite zasilania wymusza ponowne wprowadzenie kodu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji wyprowadzeń i zasilania radia Jaguar model LNF4100BA (AJ2001W, Part No. LNF4100BA). Kluczowe jest podanie napięcia 12 V na styki BATT oraz ACC, gdzie ACC to zasilanie po stacyjce, niezbędne do uruchomienia urządzenia. Podanie 12 V tylko na BATT nie powoduje poboru prądu, natomiast chwilowy wzrost poboru przy podłączeniu obu BATT jest normalny. Radio wymaga podtrzymania pamięci napięciem stałym na BATT, a ACC służy do włączania i wyłączania radia. Złącze nr 3 to główne złącze zasilania i głośników, złącze nr 4 obsługuje zmieniarkę i komunikację audio, natomiast złącze nr 2 prawdopodobnie służy do komunikacji z akcesoriami zewnętrznymi. Zaleca się sprawdzenie połączeń masy, szczególnie metalizacji przy śrubach, które mogą być połączone dopiero po montażu w obudowie. Po podaniu 12 V na ACC radio uruchamia się i wymaga wprowadzenia czterocyfrowego kodu zabezpieczającego. Po wyłączeniu frontowym przełącznikiem radio pobiera około 1,3 A, dlatego zaleca się zastosowanie zewnętrznego przełącznika na linii ACC, aby uniknąć rozładowania akumulatora. Odłączenie całkowite zasilania wymusza ponowne wpisanie kodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA