Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tampidar napisał:Zobaczmy jeszcze, "co powie" o nim program -> Clear Disk Info
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4130224.html#21629794
pidar napisał:Zobaczmy jeszcze, "co powie" o nim program -> Clear Disk Info
dt1 napisał:pidar napisał:Zobaczmy jeszcze, "co powie" o nim program -> Clear Disk Info
Program czyta te same dane, więc co może powiedzieć? Można się spodziewać, że pokaże to samo - tylko w innej formie. Z tym że nie spotkałem się jeszcze, żeby dysk po osiągnięciu końca odliczania przestawił się w tryb tylko do odczytu (a to ten dziwny program sugeruje w opisie parametru), co więcej, mam Cruciale MX100 i MX200, które działają dalej, mimo że dawno temu dojechały do "końca swojego życia" według SMARTa.
Dysk mimo wszystko ma dość duży uśredniony wskaźnik ilości zapisów komórek - około 1300 cykli P/E, więc można się spodziewać, że producent ustawił limit życia komórek na 1500 cykli P/E (czyli mogą to być pamięci Micron B16A). Tym niemniej na razie reszta parametrów SMART nie wskazuje na to, żeby coś się z nim działo. Jeśli działa dobrze to zrób od czasu do czasu kopię zapasową i działaj na nim, póki go nie zajeździsz. Zrób sobie na nim z 40-50 GB wolnego miejsca, żeby miał możliwość rotować komórki, wtedy będzie wolniej odliczał
pastinho napisał:- nie - jest to uśredniony limit żywotności układów NAND użytych w danym nośniku i jego przekroczenie jest podstawą odmowy gwarancji, jak się coś stanie. Uśredniony, znaczy, że dysk może paść znacznie wcześniej, ale też podziałać trochę dłużej. Nie liczyłbym, że dużo dłużej, ale jednak większość SSDków wytrzymuje zakreślone przez producentów warunki gwarancyjne.przestanie działać, bo dojedzie do zadanego przez producenta limitu?