logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alfa Romeo 156 Q-System – radio Alpine 932 powoduje przepalanie bezpiecznika skrzyni

Jedras091293 07 Wrz 2025 12:39 261 5
REKLAMA
  • #1 21655673
    Jedras091293
    Poziom 2  
    Witam, mam chyba dość nietypowy problem.
    Niedawno dałem do naprawy oryginalne radio Alpine 932 z mojej Alfy 156. Majster stwierdził, że był problem z procesorem, ale to ogarnął. Podłączył radio na stole i faktycznie działa, ale pojawił się nowy problem po podłączeniu do samochodu. Radio działa, ale po wrzuceniu skrzyni w pozycję N (skrzynia automatyczna Q-system) wywala mi bezpiecznik od skrzyni biegów. Na ekranie od skrzyni nic się nie wyświetla, a wajcha blokuje się na pozycji P. Po wymianie bezpiecznika jest OK, do momentu wrzucenia wajchy na pozycję N. Po odpięciu radia albo wrzuceniu innego radia jest wszystko OK.
    Mógłby mi ktoś coś podpowiedzieć, wyjaśnić? Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21655700
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 324
    Jaki był powód oddania radia do naprawy?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21656125
    adam white
    Spec od car audio
    Jedras091293 napisał:
    Radio po wpisaniu kodu grało przez jakiś czas, po czym wyłączało się samo i blokowało się.

Czyli rzeczywiście było coś związane z układem cyfrowym. Więc tu OK.

Trudno, na odległość, bez pomiarów, postawić nawet marną diagnozę, zwłaszcza, że z opis złącza radia nie wskazuje na prawdopodobieństwo takiego zachowania.

Ale można spróbować wyeliminować pewne wątki
    np. spróbować podłączyć tylko kostkę zasilającą (na samym dole złącza, 8 pin) i zobaczyć, czy problem nadal występuje. Dalej - czy stacyjka wyłącza i włącza radio oraz czy radio trzyma pamięć stacji.
  • REKLAMA
  • #6 21688855
    adam white
    Spec od car audio
    Opis złącza radia
    Schemat wyprowadzeń złącza radia samochodowego typu 932 z opisem pinów

W odniesieniu do opisu bezpiecznika

Pin 1 - Remote i Pin 2 - Remote GND - Prawdopodobnie podłączenie pilota zdalnego sterowania

Pin 6 - Dimm (w radiu odpowiada za podświetlenie klawiatury i wyświetlacza - wykorzystuje informację (zazwyczaj napięciową) z obwodu świateł w samochodzie - tu w szczególności może mieć związek oświetleniem wnętrza samochodu i schowka (ale na 100% tego nie wiem - nie znam instalacji tego samochodu)

Pin 7 - PWR ANT - wykorzystywany do zasilania wzmacniacza antenowego lub sterowania anteną automatyczną. Ale może być też używany do załączania zewnętrznego wzmacniacza akustycznego - stąd może związek z jakimś zewnętrznym układem, który wykorzystuje go do inicjacji - nagłośnienie (jeśli jest), może GSM BOX, navigator.

Nie wiem, czym jest ten elektroniczny system ostrzegawczy - czujniki cofania, parkowania?

To właściwie luźne sugestie, oparte tylko o opis funkcji bezpiecznika, bo bez pomiarów, a pewnie też odłączania przewodów z kostki, nic więcej nie wymyślimy.
REKLAMA