logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić Ovislink WL1120AP po przerwanym wgrywaniu firmware?

kow 19 Gru 2005 19:18 4013 11
REKLAMA
  • #1 2098490
    kow
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Mam następujący problem z AP WL-1120: wgrywałem nowy firmware do niego przez przegladarkę i chyba za wcześnie wyłączyłem zasilanie i AP nie wstaje. Zrobiłem kabel szeregowy na MAX 232, uruchomiłem hypertimanala i po włączeniu AP-A ukazuje mi się dziwny znaczek. Znalazłem informację, że można go ożywić przez JTAG, więc zrobiłem kabel JTAG (na układzie 74HC244).
    Na płytce w APIE jest 9 pinowe złącze (JTAG), wiem gdzie występują sygnały zgodne z JTAG.
    Mam kilka pytań:
    1. Słyszałem, że trzeba dolutować jakieś rezystory na płytce, ale nie wiem jakie wartości mają one mieć i które mają to być rezystory (R2, R3, R4, R5, R6, R8, .....?).
    2. Jakiego programu mam użyć, aby była komunikacja przez port LPT.
    3. Co i jak trzeba wgrać (bootloader ?) do APA, aby "wstał".

Proszę o pomoc, bo zależy mi na naprawie tego APA.[/b]
  • REKLAMA
  • #2 2238691
    josef1402
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Znalazłem taki link sporo tam bedzie o owislinku , a TU bedzie schemat JTAGa, resystory i program. Mam podobny problem, uwaliłem WL1120 APek jest czynny ale niechodzi WWW ,bo wgrałem soft z APPro, prosił bym o jakies wskazówki moze linka. Schemat MAXa znalazłem jest TU ale co dalej, wiem ze wyprowadzenia musze zmienic, czy RX i TX wystarczy podpiac z MAXa na APeka jaki program do wgrania softu i koniecznie wskazówki po polsku bo inaczei nie kumam.
  • REKLAMA
  • #4 2255885
    josef1402
    Poziom 13  
    Opaliłem apeka przy pomocy tego topicu , a TU opis uruchonienia serwera GuildFTPd zaczynałem od 4)punktu. Dodam ze do obsługi TELNETU uzyłem tego programu Puttytel. Dziekuje i pozdrawiam.
  • #5 2257259
    kow
    Poziom 13  
    W moim przypadku to nic nie pomoże, bo mój AP ma uwalony flash i w ogóle nie da rady się go zresetować do adresu defaultowego (192.168.100.252). Nie mogę na niego "wejść". Pozostaje tylko kabel JTAG i "jakiś" program, aby zaprogramować flash, tylko jak ???
  • REKLAMA
  • #6 2274050
    josef1402
    Poziom 13  
    Czy jest czynny apek, a moze dało by sie seskanowac adres na jakim został ?? jest sporo w sieci, moze tym a-Mac Address
  • #7 2277166
    kow
    Poziom 13  
    Skanowałem różnymi programami (między innymi a-mac address), ale nic nie wykrywa. AP wogóle nie chce ruszyć.
  • #8 2277663
    josef1402
    Poziom 13  
    Czy w menadzerze karty wi-fi jest widoczny ten apek, jesli jest to moze po wlanie dało by sie zeskanowac adres. Pewnie pozostaje ci zakupic nowego flasha zaprogramowanego http://wifi.online.pl/ czysty flash to 25 zł albo do serwisu GSM oni powinni go wylutowac. Jeszcze jeden pomysł mam, poszukac w necie opisu wyprowadzen (nóżek) i bezposrednio w niego sie wlutowac, ale tesz bedzie potszebny program do komunikacji, programator to prawdopodobnie na MAXe. Byc moze w serwisie GSM nawet by go zaprogramowali, albo cos mondrego podpowiedzieli. Znam sposób wlutowania talkiego układu zwykłą transformatorówka, aby nie pokleic nóżek.
  • REKLAMA
  • #9 2279345
    kow
    Poziom 13  
    AP nie jest dostępny również po radiu (sprawdzałem na karcie WLAN).
    Mam wyprowadzenia flasha (każdy pin opisany), jeśli możesz udzielić informacji na ten temat, jak, gdzie i czym (jakiś konwerter) wpiąć się bezpośrednio do niego - będę wdzięczny.
  • #10 2282300
    josef1402
    Poziom 13  
    Załącz opis wyprowadzen tego flasha i jecze numer (bo ja juz oddałem tego apeka co niałem) , postaram sie odwiedzic kolege to da mi pare prograów do programowania i wzuce ci gdzies na upload , albo podam nazwy napewno sa gdzies na elektrodzie , to zobaczysz czy kturys obsługuje tego flasha .Pod linuxa to jest program jtag-0.6-cvs on obsługuje JTAGa
  • #11 2283529
    kow
    Poziom 13  
    Flash to 29LV160ABTC-90. W załączniku jest opis jego wyprowadzeń (flash, który jest w APIE to ten w obudowie 48TSOP - 12mm x 20mm).
    Załączniki:
    • MX29LV160T-B,MX29LV160AT-AB-3.7.pdf (1.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 4303585
    usiex
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam
    Czy ma ktoś w swoich zasobach full flesza do tego ovisa.Ten z internetu niestety niedziała.
    Bardzo proszę o pomoc.
    Mój mail usiex(_at_)interia.pl

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uszkodzonego punktu dostępowego Ovislink WL-1120AP po przerwanym procesie wgrywania firmware przez przeglądarkę, co spowodowało brak uruchomienia urządzenia. Próby naprawy obejmują wykorzystanie kabla szeregowego z układem MAX232 do komunikacji przez port szeregowy, jednak pojawia się nieczytelny znak na konsoli. Wskazano możliwość ożywienia urządzenia przez interfejs JTAG, do którego wykonano kabel na układzie 74HC244, jednak pojawiają się pytania o konieczne rezystory (wartości i lokalizacje na płytce), odpowiednie oprogramowanie do komunikacji przez port LPT oraz sposób wgrania bootloadera lub firmware. Urządzenie ma uszkodzony flash pamięci (model 29LV160ABTC-90 w obudowie 48TSOP), co uniemożliwia standardowy reset i dostęp sieciowy. Proponowane rozwiązania to programowanie flasha bezpośrednio przez JTAG lub lutowanie do wyprowadzeń flasha z użyciem programatora opartego na MAX232. Wskazano dostępność programów do obsługi JTAG pod Linuxem (np. jtag-0.6-cvs) oraz potrzebę znalezienia pełnego obrazu firmware, gdyż dostępne w sieci wersje nie działają poprawnie. Dyskusja zawiera linki do schematów JTAG, programów do programowania flasha oraz sugestie dotyczące serwisów GSM jako potencjalnej pomocy w programowaniu pamięci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA