logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OvisLink WL1120AP - jak wgrać oprogramowanie z flasha MX29lv160?

grzesiekw12 07 Cze 2007 17:15 7180 18
REKLAMA
  • #1 3962697
    grzesiekw12
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    Witam potrzebuje oprogramowania zgranego z flasha MX29lv160 do accespointa jak w temacie. Wgrywałem plik rtl8181 dump-full.bin ze strony:
    http://www.cipis.net/ovislink/1120AP/JTAG/
    i AP nie wstał. A nawiasem mówiąc czy wgrywał to ktoś, i jaki był efekt?
  • REKLAMA
  • #3 3964152
    grzesiekw12
    Poziom 22  
    Nie przyjacielu te pliki do których dałeś link nie zawierają botloadera, można to wywnioskować po rozmiarze 1,6MB. Te z botloaderem mają 2MB bo tyle mieści pamięć flash, i takiego potrzebuje bo chce wgrać przez programator Willem. Procesor zgadza się RTL8181.
  • REKLAMA
  • #5 3964487
    grzesiekw12
    Poziom 22  
    Zadam tylko jedno pytanie, czy wgrywałeś to kiedyś i w jaki sposób bo już nie chce mi się wyciągać tego flasha?
  • #6 3964499
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Jedyne co wgrywałem to odpowiednik do RTL8186, RTL8181 nie ruszałem.
  • REKLAMA
  • #7 3964571
    grzesiekw12
    Poziom 22  
    Ale jak wgrałeś ?
    Po www, po JTAG, po RS232, zewnętrznym programatorem. Ja próbowałem wszystkiego oprócz programu Linuksowego do obsługi JTAG bo nikt nigdzie nie opisał z sensem po kolei co i jak, a ja nie miałem przyjemności nigdy z tym systemem. Do JTAG jest jeszcze Flcsh programmer firmy Macraigor Systems ale nie działa u mnie. A konkretnie wykrywa procka i dalej sie zacina i tyle jego działania.
  • REKLAMA
  • #8 3964948
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Można też po telnecie spróbować.
    Ja tak "obudziłem" ovisa ale 5460AP v2, nie wiem jak z innymi.
    Poszukaj tam na tej stronie co dawałem wcześniej.
    Było jak to zrobić.

Pozdrawiam.
  • #9 4301684
    usiex
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam
    Czy w końcu ktoś znalazł full flesza do tego ovisa.Bardzo proszę o pomoc.
    Dziękuje
  • #10 4307259
    usiex
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Już problem rozwiązany .
    Dziękuje
  • #11 4310777
    grzesiekw12
    Poziom 22  
    Jako że założyłem ten temat i rozpracowałem jak naprawić AP to dam sobie i innym odpowiedź co należy zrobić:
    1) Wyciągnąć flash MX29LV160 i zainstalować w adapterze willema
    2) Pobrać wsad do AP (to ten przedostatni plik o rozmiarze 2MB) ze strony:
    http://www.cipis.net/ovislink/1120AP/JTAG/
    3) Otworzyć pobrany plik w programie willem (ja używam polskiej wersji 0.97h)
    4) W buforze zobaczymy w pierwszej linii w polach:
    00 00 40 21 ...
    Klikamy na "Wykonaj" a następnie na "Zmień Bajt" i wtedy zobaczymy zmianę w buforze na:
    00 00 21 40 ...
    5) Kasujemy, i programujemy (jeszcze trzeba w "Ustawienia" odhaczyć "Tymczasowy sektor bez blokady")
    6) Dalej to już wiadomo co :D
  • #12 4337194
    pawelc
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    Witaj ,chciałbym zaprogramowa w ten sam sposób planeta gw-ap11sp,posiadam uniwersal flash programmer jest to sprzęt softowo odpowiadający willemowi ,i muszę dobra adapter na stronie epsilona jest kilka do obudów tsop48 i zastanawiam sie który będzie odpowiedni jakbyś mógł to byłbym wdzięczny za podpowiedź

http://www.epsilon.com.pl/cgibin/shop?show=adapEZo
  • #13 4337508
    grzesiekw12
    Poziom 22  
    Pierwsze pytanie jakie ciśnie się na usta to po co naprawiać tego planeta skoro adapter do pamięci kosztuje 300zł a sam AP pewnie połowę tej ceny. No chyba że chcesz je naprawiać zarobkowo. Do tego nie wiem bo nie miałem z tym progiem do czynienia, ale chyba jeszcze jest potrzebna płytka pośrednicząca z elektroniką tak jak widać tutaj:
    http://www.epsilon.com.pl/test/index.php?page=support/adap_flash_16bit_TSOP48_ezo_cfg.htm
    jak bym miał kupować to brał bym właśnie tą co w linku, choć by ze względu na cenę. Jeśli masz HOT'a to lutując ją nie zniszczysz jej tak szybko, ja około pięciokrotnie powtarzałem cykl wlut/wylut i jest ok bo te płytki są robione z dobrego laminatu szklano epoksydowego.
    Dodam jeszcze że ja robiłem do willema adapter łącząc na kabelki listwę goldpinową z podobną płytką: http://www.gotronik.pl/sklep/product_info.php?cPath=30_33&products_id=86
  • #16 4340328
    majka111
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    witam

czy nie jest prościej tak jak tutaj kolega wcześniej zasugerował po "telnecie"

może sie mylę ;-) ale 100% wszystkich które mają kłopoty z softem telnet wzbudza do życia ,powiem lepiej nawet 300% :D te które nie dają znaku życia po telnecie poprostu sa uszkodzone i programowanie kości nic tu nie da , jakoś producenci tak to wymyslili ze serwisy właśnie używają "telnetu" i do diagnostyki i do wgrywania softu

pozdr
  • #17 4340474
    pawelc
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    @majka111 a moze podpowiesz jak się telnetowac na AP ,u mnie uwaliłem przez reset podczas startu APlite no i w tej chwili pali się zielona dioda i dioda lan i dalej nie startuje
  • #18 4340549
    majka111
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    witam

tak to wyglada w skrócie na przykładzie asmaxa

»

W celu usunięcia usterki należy zaopatrzyć się w krosowany kabel modemowy i za jego pomocš połšczyć nasz router z portem szeregowym w komputerze. Następnie uruchamiamy dowolny program terminalowy np. Hyper Terminal (instalowany wraz z Windows). Przystępujemy do konfiguracji uruchomionego programu - wybieramy port, do którego podłšczyliœmy router i ustalamy prędkoœć portu na 115200.
    Teraz dopiero podłšczamy zasilanie do router'a. Na ekranie pojawia się tekstowa informacja i od tego momentu mamy 5sek na wpisanie - upload. Po wpisaniu tego polecenia wybieramy z menu TRANSMISJA, a następnie WYŒLIJ PLIK. Wskazujemy lokalizację pliku z nowym firmware oraz zmieniamy protokół transmisji na Xmodem i naciskamy WYŒLIJ. Proces przesyłania pliku zajmuje kilkanaœcie sekund i po wysłaniu pojawia się pytanie czy dokonać aktualizacji firmware. W celu aktualizacji naciskamy Y, po kolejnych kilkunastu sekundach pojawia się informacja, że należy odłšczyć zasilanie i ponownie podłšczyć.
    Po tym zabiegu router jest gotowy do pracy.

ale tutaj na forum jest chyba stosowny dział cały w opisach :) wystarczy poszukać

pozdr

ps crossowany znaczy nullmodem ;)
  • #19 4340787
    grzesiekw12
    Poziom 22  
    Zgadzam się z majką111, ale jest jeden warunek że wgrywając jakiś soft na próbę nie nadpisaliśmy botloadera. Jeśli botloader nie ocalał to tylko pełny bin pomoże, no i oczywiście programator. A co do telnetu to poczytajcie: http://online.pl/pages/?q=node/543#comment-1584

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu wgrania oprogramowania do punktu dostępowego OvisLink WL1120AP z pamięci flash MX29LV160. Użytkownik próbował wgrać plik rtl8181 dump-full.bin ze strony producenta, ale AP nie uruchomił się. Wskazano, że pliki bez bootloadera mają rozmiar 1,6 MB, natomiast pełny obraz z bootloaderem zajmuje 2 MB i jest niezbędny do poprawnego wgrania przez programator Willem. Procesor w urządzeniu to RTL8181. Zaproponowano różne metody wgrywania firmware: przez JTAG, RS232, programator zewnętrzny oraz telnet, przy czym telnet jest często skuteczną metodą "obudzenia" urządzenia, o ile bootloader nie został nadpisany. Szczegółowo opisano procedurę programowania pamięci flash MX29LV160 za pomocą programatora Willem, w tym modyfikację bajtów w buforze i ustawienia programatora. Pamięć flash jest typu Low Voltage (3,3 V). Podano link do dokumentacji pamięci oraz do plików firmware. Wskazano także na potrzebę odpowiedniego adaptera TSOP48 do programatora oraz na możliwość użycia płytki pośredniczącej z elektroniką. W przypadku uszkodzenia bootloadera konieczne jest użycie pełnego obrazu i programatora. Metoda telnetu wymaga podłączenia przez port szeregowy i użycia terminala z protokołem Xmodem do przesłania firmware. Dyskusja zawiera także porady dotyczące sprzętu i oprogramowania do programowania flasha oraz uwagi o kosztach i praktyczności naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA