logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DIORA TOSCA 303 amplituner zmiana tranzystorów na nowe

Atmx 07 Wrz 2025 13:54 759 14
REKLAMA
  • #1 21655769
    Atmx
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam.

modernizuję sobie DIORA TOSCA 303 w wolnej chwili. Chciałbym wymienić tranzystory w przedwzmacniaczu BC239C oraz w parze różnicowej BC307A.
    Głównie interesuje mnie wejście magnetofonowe w gramofonowym przy okazji też można by je zmienić są takie same tranzystory. Przydałyby się jakieś tranzystory niskoszumowe, gdzie pewnie NF będzie z 3 dB max? Te aktualnie mają 10 dB, zapewne albo i więcej.
    Wymieniłem już kondensatory wszystkie, przestroiłem głowicę UKF i wyłączyłem kontur. Wzmacniacz działa super, lecz zauważyłem, że w jednej kolumnie na jednym kanale w tweeterze słychać delikatne trzaski, takie zniekształcenia przy muzyce, ale trzeba przyłożyć ucho do głośnika, aby to wyczuć. Nie jest to wina kolumn - zamieniałem je między wyjściami i efekt przenosi się na drugą kolumnę. Też jak się pogłośni, to słychać szum.
    Jakie tranzystory byście mogli polecić, aby też poprawić jego pasmo z dołu, jak i z góry. Tranzystorów końcowych nie planowałem ruszać. Robię to dla siebie w wolnej chwili.
  • REKLAMA
  • #2 21655847
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 258
    Jeśli te zniekształcenia występują niezależnie od źródła, owszem, można podejrzewać uszkodzenia tranzystorów, choć to nie jedyna z możliwych przyczyn.
    BC serii 23x i 30x, pracujące pod napięciem kilkudziesięciu wolt, dość często ulegają przebiciom, których objawem są właśnie szumy i trzaski.
    Typów małosygnałowych, niskoszumnych tranzystorów jest sporo. Zamienniki dobierz pod kątem zbliżonych napięć pracy i prądów kolektora, dla których rysowane są charakterystyki. Firmy podają raczej wartości, gdzie elementy pracują najlepiej, nie odwrotnie.

Jeśli natomiast ujawniają się tylko podczas odbioru radiowego, uszkodzeń można szukać w demodulatorze lub stereodekoderze.

Jeśli natomiast, jak piszesz, zakłócenia słychać w głośniku wysokotonowym, może to być objawem wzbudzenia. Sprawdź kondensatory ograniczające pasmo przenoszenia od "góry".

No i oczywiście rzecz najoczywistsza z oczywistych - do sprawdzenia prąd spoczynkowy stopnia końcowego.
  • #3 21655866
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1943
    Atmx napisał:
    Jakie tranzystory byście mogli polecić, aby też poprawić jego pasmo z dołu jak i z góry.

W jaki sposób tranzystory miałyby ''poprawić'' pasmo ''z dołu jak i z góry''? Na czym to ''poprawienie'' miałoby polegać?

Dodano po 1 [minuty]:

Atmx napisał:
    Nie jest to wina kolumn zamieniałem je między wyjściami i efekt przenosi się na drugą kolumnę.

Te zniekształcenia pochodzą z przedwzmacniacza czy z wzmacniacza mocy?
  • #4 21655870
    Atmx
    Poziom 8  
    Te trzaski w jednej kolumnie słychać i są one słyszalne tylko, jak podejdzie się do kolumny, posłucha się jej blisko mając ucho przy tweeterze, i podejdzie do drugiej w celu porównania.
    Na radiu nie testowałem tego, tylko na magnetofonie. Radio działa w całym paśmie, odbieram wszystkie stacje.

Zamiast BC239C znalazłem BC550CTA. Bardzo ładny NF od 1,2 dB do 4 dB (max). Natomiast zastanawia mnie pasmo tego tranzystora aż 300 MHz. Żeby też coś się niepotrzebnie nie wzbudziło.
    https://www.tme.eu/pl/details/bc550cta/tranzystory-npn-tht/onsemi/

Na razie jeszcze nie mam pomysłu na BC307. Chyba, że znacie coś dobrego, żeby można było kupić z TME.

Cytat:
    W jaki sposób tranzystory miałyby ''poprawić'' pasmo ''z dołu jak i z góry''? Na czym to ''poprawienie'' miałoby polegać?

Pasmo tak od 10 Hz do 100 kHz, o ile tak się uda.

Skąd ten szum jeszcze nie wiem. Na razie bym chciał wymienić w przedwzmacniaczu i sprawdzić efekty, i później w parze różnicowej i sprawdzić efekty.

Cytat:
    No i oczywiście rzecz najoczywistsza z oczywistych - do sprawdzenia prąd spoczynkowy stopnia końcowego.

Prądy ustawione. Zapomniałem napisać o tym w 1 poście.

W końcówce mocy są tranzystory 2n6491 oraz 2n6488. Na razie chyba ich nie ma sensu ruszać na jakieś lepsze? Jak znacie jakiś dobry zamiennik, to dajcie znać.
  • REKLAMA
  • #5 21655878
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Atmx napisał:
    Pasmo tak od 10Hz do 100kHz o ile tak się uda.

Wymianą tranzystorów to się nie uda.

• #6 21655891
    Atmx
    Poziom 8  
    Cytat:
    Wymianą tranzystorów to się nie uda.

Jakieś pasywa pozmieniam i zrobię symulację.

Cytat:

Nie wiem. Pisałem, że będę testował przy wymianie i sprawdzał. Na razie szacuję, żeby mieć co kupić do testów. Wiem, że problem jest tylko w jednym kanale.
  • #7 21655931
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Atmx napisał:
    Nie wiem.

No to czemu nie sprawdzisz tego? Po co grzebać w całym wzmacniaczu kiedy można zawężyć obszar poszukiwań do jakiegoś konkretnego bloku?
  • REKLAMA
  • #8 21655941
    Atmx
    Poziom 8  
    Sprawdzę. Prosiłbym o poradę w kwestii zamienników.

Zamiast BC307 znalazłem T2N5087. Tylko prąd 50 mA; oryginał ma 100 mA.

https://www.tme.eu/pl/details/2n5087-cdi/tranzystory-pnp-tht/cdil/t2n5087/

Zamiast BC239C znalazłem BC550CTA.
    https://www.tme.eu/pl/details/bc550cta/tranzystory-npn-tht/onsemi/

Czy mógłby ktoś doradzić w tej kwestii lub podesłać coś lepszego?
  • #9 21656196
    wrobeleczek
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Jak już musisz wymieniać to BC307 możesz zastąpić BC560 (a jeśli będą pracowały w układzie wejściowym jako para różnicowa to postaraj się dobrać je pod względem równego wzmocnienia). BC550 są również poprawne w zastosowaniach audio.
  • #10 21656216
    Atmx
    Poziom 8  
    Tych BC560-ów nie da się kupić aktualnie na TME. Wolałbym tego z Allegro nie sprowadzać, żeby to jakiś chiński zamiennik nie był. Chyba że masz jakieś pewne źródło?
    A ten T2N5087 się nie nada?
  • #11 21656232
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1385
    BC239 typowo miały 2dB szumów pracując w określonej konfiguracji i parametrach zasilania . Aby cokolwiek poprawić, to zmieniając tranzystory trzeba szukać takich, które mają niższe szumy w tych konkretnych warunkach pracy. Może się okazać, że z nowymi tranzystorami będzie gorzej i trzeba będzie wrócić do starych albo przeprojektować układ.

Te trzaski mogą pochodzić z magnetofonu np. elektryzowanie się taśmy.

Co do poszerzenia pasma. Po co? 10 Hz słyszą wieloryby a 100kHz tylko nietoperze. Ani głośniki tego nie odtworzą ani Ty nie usłyszysz.
  • #12 21657762
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Po przeczytaniu wszystkich postów i tego, że radio nie sprawia problemów, odnoszę wrażenie, że problem może być już z głowicą magnetofonową. Możliwe, że coś zbiera albo sama wywołuje takie zakłócenia.
  • #13 21695964
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 314
    W ubiegłym wieku składałem wieże Diorowskie i przy okazji robiłem różne pomiary. Chodzi o pary komplementarne tranzystory mocy w koncówkach, o tranzystory nisko szumne BC 413, 414. Podpowiem tak daj sobie spokój z nimi nie wiem czy po takich zabiegach będziesz zadowolony i czy usłyszysz to na własne uszy. Ale to Twoja decyzja tylko nie spodziewaj się cudów.
  • #14 21695991
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    Jako nastolatek dałem się podprowadzić i wymieniłem BC239 na BC550. Nic to nie dało, a dodatkowo nie zrobiłem regulacji po wymianie. Robota zrobiona na darmo, dzięki ślepej wierze w dobre rady kolegi... Poprę poprzedników - nie wymieniaj nic w ciemno. Poświęć kilka godzin na sprawdzenie punktów pracy tranzystorów w radioodbiorniku i sprawdzenie, czy zamienniki będą w takich warunkach mniej szumieć. Oszczędzisz sobie roboty ze sprzętem, a zdobyta wiedza może się na coś przyda.
  • REKLAMA
  • #15 21718663
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    LEDówki napisał:
    Jako nastolatek dałem się podprowadzić i wymieniłem BC239 na BC550. Nic to nie dało, a dodatkowo nie zrobiłem regulacji po wymianie. Robota zrobiona na darmo, dzięki ślepej wierze w dobre rady kolegi... Poprę poprzedników - nie wymieniaj nic w ciemno. Poświęć kilka godzin na sprawdzenie punktów pracy tranzystorów w radioodbiorniku i sprawdzenie, czy zamienniki będą w takich warunkach mniej szumieć. Oszczędzisz sobie roboty ze sprzętem, a zdobyta wiedza może się na coś przyda.

Tym bardziej, że to jest Tosca.
    Tam zdecydowanie istotniej w odsłuchu przeszkadza permanentny i dość agresywny kontur niż cokolwiek innego.

Sprawdzaj na innych wejściach, jeśli wina amplitunera - lokalizuj na którym stopniu robi się jazda, wymień tylko co potrzeba, jak to parka to w niej oba, dla spokoju drugi kanał tak samo i nie ma sensu dalej kombinować. Dalsze i szersze wymiany traktuj bardziej jako prewencyjne.
    Oscyloskop silnie wskazany dla totalnego wykluczenia możliwych wzbudzeń.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modernizacji amplitunera DIORA TOSCA 303 poprzez wymianę tranzystorów niskoszumowych w przedwzmacniaczu, zwłaszcza BC239C (np. na BC550CTA) oraz pary różnicowej BC307A (propozycje zamienników to BC560 lub 2N5087, choć ten ostatni ma niższy prąd kolektora). Celem jest poprawa jakości dźwięku, redukcja szumów (NF około 3 dB) oraz ewentualne poszerzenie pasma przenoszenia od 10 Hz do 100 kHz. Wymieniono już kondensatory i wyłączono kontur, a problemem pozostają delikatne trzaski i szumy słyszalne przy głośniejszym odsłuchu w jednym kanale, które nie są związane z kolumnami. Możliwe przyczyny to uszkodzone tranzystory, wzbudzenia, problemy z prądem spoczynkowym stopnia końcowego lub zakłócenia z magnetofonu. Zalecane jest dokładne testowanie i pomiary punktów pracy tranzystorów oraz lokalizacja problemu na konkretnym stopniu wzmacniacza, zamiast wymiany wszystkich elementów na ślepo. Oscyloskop może pomóc w wykryciu wzbudzeń. Wymiana tranzystorów może nie przynieść oczekiwanych efektów bez odpowiedniej regulacji i dopasowania parametrów pracy. Wskazano, że pasmo powyżej 20 kHz jest mało istotne dla słuchu i głośników, a problem może leżeć także w głowicy magnetofonowej lub elektryzowaniu taśmy.
REKLAMA