logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie tranzystory do tuningu DIORA FS 504? Wymiana i ulepszenia audio

tumak5 22 Lis 2007 23:52 3359 22
REKLAMA
  • #1 4510682
    tumak5
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    Mam świadomość że sprzęt jest średniej jakości i nie jest zbyt potrzebny w zestawie HI-FI, ale chciał bym pokombinować coś z tym sprzętem i przy okazji pouczyć się elektroniki. Uszkodzone mam tranzystory i myślałem że może można by dać w ich miejsce coś konkretniejszego za waszą pomocą. Interesują mnie wszelakie zmiany, nie tylko z tranzystorami, by poprawić jak najbardziej ten sprzęt.

Mam pobieżną wiedzę o elektronice, ale może ktoś będzie miał na tyle cierpliwości, zrozumienia i pomysłów w głowie by doradzić i zrobić coś fajnego...?

Spis tranzystorów: BD 136 , BD 136-10 , BD 135-16x2 , BC 238x2 , BC 237 , BC 237B , BC 307x2

Nie mogę umieścić tu schematu, ale mogę przesłać mailem lub do pobrania w bazie schematów na Elektrodzie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4511700
    witek0987
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam
    Jeśli ten sprzęt jest uszkodzony proponuję najpierw przywrócić go do życia a potem ewentualne modyfikacje.

Pozdrawiam
    Witek
  • REKLAMA
  • #3 4511782
    tumak5
    Poziom 16  
    Też o tym myślałem tylko jak założę oryginalne wartości tranzystorów, a później miał bym je zamienić na jakieś inne to pieniądze, czas w błoto...
  • #4 4512071
    mobor
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    sprzet wyjsciowy jest generalnie ...jedynm wielkim generatorem szumów. Zmienić trzeba wszystko - z przełacznikami włącznie. Proponowałbym zamaist inwestowac w te Dirę kupić np Technicsa GE70. Jest o 3 klasy lepszy...i niedrogi

Post był raportowany.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15. [hefid]
  • #5 4513324
    tumak5
    Poziom 16  
    No tak, ale nie chodzi tutaj o to by zapłacić za korektor ok 300 złotych, tylko zrobić coś samemu. Trzeba wymienić wszystko?? no to po kolei, co na co? Moja wiedza elektroniczna nie jest na dobrym poziomie, mam uszkodzone tranzystory, nie chce zawsze używać korektora, chcę na tym elemencie nauczyć się pracy i poczuć radość ze zrobionych w nim poprawek własnymi rękoma... od i tyle :) Koszty to drugorzędna sprawa. Gdy przyjdzie czas na zrobienie czegoś fajnego w sprzęcie , gdzie części są drogie, lub trudne do zdobycia w oryginale to nie chce się mylić... przynajmniej przy tych podstawowych sprawach.
    Wiem że ie ma chyba na świecie rzeczy której człowiek nie mógł by naprawić tylko że się nie płaca, ale w tej sytuacji korzyści są gdzie indziej.

Pozdrawiam sympatyków lutu ;)
  • #6 4515671
    witek0987
    Poziom 15  
    Zacznę od początku. Ten sprzęt jest sprawny, działa?
    Żeby coś zmienić, trzeba to słyszeć.
  • #7 4516201
    tumak5
    Poziom 16  
    Sprawny nie jest. Ma uszkodzone tranzystory w zasilaczu. Przed awarią nie pracował równo na obie strony, lewa grała ciszej, ale bez zniekształceń. Jadę jutro na giełdę do Wrocławia by zakupić części, więc dlatego pytam czy ma ktoś pomysły odnośnie tranzystorów, by były wydajniejsze z większym zapasem i możliwościami. Może podpowie mi ktoś co mógł bym do niego jeszcze dokupić, bo mieszkam nie daleko Kłodzka, a w Kotlinie nie ma sklepu z częściami.
  • Pomocny post
    #8 4516582
    renegat...
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    wzmacniacze operacyjne LM324 nadaja sie do zasilacza:-)ja bym je wymienił na cos lepszego wiecej to tam nie ma co, zasilacz jest ok ma małe tetnienia dobra stabilizacje szkoda tylko mocy traconej w nim;-(
  • #9 4516618
    witek0987
    Poziom 15  
    Ewentualnie elektrolity w zasilaczu na nowe (low impedance).
    Rezystory w torze sygnałowym na metalizowane 1% (powinno pomóc w szumach).
  • REKLAMA
  • #10 4516716
    renegat...
    Poziom 22  
    nie warto...504 nie jest jescz taka stara...
    zasada jest prosta napiecie symetryczne jest zasysane z 504...poprzez kabel z wtykiem DIN razem z nim leci sygnał do zdalnego sterowania gł ST-by....w 504 w zasilaczu jest batalia 2x4700uF wejdzie do eqalizera jest dławione na duzych rezystorach (dlatego pisałem ze szkoda mocy) nasteopnie jest satbilizowane na bd139 /140 i znowu filtorwane takze nie ma sie co przyczepiac do jakosci zasilacza....

Dodano po 2 [minuty]:

a do wszystkich co tak zachwalaja rezystory metalizowane 1% dajce sobei spokój wezcie pod uwage ze zaokraglenia w fazie projektowanie np gdzie z wyliczen wyjdzie np 44k ohmy to z szeregu o ile sie nie myle mamy do wyboru 42k i 47k a wyu sie bijecie o 1% tolerancji d generatora to sie zgodze ale do audio??ała
  • REKLAMA
  • #11 4517119
    tumak5
    Poziom 16  
    Wylutowałem tranzystory z innego sprzętu i Equalizerak działa ;) Faktycznie nie działa równo i muszę wyrównywać "balansem" i tu jest mały problemik bo nie mam pojęcia co to może być... Poza tym to w zasilaniu są elektrolity 2200uf/35V a tranzystory to BD135-16, BD136-16, 2x bc307, 2x bc238 i bc237.

Na co panowie proponowalibyście wymienić te LM324???

Dzięki serdeczne za pomoc.
  • #12 4517450
    witek0987
    Poziom 15  
    Tu nie chodzi o tolerancję ale o poziom szumów jaki generuje taki rezystor w odniesieniu do węglowego. Metalizowane najczęściej są 1%.
    Co do wzmacniaczy operacyjnych, moja propozycja: OPA4132, OPA4134.
  • #13 4519253
    tumak5
    Poziom 16  
    Kupiłem nowe firmowe kondensatory elektrolityczne (filtrujące 4700uf/50v, reszta oryginał pojemność ze zwiększonym napięciem), nowe tranzystory i wzmacniacze operacyjne TL074C, bo OPA**** nie było

Co panowie sądzicie o tych wzmacniaczach TL, jakie są jakościowo do OPA?

Dodano po 35 [minuty]:

"sprzęt wyjściowy jest generalnie ...jednym wielkim generatorem szumów. Zmienić trzeba wszystko - z przełącznikami włącznie."

Więc potencjometry firmy ALPS które są tam zamontowane są też słabej jakości? Myślałem że ta firma robi dobre potencjometry??... Na co lepszego można by je zamienić?
  • #14 4520729
    witek0987
    Poziom 15  
    Wmontuj to co masz i zobacz jak to gra.
    Patrząc na parametry to OPA są lepsze (mniejsze szumy, zniekształcenia), ale to tylko dane techniczne.
  • #15 4520731
    renegat...
    Poziom 22  
    Ja lubie Opa uważam ze sa dobre TL074 sa napewno lepsze od LM324 wymiana kondensatorów filtrujaca była pochopna i zbedna sztuka dla sztuki zeby 8zł wydac:-) zgadazm sie z kolega ze metalizowane maja mniejsze szumy:-)

Mysle ze ALPS to dobre potencjometry sa trwałe i dokladne bardzo czesto stosowane w sprzecie mikserskim....wiec alpsy sa dobre
    A kolegi nie rozumiem albo sie robis sprzeet audio wysokiej klasy albo sie z g....a robi twaróg (jak wiadomo nie da rady tak)
    Jezeli zalezy ci na wiernosci odtwarzania wywal korektor na cczym by nie był dzwiek wychdzi ze wzmacniacza wchodzi.....przechodzi przez 7 filtórw:-) kazdy wnosi przesuniecie fazowe sygnału dodatkowe szumy...także albo bawimy sie w dobry sprzet audio i rezygnujemy z eqalizera,albo zostawiamy diore na takim etapie tam naprawde nei ma co za abrdzo zmieniac to dobry korektor
  • #16 4521331
    tumak5
    Poziom 16  
    No to fajnie że te TL-ki i ALPSy są dobre. Montowałem dziś części ale jeszcze zostało co nieco.
    Equalizer jest tylko do celów dydaktycznych by oswoić się z pracą przy sprzęcie, bo na co dzień nie brudzę dźwięku korektorem. Używam LUXMANa L-210. ;)
    A efekty pracy to tak szybko raczej nie przyjdą, bo kondensatory muszą się wygrzać jeszcze.

Poprawił bym coś jak bym w ścieżce audio wymienił elektrolity na np. MKT??

Wielkie dzięki za pomoc.
  • #17 4522395
    witek0987
    Poziom 15  
    Jeśli tylko występują na drodze sygnałowej to jak najbardziej.
  • #18 4523236
    renegat...
    Poziom 22  
    z wygrzewaniem bzdura.
    ewentualnie kondensator możemu uformowac przykladajac do niego około 70% napiecia znamionowego stałego na określony czas:-)
  • #19 4524862
    tumak5
    Poziom 16  
    A ten "określony czas" to jaki jest, jaka to zależność?

Włożyłem wczoraj nowe tranzystory bd135/136 i okazały się zepsute... Troszkę to trwało zanim doszedłem że to w nim była wina nie działającego sprzętu i nie zainstalowałem jeszcze tych wzmacniaczy operacyjnych. Jutro powinienem dokończyć.

W ścieżce audio mam sporo ceramicznych kondensatorów, czy jak je zamienię na MKT to będzie to najlepszym rozwiązaniem?

Czy MKT są bez biegunowe? :)
  • Pomocny post
    #20 4525550
    witek0987
    Poziom 15  
    - "czy jak je zamienię na MKT to będzie to najlepszym rozwiązaniem?" - Tak.

- "Czy MKT są bez biegunowe?" - Tak.
  • Pomocny post
    #21 4528139
    renegat...
    Poziom 22  
    ehhh boje sie ze kolega może omyłkowo popsuć ten korektor
    Najpierw doprowadź zasilacz do stanu używalności.
    Pomierz napięcia zgodnie ze schematem, a pózniej weź sie za wymiane wzmacniaczy operacyjnych.
    Kondensatory zostaw w spokoju.Nie ma sensu ich wymieniać to będzie sztuka dla sztuki....różnicy i tak nie usłyszysz.
  • #22 4528508
    tumak5
    Poziom 16  
    No więc tak. Wczoraj poradziłem sobie z tym zasilaczem a dziś wsadziłem wzmacniacze operacyjne jak i nowe kondensatory, ale tylko na jedną stronę, by poczuć różnicę i muszę powiedzieć że słyszę poprawę w całym paśmie, dźwięk jest głębszy i wyraźniejszy.

Tylko cały czas lewa strona gra ciszej (w niej właśnie wymieniałem części) i miałem nadzieję że po wymianie będzie dobrze, ale niestety...
    Gdzie panowie może tkwić problem?? Jak potrzeba prześlę schemat.

Pozdrawiam
  • #23 4528546
    witek0987
    Poziom 15  
    Kable są dobrze połączone, tj. żyły sygnałowe i masy?

Jeśli możesz to prześlij mi schemat.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy tuningu i naprawy korektora audio DIORA FS 504, ze szczególnym uwzględnieniem wymiany uszkodzonych tranzystorów oraz innych elementów w celu poprawy jakości dźwięku i nauki elektroniki. Wymieniono oryginalne tranzystory BD136, BD135, BC238, BC237, BC307 na nowe, jednak pojawiły się problemy z nierówną głośnością kanałów. Zalecano najpierw przywrócić zasilacz do pełnej sprawności, mierząc napięcia zgodnie ze schematem, a następnie wymienić wzmacniacze operacyjne LM324 na lepsze modele, takie jak OPA4132, OPA4134 lub TL074C, które poprawiają jakość dźwięku poprzez redukcję szumów i zniekształceń. Wskazano, że wymiana kondensatorów elektrolitycznych na niskooporowe (low impedance) o większej pojemności i napięciu (np. 4700µF/50V) jest korzystna, a ceramiczne kondensatory w ścieżce audio można zastąpić bezpolarnymi MKT dla lepszej jakości sygnału. Dyskutowano także o jakości potencjometrów ALPS, które są uznawane za trwałe i precyzyjne, często stosowane w sprzęcie audio. Podkreślono, że korektor jest używany głównie do celów edukacyjnych, a do codziennego odsłuchu lepszy jest sprzęt wysokiej klasy, np. LUXMAN L-210. Problemy z nierównym balansem mogą wynikać z nieprawidłowych połączeń lub uszkodzeń, dlatego sugerowano przesłanie schematu i dokładne sprawdzenie okablowania. Wymiana rezystorów na metalizowane 1% może zmniejszyć szumy, choć ich wpływ na audio jest dyskusyjny. Ogólnie zalecano ostrożność, by nie pogorszyć korektora, a naprawy i modyfikacje traktować jako proces nauki i eksperymentu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA