logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tosca 303 – nierównomierne rozgłaśnianie kanałów po wymianie tranzystorów i potencjometru

frogi4 06 Lut 2006 08:28 1077 3
REKLAMA
  • #1 2266066
    frogi4
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Remontuje tosce 303. Wymienilem wszystkie elektrolity i tranzystory w parze roznicowej jednego kanalu bo byly trzaski. Ale od poczatku naprawy wystepowal problem z rozglasnianiem, tzn. jeden kanal wchodzil stopniowo, a drugi jakby doskakiwal w pewnym momencie.Nie jest to duza roznica ale przy suchaniu wieczorem jest bardzo slyszalna. Wymienilem wiec potencjometr od glosnosci ale nic nie dalo. Potem pare roznicowa w drugim kanale bo w jednym byly BC307A (oryginalne) a w drugim BC557B( te po wymianie). Teraz mam takie same w kazdym kanale ale efekt skoku glosnosci pozostal. Prady spoczynkowe tranzystorow takie same. ustawione na 20 mA. Co moze byc przyczyna takiego stanu?
  • REKLAMA
  • #2 2266098
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Jeżeli nie jesteś oprzyrządowany, to po prostu, wykorzystaj trzeci wzmacniacz jako sondę i leć po kolei po stopniach, od samego wejścia sygnału, porównując tym samym, różnice między lewym, a prawym kanałem. Podstawą chyba jest, żebyś najpierw zlokalizował, na którym to stopniu, występuje dany objaw, taka wymiana elementów w ciemno, to chyba nie najlepsze rozwiązanie, chyba, że ma się dużo szczęścia.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2266139
    frogi4
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Takiej sondy nie mam. Wymienielm kondensatory tylko z tego powodu ze cala tosca byla w stanie rozkladu. Sadze ze to cos w koncowce, bo potencjometr głośności jest na jej wejsciu, wiec przedwzmacniacz raczej odpada. Poza tym sygnaly sie wyrownuja po tym skoku. A czy taki efekt moze powodowac duze hfe tranzystorow roznicowych? Staram sie zawsze sparowac, ale nie pamietam jaka bete mialy poprzednio wstawiane tranzystory w parze bo te co wymienilem teraz mialy po 250.
  • #4 2267453
    wnęk
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    sprawdż kond w wzm. mcz. 1 µ , przeważnie utrata pojemności
REKLAMA