logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nadajnik UKF nie reaguje na zasilanie i próby strojenia

sinuson 07 Wrz 2025 15:10 282 4
REKLAMA
  • #1 21655840
    sinuson
    Poziom 1  
    Dzień dobry. Ostatnio zbudowałem nadajnik UKF. Znalazłem w sieci schemat, wytrawiłem płytkę i zlutowałem. Nadajnik po podłączeniu do zasilacza regulowanego nie pobiera prądu i nie emituje sygnału. Muskanie palcami cewek i kręcenie trymerami nic nie zmienia.
    Załączniki:
    • Nadajnik UKF nie reaguje na zasilanie i próby strojenia IMG_20250907_135653_917.jpg (5.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nadajnik UKF nie reaguje na zasilanie i próby strojenia IMG_20250907_135613_324.jpg (5.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nadajnik UKF nie reaguje na zasilanie i próby strojenia nadajnik UKF.jpg (52.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21655844
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    Zacznij od pomiarów napięć. Mierzysz napięcie zasilania na płytce, później napięcia na bazach, emiterach i kolektorach tranzystorów. Tranzystory nazywasz T1, T2, T3. Wyniki podajesz w postaci
    Ub1 -
    Ue1 -
    Uc1 -

Ewentualnie
    E2
    B2
    C3

Bez tego nikt Ci nie powie w czym jest problem.

Nadajnik powinien pobierać prąd nawet jeżeli nie nadaje. Tranzystory są spolaryzowane, więc prąd musi płynąć przy poprawnym zasilaniu, montażu i elementach. Co zwodzi, to musisz znaleźć sam.
  • REKLAMA
  • #3 21655845
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 868
    Tak patrze na Twoje zdjecia, szczegolnie na zdjecie plytki od strony druku i zastanawiam sie czy to jakis zart, lub test psychologiczny dla czytajacych.
    Ta plytka niema prawa dzialac.
  • REKLAMA
  • #5 21655999
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 794
    Po zweryfikowaniu lutów i przejść sygnałów na ścieżkach (jak sugerują koledzy wyżej) należy jeszcze dokładnie oczyścić mechanicznie wszystkie przestrzenie pomiędzy ścieżkami. Niedokładnie wytrawiona płytka może mieć zaniżone rezystancje pomiędzy ścieżkami, co spowoduje błędy w działaniu układu.

Dodatkowo, jeśli zasilanie 3.7V, to ogniwo li-ion, to niestety co chwilę zmieniać się będzie częstotliwość nadawania, ze względu na brak stabilizacji napięcia zasilania oscylatora.
REKLAMA