logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja kości ROM w telefonie – jak rozpoznać pamięć ROM na płycie głównej?

Matx91 07 Wrz 2025 18:24 462 10
REKLAMA
  • #1 21655990
    Matx91
    Poziom 9  
    Witam!
    Rozebrałem telefon. Szukam na nim pamięci ROM. Znalazłem kość Atmel i inne kości. Czy wiecie, która kość w telefonie to kość ROM? Proszę o pomoc. W załączniku umieściłem zdjęcia. Telefon Redmi Xiaomi. Pozdrawiam

Płyta główna telefonu z widocznymi układami scalonymi i modułami pamięci Płyta główna smartfona Xiaomi Redmi rozebrana na tle dekoracyjnego obrusu Wnętrze rozebranego telefonu Xiaomi z widocznymi taśmami i komponentami
  • REKLAMA
  • #2 21656121
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1331
    Matx91 napisał:
    W załączniku umieściłem zdjęcia.
    Raczej to są mozaiki a nie zdjęcia, że też bez dokładnych danych identyfikacyjnych sprzętu i procesorów na nim moderator przepuścił Ci ten temat? Patrz Link
  • #3 21656134
    Matx91
    Poziom 9  
    Edytowany post. Naniesione poprawki, i tak mam słaby aparat ;/
  • REKLAMA
  • #5 21656229
    Matx91
    Poziom 9  
    Redmi 6
  • REKLAMA
  • #6 21656247
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1283
    Nie ROM, a w tym przypadku eMMC i to ta duza po prawej stronie, na prawo od procesora (tego z napisem Qualcomm).

Zdjecia tez na pewno nie pochodza z Redmi 6 bo tam siedzi procesor od Mediateka. Byc moze jest to Redmi 6 Pro.

Nie wiem tez co chcesz z tym zrobic, ale jesli szukasz kosci pamieci w celu wyciagniecia z niej danych, to ten model jest fabrycznie szyfrowany wiec o ile nie byl tam zainstalowany jakis alternatywny soft z wylaczonym szyfrowaniem to nie tedy droga.
  • REKLAMA
  • #7 21656305
    Matx91
    Poziom 9  
    Płyta główna Plotech 6, 94V-0, E169497. Może uda mi się znaleźć datasheet?
  • #8 21656307
    elktrod
    Poziom 41  
    Matx91 napisał:
    Plotech 6 94V-0 E169497
    Dalej nie wiem o czym piszesz a co pokazujesz na zdjęciach i co chcesz osiągnąć a czego szukasz?
    Sam zobacz co GOOGLE znajdują pod hasłem jakie zapodałeś: Link
  • #9 21656326
    Matx91
    Poziom 9  
    Znalazłem do wersji 6 Pro zdjęcia MiA2Lit...png (1.96 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik..
  • #10 21656348
    elktrod
    Poziom 41  
    Jeżeli to co znalazłeś jest do Twojego telefonu to teraz prześledź datasheet wszelkich procesorów z niego skąd dowiesz się które procesory posiadają wewnętrzną pamięć programowalną z zewnątrz... itd itp... Co nie znaczy, że w łatwy sposób dostaniesz się do niej...
    PS Na pierwszy rzut oka PCB tego co znalazłeś nie jest tym co pokazałeś w pierwszym swoim poście:
    Schematy płyty głównej, rozmieszczenie komponentów i dane pomiarowe Redmi 6 Pro
  • #11 21656516
    Matx91
    Poziom 9  
    Dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat identyfikacji kości pamięci ROM na płycie głównej telefonu. Użytkownik rozebrał urządzenie i znalazł kość Atmel oraz inne układy, pytając, która z nich pełni funkcję pamięci ROM. Wskazano, że pamięć ROM w telefonach to zazwyczaj układy typu NAND Flash lub eMMC, często oznaczone jako pamięci masowe, a kości Atmel mogą być mikrokontrolerami lub innymi komponentami peryferyjnymi. Podkreślono, że identyfikacja wymaga odczytania oznaczeń na układach scalonych oraz porównania ich z dokumentacją techniczną lub bazami danych producentów. Zwrócono uwagę, że pamięć ROM jest zwykle większa i ma charakterystyczne oznaczenia producenta i modelu, co pozwala ją odróżnić od innych kości na płycie głównej. Wskazano również, że zdjęcia płyty głównej i kości mogą pomóc w precyzyjnej identyfikacji komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA