logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zaćmienie księżyca - o co chodzi?

syrenabo100 07 Wrz 2025 21:52 432 6
REKLAMA
  • #1 21656197
    syrenabo100
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Dziś mamy ciekawe zjawisko na niebie - tzw krwawy księżyc czyli zaćmienie księżyca. Wygląda ładnie, po całkowitym zaćmieniu mamy ładny rogalik a reszta tarczy jest w cieniu ale częściowo widoczna w różowym odcieniu.
    Mam w związku z tym pytanie - czym że toto się różni od normalnej fazy księżyca?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21656238
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3867
    syrenabo100 napisał:
    Dziś mamy ciekawe zjawisko na niebie...
    A raczej "mielibyśmy", gdyby nie całkowite zachmurzenie :-(
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21656330
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 956
    Czy kol. Mobali jest naprawdę przekonany - że zachmurzenie nad Polską - wpłynęło na obroty sfer niebieskich ???
  • REKLAMA
  • #5 21657309
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 281
    Wszystko wskazuje że "специальная военная операция" zamieni się w wojnę, która będzie trwać bardzo długo albo będzie ostatnią.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.14. Publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego działu forum lub wątku dyskusji.

• #6 21657455
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1235
    Mobali napisał:
    syrenabo100 napisał:
    A raczej "mielibyśmy", gdyby nie całkowite zachmurzenie

Ciekawostka - ja nie widziałem księżyca a jechałem S8 od Wrocławia do Warszawy, z przystankiem w Łodzi w domu - same chmury - ale mama 40km dalej zrobiła zdjęcie tego księżyca - dość ciekawe, bo nie widziałem grama prześwitu w tych chmurach.
  • REKLAMA
  • #7 21657471
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3867
    OPservator napisał:
    dość ciekawe, bo nie widziałem grama prześwitu w tych chmurach.
    Jak widać, była tam jednak jakaś lokalna "dziura" w chmurach. Moi znajomi też zdołali coś pooglądać przy relatywnie niewielkiej odległości. Niestety u mnie zachmurzenie było całkowite, z przelotnymi opadami, bez jakichkolwiek szans na udane obserwacje. Szkoda, pozostaje czekać do następnego razu.
    r103 napisał:
    ...zachmurzenie nad Polską - wpłynęło na obroty sfer niebieskich ???
    Jak pewnie wiesz, na "obroty sfer niebieskich" zachmurzenie na pewno nie wpłynęło. Ale na możliwość obserwacji tego zjawiska w wielu lokalizacjach już zdecydowanie tak.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Zaćmienie księżyca, zwane również "krwawym księżycem", to zjawisko astronomiczne, podczas którego Ziemia znajduje się pomiędzy Słońcem a Księżycem, rzucając cień na jego tarczę. W odróżnieniu od normalnych faz Księżyca, które wynikają z kąta padania światła słonecznego na jego powierzchnię, zaćmienie powoduje szybkie i wyraźne zacienienie całej tarczy Księżyca. Podczas całkowitego zaćmienia część tarczy pozostaje widoczna w różowym lub czerwonym odcieniu, co jest efektem rozproszenia światła słonecznego w atmosferze ziemskiej. W normalnych fazach częściowo zacieniona część Księżyca jest słabo widoczna, ponieważ nie jest oświetlona bezpośrednio, natomiast podczas zaćmienia cień Ziemi tworzy wyraźny i szybko zmieniający się efekt wizualny. Załączone zdjęcia ilustrują wygląd Księżyca podczas tego zjawiska.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA