logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens SX1 - telefon nie włącza się po nieudanym formacie, co robić?

bishop 19 Gru 2005 19:31 2490 12
  • #1 2098537
    bishop
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Witam. Mam problem ze swoim telefonem SX1. Pewnego dnia zawiesił się i nie chciał się włączyć więc zrobiłem mu Format(* + # i czerwona słuchawka. Niestety brakło w połowie baterii. (wiem mj błąd) Po podłączeniu ładowarki nic nie wyświetlałale bateria się ładowała (bateria naładowała siędo 4.2 V)
    I później może ze 3 razy udąło mi sięwejść do trybu flashowania (joy + czerwona słuchawka). w tej chwili telefon po nacisnieciu czerwonej słuchawki buczy ok 0.5 sek. i nic. Czy jest szansa ???
  • #2 2099588
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    na 95% martech + oryginalny przewod serwisowy powinno go postawic.
    zamiast Martecha mozna by podac SST ale oryginalnego przewodu serwisowego raczej nie da rady zastapic :-(

pozdro
    Marek
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl
  • #3 2100984
    bishop
    Poziom 16  
    rozumiem że ten martech to urządzenie serwisowe...W autoryzowanym serwisie Siemens w Krakowie powiedzieli ze to plyta. Dałem do innego serwisu (tekiego przy Komisie GSM) telefon będzie na czwartek a koszt naprawy 150 zł....
  • #4 2205893
    Karabasow
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Też mam taki telefon .Dzialal do wczoraj i niechce się włączyć.Przy próbie włączenia wyskakuje informacja"SX1 Software Update Conect USB cable and start update software on PC"Mam do niego przewód i program Siemens Data Suite ale wogóle niewykrywa telefonu.Czy da się coś z tym zrobić czy serwis
  • #5 2206468
    bishop
    Poziom 16  
    Myslę że u ciebie wystarczy wgrać nowy software. Naładuj telefon zciagnij nowy firmware ze strony siemensa uruchom go wtedy pojawia cisie (rozpakuja)sterowniki do telefonu (zainstaluj go na nich i zacznij wgrywanie.
  • #6 2206476
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Prawdopodobnie musisz ściągnąć odpowiedni plik z updatem software'u ze stronki siemensa.
  • #7 2207213
    Karabasow
    Poziom 12  
    Mam program ze strony siemensa SX1Update Tool V.2.05,ale co z tego jak na wyświetlaczu cały czas ta sama informacja,a komputer niewykrywa telefonu.Może to wina XP Sprawdzę jeszcze na Win98
  • #8 2207276
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 2210614
    Karabasow
    Poziom 12  
    Niestety swup ściągnięty a w dalszym ciągu niema komunikacji z komputerem.Na win98 to samo.Kabel USB mam oryginalny z zestawu.Przed zablokowaniem komunikacja byla czyli rozumię że kabel jest dobry.
  • #10 2210677
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 2212039
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Hmm może napisz najpierw co robiłeś z tym telefonem i czego próbowałeś.

P.S. Czy napewno przed próbą wgrania swupa włączyłeś tryb aktualizacji i zainstalowałeś specjalne sterowniki do swupa sx1?
  • #12 2254398
    Karabasow
    Poziom 12  
    Z telefonem nic nierobiłem.Poprostu samo z siebie zapaliło się podświetlanie wyświetlacza i niemożna było nic z tym zrobić.Po wyciągnięciu baterii wyskoczył komunikat że chce kompa.Teraz jest w serwisie w Radomiu.
  • #13 2258972
    bishop
    Poziom 16  
    Dobra ja swój problem rozwiązałem sprzedając na allegro tego złoma.. zmaykam .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telefon Siemens SX1 przestał się włączać po nieudanym formacie, który został przerwany z powodu rozładowania baterii. Po naładowaniu baterii do 4,2 V telefon nie wyświetlał nic na ekranie, a przy próbie włączenia wydawał krótki dźwięk. Próby wejścia w tryb flashowania (joy + czerwona słuchawka) były sporadycznie udane. Użytkownik próbował aktualizacji oprogramowania za pomocą oryginalnego kabla USB i narzędzi Siemens Data Suite oraz SX1Update Tool, jednak komputer nie wykrywał telefonu, mimo instalacji sterowników i różnych wersji systemu Windows (XP, 98). Sugerowano użycie urządzenia serwisowego Martech lub SST wraz z oryginalnym przewodem serwisowym do przywrócenia telefonu. W autoryzowanym serwisie diagnozowano uszkodzenie płyty głównej, a inny serwis wycenił naprawę na około 150 zł. Ostatecznie problem nie został rozwiązany, a telefon został sprzedany jako uszkodzony. Wskazano również fora specjalistyczne poświęcone modelowi SX1 jako źródło dodatkowej pomocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA