logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens SX1 - dźwięk rozładowanej baterii, nie uruchamia się

Luba5 19 Mar 2006 16:27 1155 9
REKLAMA
  • #1 2432937
    Luba5
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam takiego do naprawy.Jak próbuje go właczyć na bateri mam dzwięk rozładowanej bateri i nic wiecej.Jak podłaczam do pod podstawke serwisową odpala sie ale mignie tylko napis siemens mobile i zaraz zgasnie ale diody działają i się nie wyłacza.Wgrałem flesh eprom dlalej to samo.Czy miał ktos coś takiego ?Czy uszkodzona jest górna płytka?
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 2433147
    komismaja
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 25
    nie napisałeś czy zrobiłes mu reset kodem przed flashowaniem tzn
    * # power
    jeżeli nie to zobacz może to pomoże
    wygląda jakby sie symbian wysypał tylko teraz nie daje mi spokoju ze po flashu jest to samo
    pozdrawiam
  • #3 2433695
    Luba5
    Poziom 14  
    komismaja bardzo ciekawa teoria.Zrobiłem troche inaczej:
    Po przelutowaniu złaczy lcd i górnej płyty.TEl. się włącza ale ma paski na lcd i komunikat: "Uruchomienie telefonu nieudane .Skontakuj się ze sprzedawcą."
  • REKLAMA
  • #4 2434674
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Ocena: 20
    Wgraj mu swup'a ale całość (kabelkiem USB) i faktycznie sformatuj user area (trzymając * i # włączamy telefon) powinien się uruchomić bez bólu. Jeżeli nie chciałby skoczyć sam w boot to trzeba go załączyć trzymając wciśnięty joy.
  • #5 2434756
    Luba5
    Poziom 14  
    witam.
    Działa ale mam paski na lcd.Mylse że jakiegoś przejścia nie ma własnie studiuje serwisówke i diagramy moze dojde ale tych złaczy jest za dużo.(3szt).Może ktoś ma jakiś ciekawy schemat?
    Pozdr.
    ps.ewentualnie jakiej lini szukać?
  • #6 2675993
    klostazy
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Witam
    Mam taki sam problem z SX1. Napisz jak dokładnie go postawiłeś, by mugł się włączyć, bo umnie nic na wyświetlaczu tylko dzwięk bateryjki rozładowanej.
  • REKLAMA
  • #7 2676009
    fubuki
    Poziom 11  
    nie wiem czy to wam pomoże ale jak patrzyłem na allegro to jedna babka napisała w opisie tel że jej się coś takiego stało jak sim zmieniała . efekty identyczne jak w tym przypadku.
  • #8 2676023
    wwwsokol
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    Ja w swoim też tak kiedyś miałem ale pomogło przelutowanie małej płytki.
  • REKLAMA
  • #9 2676367
    klostazy
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Witam
    Telefon się włacza się do flashowania przez Usb, poweri i joy.Lecz żadnej komunikacji z sapem, telefonu nie widzi komp. Telefon jest stalowy i test point przez rezystor, rezystor wylutowałem czy dlatego się nie komunikuje?
  • #10 2677075
    +Gajowy
    Poziom 23  
    Ocena: 4
    panowie.... a wygrzejcie FLASH'a na małej płytce - miałem nieco inny problem z moim SX, mianowicie wlaczal sie napis SIEMENS MOBILE i wisiał, po czasie juz nawet sie nie wlaczal tylko... bzzz i wyłaczał...
    podalełem topnikiem flasha, wygrzałem i hula do dziś..

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Siemens SX1, który przy próbie włączenia na baterii wydaje dźwięk rozładowanej baterii i nie uruchamia się. Po podłączeniu do podstawki serwisowej pojawia się migający napis "Siemens mobile", po czym ekran gaśnie, choć diody działają. Próby wgrania flasha EPROM nie przyniosły poprawy. Sugerowano wykonanie resetu kodem *# power przed flashowaniem oraz pełne wgranie oprogramowania SWUP przez USB z formatowaniem obszaru użytkownika (user area) przy włączaniu telefonu z przytrzymanymi klawiszami * i #. W przypadku braku uruchomienia w trybie boot zalecane jest włączenie z przytrzymanym joystickiem. Po przelutowaniu złączy LCD i górnej płytki telefon włącza się, ale wyświetlacz pokazuje paski i komunikat o błędzie uruchomienia. Wskazano na możliwość uszkodzenia górnej płytki lub problem z połączeniami między płytkami. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualne wygrzanie układu FLASH na małej płytce, co w jednym przypadku przywróciło pełną funkcjonalność. Wymieniono także problemy z komunikacją telefonu z komputerem przez USB, możliwe przyczyny to usunięcie rezystora przy punkcie testowym. Wskazano na konieczność dokładnej diagnostyki połączeń i linii sygnałowych między modułami telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA