logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens SE59590EU zmywarka – identyfikacja tranzystorów SOT23 na płytce programatora

lukasz1855 08 Wrz 2025 12:09 258 6
REKLAMA
  • #1 21656554
    lukasz1855
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam, ostatnio mam problem z zmywarką Siemens. Nie domywała naczyń, teraz w ogóle się nie załącza. Po rozebraniu programatora okazało się, że są uszkodzone elementy na płytce, tzn. przepalony rezystor i z drugiej strony wybuchnięte dwa tranzystory typu SOT23, ale nigdzie nie mogę znaleźć, co to dokładnie za elementy, żeby je wymienić i spróbować, czy da radę ją uruchomić. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc w identyfikacji elementów, byłbym wdzięczny. Pozdrawiam.
    Uszkodzona płytka PCB z przypalonymi rezystorami i tranzystorami SOT-23 Zbliżenie uszkodzonej płytki PCB z dwoma tranzystorami SOT23 oznaczonymi jako A1SHB i K1. Zbliżenie na uszkodzone elementy SMD na zielonej płytce PCB.
  • REKLAMA
  • #2 21656558
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2326
    Trudno jest podać typ modelu zmywarki, typ modułu, ale ogólnie zmierz, czy procesor nie jest trup...
  • REKLAMA
  • #3 21656611
    lukasz1855
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Jeśli chodzi o typ zmywarki to nigdzie nie pisze nie ma tabliczki z modelem tylko na przednim panelu pisze Simens Aqua Sensor IQ co do programatora to wyślę zdjęcie.
    Panel przedni zmywarki Siemens z napisem Aqua Sensor i przyciskami programów Płytka programatora zmywarki z widocznymi podzespołami elektronicznymi i oznaczeniami Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznymi elementami elektronicznymi i oznaczeniami.
  • REKLAMA
  • #5 21657379
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    lukasz1855 napisał:
    wybuchnięte dwa tranzystory typu SOT23
    Zatem proszę wszystko na foto.

Zbliżenie na dwa tranzystory SMD oznaczone jako 1F i p03 na zielonej płytce PCB.
  • REKLAMA
  • #6 21657388
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2326
    Ale kolega autor tematu chyba pyta o te elementy?
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z elementami SMD i rezystorami
  • #7 21657530
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    To je odczytaj ja widzę, że to te same tranzystory...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zmywarki Siemens, która przestała się uruchamiać po uszkodzeniu elementów na płytce programatora. Stwierdzono przepalony rezystor oraz dwa uszkodzone tranzystory w obudowie SOT23. Autor poszukiwał identyfikacji tych tranzystorów, aby móc je wymienić i przywrócić urządzenie do działania. W załączonych zdjęciach widoczne są uszkodzone elementy, jednak brak jednoznacznej informacji o ich typach i parametrach. Dyskusja skupia się na identyfikacji tranzystorów SOT23 na płytce programatora zmywarki Siemens oraz na możliwościach ich zamienników i naprawy układu sterującego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA