logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung UE40D5500 – TV włącza się i wyłącza w pętli, niestabilne napięcia zasilacza

kiwi77 08 Wrz 2025 15:03 408 3
REKLAMA
  • #1 21656737
    kiwi77
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    TV Samsung UE40D5500, długo był nieużywany - kilka lat, po uruchomieniu załączył się, odpalił się obraz na HDMI, ale po chwili się wyłączył, znów włączył i tak w kółko. Obecnie uruchamia się logo smartTV, pojawia się w rogu wybór źródła, ale od razu się wyłącza i znów pętla; czerwona dioda miga, TV nie reaguje na pilota i przyciski na obudowie.
    Otwarłem go i jedyne co przyszło mi do głowy to pomierzenie napięć na wyjściu z zasilacza:
    wyjścia — napięcia [V]

Notatka z napięciami na pinach zasilacza TV: część brakujących lub zaniżonych wartości.

Zbliżenie na płytę zasilacza TV Samsung z oznaczeniami napięć i złączem JP818
    Płytka zasilacza telewizora Samsung z widocznymi kondensatorami i radiatorami

Co mogę ewentualnie dalej zrobić, a może coś źle mierzę, nie jestem elektronikiem, ale jak mi ktoś łopatologicznie napisze, to ogarnę ;)
  • REKLAMA
  • #2 21656749
    yokoono51
    Poziom 29  
    Ocena: 320
    The problem is not with the power supply. Samsung D series is notorious for problems with NAND memory.
    Either rewrite the software from memory to a new nand, or replace the motherboard.
  • REKLAMA
  • #3 21656751
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1105
    kiwi77 napisał:
    TV Samsung EU40D5500

Nie ma takiego telewizora, jest UE40D5500 i dużo tematów o nim, tylko poszukać.
  • #4 21657051
    ARMAGEDOON
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Jak kolega @yokoono51 napisał problem leży we fleszu i oprogramowaniu. Można zakupić zaprogramowany flesz i go wymienić
    ( można trafić źle zaprogramowany ), albo wysłać płytę do naprawy ( bardziej racjonalne rozwiązanie dla laika ) w googlach wypluje =rtvlg.pl= polecam.
REKLAMA