logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kominka z dolotem powietrza – rura kanalizacyjna fi 110 vs dolot fi 125

nikomaster2 08 Wrz 2025 22:48 1071 15
REKLAMA
  • #1 21657219
    nikomaster2
    Poziom 3  
    Witam, mam pytanie odnośnie podłączenia kominka z dolotem powietrza z zewnątrz.
    Budowlańcy zastosowali rurę kanalizacyjną fi 110 mm i mam pytanie, czy podłączenie końcówki rury przy posadzce poprzez spiro do kominka jest zgodne ze sztuką, czy złączona część rury ze spiro nie zniekształci się pod wpływem panującej temperatury wewnątrz zabudowy, zmniejszając swoją średnicę, bądź — co gorsza — zapadając się czy topiąc i zamykając całkowicie dolot powietrza.
    Rozumiem zamysł, że ta rura będzie cały czas chłodzona powietrzem z zewnątrz poprzez cyrkulację: świeże powietrze — czerpnia, komora spalania, komin, świeże powietrze — czerpnia, komora spalania, komin...
    Ale czy np. w cieplejsze noce będzie to wystarczające, by ochłodzić rurę do bezpiecznej temperatury, aby nie uległa przetopieniu bądź zniekształceniu?
    Czy może istnieje jakieś lepsze rozwiązanie podłączenia czerpni z kominkiem, a rura kanalizacyjna fi 110 mm, a dolot w kominku fi 125 mm
    Widok zabudowy komina z rurą dolotu powietrza i poziomicą opartą o ścianę
    Rura kanalizacyjna o średnicy 110 mm mierzona taśmą przy ścianie

AI: Jaki dokładnie model kominka posiadasz (producent, model)?
    Floki S 8 kW
    AI: Z jakiego materiału wykonana jest zastosowana rura kanalizacyjna fi 110 (np. PVC, PP, inny)?
    Nie jestem pewny
  • REKLAMA
  • #2 21657221
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 476
    bedzie ok
  • #3 21658596
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2107
    Wpisujesz w wyszukiwarkę redukcja 110/125 metalowa i wyskakują kształtki stalowe ocynkowane, którymi możesz zrobić to tak jak należy.
  • #4 21692831
    kamij
    Poziom 14  
    Ocena: 40
    Od siebie dodam, że u mnie ta rura jest cały czas zimna, niezależnie od tego jak mocno palę - jest to tak zrobione i usytuowane że po prostu tam nie ma wysokiej temperatury żeby nie wiem co.

Druga sprawa to kształtka/redukcja to lepsze rozwiązanie jeżeli chodzi o szczelność, ja u siebie mam spiro bo nie dało się zrobić inaczej, ale jak bym miał wszystko równo + miejsce to zdecydowanie kształtkę z redukcją.
  • REKLAMA
  • #6 21702542
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 734
    ppwielki napisał:
    Średnice sobie dobierzesz ale zamontuj przepustnicę

Przecież ten kominek ma sterowanie dolotem powietrza. Co innego jak Ja mam z płaszczem wodnym to tam przepustnica jak najbardziej, ale sterowana sterownikiem.
  • REKLAMA
  • #8 21702580
    nikomaster2
    Poziom 3  
    >>21702568 Pan wyżej ma rację: ten kominek ma przepustnicę w zabudowie, a sterowanie jest pod szybą.
  • #9 21702596
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 287
    nikomaster2 napisał:
    >>21702568 pan wyżej ma rację ten kominek ma przepustnicę w budowana, a sterowanie ją jest pod szybą,
    ... czyli do komory, w której stanie wkład kominkowy powietrze będzie podbierane z pomieszczenia.
  • REKLAMA
  • #10 21702603
    nikomaster2
    Poziom 3  
    >>21702596 No nie, ponieważ dolot powietrza w kominku znajduje się pod kominkiem i pod kominkiem jest umieszczona przepustnica zamontowana przez producenta. Rura, która jest na zdjęciu, to czerpnia z zewnątrz, a tę rurę połączyłem z dolotem powietrza w kominku poprzez spiro.
  • #11 21702607
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    nikomaster2 napisał:
    ten kominek ma przepustnicę w budowana, a sterowanie ją jest pod szybą,

ppwielki napisał:
    czyli do komory, w której stanie wkład kominkowy powietrze będzie podbierane z pomieszczenia.

Nie. Pod szybą jest "rączka" którą steruje się dolot powietrza z zewnątrz.
  • #12 21702612
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 287
    maurycy123 napisał:
    Pod szybą jest "rączka" którą steruje się dolot powietrza z zewnątrz.
    ...pewnie tylko pod ruszt, komory spalania a nie do komory/zabudowy kominka ale zrobisz jak chcesz.
  • #13 21702641
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    ppwielki napisał:
    maurycy123 napisał:
    Pod szybą jest "rączka" którą steruje się dolot powietrza z zewnątrz.
    ...pewnie tylko pod ruszt, komory spalania a nie do komory/zabudowy kominka ale zrobisz jak chcesz.

Mam kominek z tej samej firmy co autor tematu. Na początku (podczas wykończenia domu) używałem bez dodatkowej przepustnicy. Tą "rączką" steruje się dopływ powietrza do komory spalania które jest zasysane z zewnątrz. Tak więc w tym przypadku dodatkowa przepustnica nie jest potrzebna. Do komory/zabudowy kominka nie jest potrzebna żadna przepustnica. Tam powietrze przepływa grawitacyjnie. Od dołu kratka wlotowa a na górze wylotowa.
  • #14 21702684
    nikomaster2
    Poziom 3  
    >>21702641 Dokładnie, a tak z ciekawości: czy u ciebie też w kominku słychać jakieś pukania metaliczne przy rozpalaniu i wygaszaniu? Czy reklamować, czy tak już mają te stalowe z szamotem kominki?
  • #15 21702703
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    nikomaster2 napisał:
    czy u ciebie tez w kominku słychać jakieś pukania metaliczne przy rozpalaniu i wygaszaniu ??

Przy wygaszaniu nie słyszałem (ponieważ zazwyczaj wtedy śpię). Przy rozpalaniu tak.
    nikomaster2 napisał:
    czy reklamować, czy tak już mają te stalowe z szamotem kominki

Ale co chcesz reklamować? Stal pracuje.
  • #16 21702709
    nikomaster2
    Poziom 3  
    >>21702703 Dzięki za odpowiedź, trochę mnie uspokoiłeś.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia dolotu powietrza do kominka z zewnątrz przy użyciu rury kanalizacyjnej fi 110 mm połączonej ze spiro do dolotu kominka o średnicy fi 125 mm. Użytkownicy potwierdzają, że rura kanalizacyjna pozostaje zimna dzięki cyrkulacji powietrza, co zapobiega przegrzewaniu i deformacji materiału. Zalecane jest stosowanie metalowych kształtek ocynkowanych lub redukcji 110/125 mm dla lepszej szczelności i trwałości połączenia zamiast spiro, jeśli warunki montażowe na to pozwalają. Kominek posiada wbudowaną przepustnicę sterowaną ręcznie pod szybą, która reguluje dopływ powietrza z zewnątrz do komory spalania, co eliminuje potrzebę dodatkowej przepustnicy na przewodzie dolotowym. Powietrze w komorze zabudowy kominka przepływa grawitacyjnie przez kratki wlotowe i wylotowe. Dodatkowo poruszono temat metalicznych odgłosów pracy kominka podczas rozpalania, które są normalnym efektem pracy stali i nie wymagają reklamacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA