logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes W140 3.2 1991 – zapalanie kontrolek przy użyciu kierunkowskazów i wycieraczek

Ryszard Popielaty 19 Gru 2005 20:03 3015 6
REKLAMA
  • #1 2098624
    Ryszard Popielaty
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Mercedes W140 3,2 z 1991 r.
    Proszę o radę - co może być przyczyną, że co jakiś czas (nieokreślony co 5, 10, 30 minut) przy włączaniu kierunu czy w takcie pracy wycieraczek (co jakiś czas) zapalają mi się na moment wszystkie kontrolki w panelu licznika. Taka usterak nie pojawia się jak jadę nawet dwie godziny czy więcej ale nie ruszam dźwigni od kierunków lub np. właczę wycieraczki.
    Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2098880
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2099054
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    prawdopodobnie moze siadac kostka stacyjki , spotkalem sie z tym pare razy.
  • REKLAMA
  • #5 2099100
    Ryszard Popielaty
    Poziom 2  
    Dzięki za informację - jutro sprawdzę. Jeżeli to jest przyczyną (brak masy deski) to by tłumaczyło dlaczego przy włączaniu kierunków jak i włączenie samych wycieraczek powoduje włączanie się wszystkich lampek.
    POZDRAWIAM
    Ryszard
  • #7 2099872
    Ryszard Popielaty
    Poziom 2  
    Sprawdzić bezpieczniki od wycieraczek i kierunków tj. czy mają dobre styki? bo to mogło by wchodzić w rachubę TAK.
    Czy może wystarczy jak spryskałbym na przeczyszczenie styków wszystkich bezpieczników DW ?
    W Szczecinie dzisiaj pada ale jak tylko przestanie to zaraz sprawdzam.
    Jestem od wczoraj na "elektrodzie" i nie wiedziałem, że na zadane moje pytanie dostanę tak szybko odpowiedzi.
    Dzięki

Pozdrawiam
    Ryszard

Podsumowanie tematu

✨ W Mercedesie W140 3.2 z 1991 roku pojawia się problem z okresowym zapalaniem się wszystkich kontrolek na panelu licznika podczas włączania kierunkowskazów lub pracy wycieraczek. Usterka nie występuje podczas jazdy bez używania tych elementów. Wskazano możliwe przyczyny: brak masy deski rozdzielczej, uszkodzony bezpiecznik kierunków lub wycieraczek, a także zużyta lub uszkodzona kostka stacyjki. Zalecane jest sprawdzenie styków i bezpieczników odpowiedzialnych za kierunkowskazy i wycieraczki oraz ewentualne ich oczyszczenie preparatem do styków. Problem może wynikać z niestabilnego połączenia masy lub przerywanego kontaktu w obwodach elektrycznych związanych z tymi funkcjami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA