logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Master 2.5 CDTI 2006 – skrzynia biegów nie wchodzi 1/2, brak światła wstecznego

-=marian=- 10 Wrz 2025 08:31 528 4
REKLAMA
  • #1 21658560
    -=marian=-
    Poziom 11  
    Renault Master 2006 z silnikiem 2,5 CDTI.
    Mam dwa problemy:
    1) Problem ze skrzynią biegów: czasami pojawia się problem, że nie wchodzi bieg 1, innym razem 1 i 2; dopiero z 3 mogę ruszyć. Przy włączaniu 5 zgrzyta.
    2) Mój motor 2,5 dCi miał problem z ciśnieniem; była okazja i wymieniłem go na 2,5 CDTI. Fabrycznie wiązka silnika była przeznaczona do automatu, mam założoną manualną skrzynię i brakuje mi oświetlenia wstecznego (wtyczka nie pasuje). Czy ma ktoś schemat do złącza od skrzyni automatycznej, aby znaleźć przewód od wstecznego?
    Zbliżenie na złącze elektryczne z widocznymi kolorowymi przewodami w Renault Master
    Zbliżenie na złącze elektryczne z wieloma kolorowymi przewodami
    Wtyczka z 20 pinami trzymana w ręce w komorze silnika Renault Mastera
    Ewentualnie jak zlokalizować taki przewód?
    AI: Czy problemy ze skrzynią biegów (nie wchodzą 1/2, zgrzyt na 5) pojawiły się dopiero po swapie silnika i zmianie skrzyni na manualną, czy występowały już wcześniej?
    Występowały wcześniej.
    AI: Jaki dokładnie model/typ manualnej skrzyni biegów został zamontowany (np. oznaczenie skrzyni), żeby łatwiej było znaleźć odpowiedni schemat złącza?
    Nie mogę zlokalizować.
  • REKLAMA
  • #2 21658788
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Masz jakieś numery lub modele z jakiejkolwiek skrzyni? Mogą to być naklejki ze sterownika

Dodano po 19 [minuty]:

Schemat elektryczny z oznaczeniami przewodów, złączy i jednostek sterujących

Popatrz na to.
    Dobrze, żebyś podał moc silnika oraz kod wersji silnika. Niestety nie mam dostępu do CLIP-a
  • REKLAMA
  • #3 21658878
    -=marian=-
    Poziom 11  
    ElektroMuzyk napisał:
    Masz jakieś numery lub modele z jakiejkolwiek skrzyni? Mogą to być naklejki ze sterownika

Silnik 2,5 CDTI, 146 KM. W Delphi rozpoznaje go jako G9U632/G9U650.
    Co do skrzyni:
    Wychodzi, że jest to półautomat PA0 006 przerobiony na manual.
    Wytłoczony napis „PA0 006” na metalowej obudowie skrzyni biegów
    Zbliżenie na obudowę skrzyni biegów silnika z widocznymi śrubami i zabrudzeniami
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21658925
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Znalazłem na 145 koników, wersja: automat.
    Choć mam spore zastrzeżenia do tego schematu :(
    Załączniki:
    • master automat.doc (313 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21658928
    -=marian=-
    Poziom 11  
    ElektroMuzyk napisał:
    Znalazłem na 145 koników, wersja automat. Choć mam spore zastrzeżenia do tego schematu

Dziękuję, poproszę kolegę, aby sprawdził.
REKLAMA