logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta bizhub C280 – efekt fal na wydrukach wszystkich kolorów, co jest przyczyną?

Henry(k) 10 Wrz 2025 14:06 264 9
REKLAMA
  • #1 21658911
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Witam,

Minolta bizhub C280.
    Od czego może być taki efekt przy drukowaniu?
    kopiarka trochę zasypana żółtym była. Odkurzyłem, rozebrałem bęben i wyczyściłem. Pas transmisyjny wyczyściłem, jest pasek na nim, tam gdzie ta linia żółta nad Cyan jest rysowana.

Ale bardziej chodzi o ten efekt fal na wszystkich kolorach.

Wydruk testowy z falowanymi pasami kolorów na każdej próbce barwy

Strona testowa z kolorowymi siatkami tonalnymi i falistymi zakłóceniami druku
  • REKLAMA
  • #2 21686587
    Damian_1
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    To efekt braku developera, jeżeli wyjmiesz jednostki developera zobaczysz takie pasy na wałku magnetycznym.
  • #3 21686654
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    Braki developerów. Wariant budżetowy to dosypka deweloperów od innych maszyn kolorowych KM i inicjalizacja , wariant droższy zakup wywoływaczek (choć obstawiam że tylko zamienniki) . Możesz też uzupełnić nowym deweloperem zamiennym lub oryginalnym czarnym od maszyn mono, zainicjować i puścić z testów kilkadziesiąt apli w kazdym z kolorów. Wtedy kolory wrócą na swoje miejsce. Musisz jednak wyeliminować przyczynę tych ubytków. Najczęściej to zużyte bębny lub przebicia na elektrodach.

C.
  • REKLAMA
  • #4 21686731
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Dziękuję.
    Kupię dosypki i w między czasie przegląd bębnów i styków/elektrod
  • #5 21687636
    Henry(k)
    Poziom 30  
    I faktycznie,
    Dosypałem developera zsypanego z bębnów od C200 bo mam akurat taką na części i jest git.

Dosypywałem niestety "na czuja" obserwując obracający się wałek jak pokrywa developer. Wiem, że jest zmieszany z tonerem. Może by go zsypać i odważyć, tylko jak dobrać wagę, jeśli jest z tonerem, hmm...

Strona testowa z siatką kolorów, zdjęciem ptaka i tekstem próbnym
  • REKLAMA
  • #6 21687769
    copyman
    Sprawdź jeszcze w Level History 1 jakie masz odczyty. Powinno być około 6,5%. Samo dosypanie dewelopera może spowodować rozjechanie się odczytów. Po uzupełnieniu powinieneś zainicjować wywoływaczki żeby maszyna ustawiła sobie nominalną wartość. Jeżeli odczyty będą zbyt niskie lub wysokie pojawia się kody błędów z serii C-255x a sama maszyna przy zbyt niskich odczytach będzie na potęgę dozować toner.

C.
  • #7 21687809
    Henry(k)
    Poziom 30  
    C - 6,81%
    M - 6,61%
    Y - 7,18%
    K - 5,89%

Kolory wcześniej miały po 5,4..%

Czarnego nie dosypywałem jeszcze.
    Resetowałem chipami nowymi wywoływaczki i bębny przed dosypywaniem ponieważ wywoływaczki krzyczały o wymianę. Bębny jeszcze nie ale daty końca też z maja były.
    Robić reset jeszcze raz czy można z menu serwisowego?
  • Pomocny post
    #8 21688104
    copyman
    Zworką resetujesz. Zamiennym chipom średnio ufam. Przy tych odczytach powinno być ok. Popracowałbym na niej trochę i później sprawdził odczyty ponownie.

C.
  • REKLAMA
  • #9 21688244
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Zrobiłem jeszcze w serwisowym "Initialize + Image Stabilization" i jeszcze lepiej teraz kolory odwzorowuje.

Zrobię tak jak mówisz, podrukuję.
    Zawszę mogę wsadzić z powrotem stare czujniki TCR, nic więcej tam nie ma na tych płytkach.

Muszę jeszcze powalczyć od czego jest ten żółty pasek na każdych kartkach, aż pas transferowy ma w tym miejscu zmatowienie na całym obwodzie i rolka piankowa przenosząca z folii na papier w tym miejscu na żółto pokolorowana.
    Czyściłem bęben, siatkę w bębnie żółtego oraz pas transferowy, ale po kilku kartkach wróciło.

Zamówię do zregenerowania bębny + listwy i raczej pas + listwa też będzie potrzebna.

Dzięki za wsparcie.
  • #10 21688346
    copyman
    Nie wkładaj starych chipów do wywoływaczek ! Skoro te trzymają parametry to nic nie zmieniaj. Co do sypania na żółto to sprawdź czy listwa uszczelniająca pod wałkiem magnetycznym nie jest odkształcona i czy się toner na siatkę nie sypie. Za chwilę zacznie deweloper wyciągać. Możesz nagiąć delikatnie tą sztywniejszą która jest z tyłu uszczelki żeby toner nie wylatywał bokiem. Skoro pas jest już matowy w tym miejscu to oznacza poważny problem. Jeżeli chcesz wymienić folie pasa to koniecznie w zestawie z listwą. Jak zdemontujesz stara folię to wypoleruj drobnym papierem ściernym powierzchnię wałków i odtłuść spirytusem. Powinny być czyste i gładkie. Później załóż folię , wyczyść sekcję czyszczącą i wymień listwę. Koniecznie posyp tonerem powierzchnię taśmy bo na bank będzie się kleić.

C.

Podsumowanie tematu

✨ Minolta bizhub C280 wykazuje efekt falowania na wydrukach wszystkich kolorów, co może być spowodowane zabrudzeniem lub uszkodzeniem elementów mechanicznych odpowiedzialnych za przenoszenie obrazu. Wstępne działania obejmowały czyszczenie bębna światłoczułego oraz pasa transmisyjnego, na którym widoczna jest żółta linia odpowiadająca defektowi. Problem falowania jest obecny na wszystkich kolorach, co wskazuje na możliwe uszkodzenie lub zabrudzenie wałków, paska transmisyjnego lub innych komponentów przenoszących toner na papier. Zaleca się dokładne sprawdzenie i ewentualną wymianę paska transmisyjnego oraz kontrolę stanu bębna i wałków w jednostce obrazującej, aby wyeliminować efekt falowania na wydrukach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA