logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bzihub c280 - Nakłada kolor (tło) tam gdzie nie powinno

ADI_149 09 Kwi 2018 09:35 1047 5
REKLAMA
  • #1 17157548
    ADI_149
    Poziom 11  
    Witam.

Mam problem z Bizhubem c280. Maszyna poleasingowa do dalszej odsprzedaży. Przyszła w stanie tragicznym, historii nie znam, licznik niby 137.000 z czego 50.000 w kolorze. Maszyna w środku była zasypana wszędzie tonerem, brakowało paru rzeczy, rozwalony pas, sprzęgło czarnej wywoływaczki przepuszczało itp itd szkoda gadać.
    Po zrobieniu wszystkiego (wymiana kompletnych bębnów, podmiana wywoływaczki czarnej, czyszczenie wywoływaczek, czyszczenie unitu PH po wyciągnięciu, czyszczenie sprzęgła wywoływaczki czarnej, wymiana pasa) wydawało się, że wszystko w porządku, został jeden i to dosyć denerwujący problem.

Mianowicie co którąś kartkę (czasem po włączeniu, czasem w trakcie pracy) smaruje kolorem Magenta. Bardzo nieregularnie robi tło, ale nie na całej kartce tylko np. pasek 1 cm, później 10cm nic, później jakieś 2 krechy znowu. Albo tak jak na zdjęciu nagle pół kartki w magenta zamiast białego tła, a reszta normalnie. Bardziej będzie widoczne na zdjęciach o co mi chodzi. Papier puszczany A4 LEF (dłuższa krawędź prowadząca).

Jakieś sugestie gdzie szukać ?

Bzihub c280 - Nakłada kolor (tło) tam gdzie nie powinno

edit: Właśnie dostałem info, że przy drukowaniu w kolorze nie ma koloru czerwonego, robi jakiś żółty, a poza tym inne kolory też zamienia. Domyślam się, że nie nakłada magenty w ogóle.
  • REKLAMA
  • #2 17158267
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Na początek sprawdziłbym HV i ewentualnie podmiana zespołu lasera . Przekładałeś bębny miejscami żeby wyeliminować drum unit ?

C.
  • REKLAMA
  • #3 17159010
    ADI_149
    Poziom 11  
    Odpinałem laser więc może sprawdzę czy aby na pewno wszystko dobrze podpiąłem. Posprawdzam piny itp, ale tak na logikę czy laser dawałby takie objawy że rzuca kolorem gdzie nie trzeba. Jak przysłonimy laser to zostają białe pasy i to wzdłuż kartki. Rzeczywiście bardziej celowałbym w płytę HV zwłaszcza, że maszyna była zasypana tonerem zużytym (brudnym) nawet pod PWB Boxem i to dosyć mocno. Sprawdzę jutro wtyczki do lasera, sprawdzę styki HV > developing, podmienię bębny, zabiorę wywoływaczkę całą i zobaczę czy coś z tego. Jak nic to na kolejne podejście będzie HV i laser, daleko do klienta nie mam a nie chce rozbierać całej swojej maszyny. Developing to tylko 2 śrubki. Nie wiem niestety czy przed tym rozbieraniem wszystkiego było ok czy nie bo maszyna była kaput. Dzięki za odpowiedź, dam znać... ale pomysły mile widziane.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 17160914
    ADI_149
    Poziom 11  
    Byłem u klienta. Brak w ogóle developera w wywoływaczce Magenta i dlatego strony wychodziły blade, bez kolorów (dev unit niby 50k przebieg). Przed zawiezieniem wydruki grad i halftone Magenty były naprawdę dobre więc nie wiem czy wyssało developer z wywoływaczki czy coś. Dodawałem toner manualnie ale nic to nie zmieniło, strony bardzo słabo zadrukowane. Jutro pojadę z całym unitem wywoływaczki. Podmieniałem bębny ale ani na jednym ani na drugim nie było stron z tłem. W ogóle nie było stron z tłem podczas dzisiejszego testowania (ok 300 stron). Mam pewne podejrzenie ale to napiszę jutro dopiero jak sprawdzę.
  • #6 17165066
    ADI_149
    Poziom 11  
    Brak Magenty spowodowany brakiem całkowitym developera Magenty. Maszyna nie pokazywała żadnych komunikatów, TCR nawet był 8+ %, a na wałku nic, a nic developera. Strony Halftone z density 255 wychodziły prawie białe. Wymieniony dev unit M i jest ok.

Co do nakładania magenty tam gdzie jej nie powinno być, wydaje mi się, że spowodowane było przebiciami na bęben Magenta. Z tyłu urządzenia są uszczelki między całym systemem wentylującym, a bębnami poszczególnymi (A0ED145801) . Te uszczelki niestety poodchodziły bo są na tej piance i się poodklejały i sterczą do góry. Prawdopodobnie ta naklejka wchodziła pomiędzy sprężynkę przewodzącą do elektrody, a zespół bębna i powodowała takie wydruki raz na jakiś czas. Poprawiłem to jakoś dociskając uszczelkę na swoje miejsce, zrobiłem z 1000 kopii. Zobaczymy....

Na tą chwilę temat do zamknięcia.
REKLAMA