logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 795FT model FB795BE piszczy ale to nie trafo ani przetw.

Pegelmesser 19 Gru 2005 21:54 1157 4
REKLAMA
  • #1 2099053
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Witam!
    Mam taki klopot z tą padaka. Piszczy. Dostalem od kumpla bo raz dzialal raz cos nie itp sam nie wiedzial co mu jest, wiadomo LG i cuda sie dzieja.
    Wiec tak. Poczatkowo szadzilem ze to trafo, bo czasem obraz tez sie zwezal i cos przygasal itp. Po rozbebeszeniu nasluchuje a to piszczy z plytek na kinolu tych od zbieznosci itp. I tu klopot. Jakeis cewki do korekcji centrowania zbieznosci to rozumiem, jest jedna ale jeszcze sa po obu stronach kinola dwie inne w takim bialym plastiku i to chyba jedna z nich tak piszczy i trzeszczy. Zimnych lutow nie stwierdzilem na tych plytkach (co innego na PK i plycie..). Nie wiem co mzoe byc przyczyna tej usterki, dzis zalalem lakierem te cewy i zobaczmy jutro jak ladnie wyschna jak beda dzialac po podlaczeniu. Moze ktos ma jakeis sugestie i wiedze w zwiazku z taka usterka?
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2099189
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    Dokładnie jak napisałeś - piszczą zespoły cewek w umieszczone w białych korpusach, jedna jest zamontowana pztrząc z góry na płytce znajdującej się nad szyjką kineskopu, druga analogicznie pod szyjką. Jak zdejmiesz plastikowe osłony tych płytek to od razu zauważysz sparciały plastik( obudowę tych cewek) pewnie od temperatury. Dotykając te cewki czymś izolowanym znika efekt piszczenia, niestety nie zalewałem ich lakierem - może to coś da jak dobrze wyschną. Ja wymieniałem je na inne - nie popękane - miałem kilka takich kinoli z tymi zespołami. Po wymianie efekt znikł.
  • REKLAMA
  • #3 2101156
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Witam!
    Dziekuje za zainteresowanie. Nie wiem juz sam, cewki zalewalem, otwieralem te plastikowe oslony (owszem byly juz troche "zmurszale") ale to raczej nie one jednak, bo podczas opukiwania itp dzwiek caly czas byl taki sam. Dzwiek wydobywa sie jakby z samego zespolu odchylajacego lub samej banki (czy to mozliwe?). Procz tego poprawilem troszke zimnych lutów i wymienilem elke 220uF/50V przy pionie. Wyszla troche ze skory :cry:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2146617
    gregin
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Wysalem tobie Pegelmesser cos na poczte. Moze sie przyda. Jakby co to pytanka smialo wal.
    Pozdrawiam!
  • #5 2259583
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Witam!
    Niestety nie da sie chyba tego rozwiazac w sposob inny niz wymiana tego pie..ego elementu! Kolejnego LG Flatrona mam na stole i ma tak samo. Ale nie jest to tak ucizaliwe jak w tym wczesnijeszym. Coz. Straszne to albo niedbalstwo albo brak wiedzy zołtych "inzynierow" ze tak sie wyraze... nie widzialem takich cewk w zadnym z normalnych kineskopow...
REKLAMA