logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki i zwrotnice do kolumn stereo 25l z wojskowych pudeł?

ksero0 19 Gru 2005 22:20 1733 3
REKLAMA
  • #1 2099154
    ksero0
    Poziom 11  
    Mam 2xpudła ~25litrów 20X30X40cm 20mm.
    Są to autentyczne wojskowe pudła :D mogly słuzyc do przenoszenia radiostacji, broni, moze granatów:D <foto>

Chcialbym z nich zrobic kolumny stereo, 2 drożne z bass reflexem; bedą stały w pokoju 25m^2, chce tylko zeby wmiare ladnie, czysto grały; dysponuje wzmacniaczem yamaha cr-240 jakies 30w na kanał, 4-16ohm; mam kilka pytan do wybitnych akustyków z elektrody:

-co wsadzic do srodka ?(preferuje stx),
    -czy musi byc zwrotnica, jaka?
    -mam 2głosniczki wysokotonowe srednica ~12cm,wątpliwej jakosci - czy znajda tu swoje zastosowanie?

głosniczki widoczne na fotce (dostalem w spadku) - chiny :(

/przepraszam za moj poziom wiedzy, podobne tematy dostarczyły mi szczątkowych informacji, moja wiedza i moje obliczenia sa jeszcze bardzo niedoskonałe, a nie chce zapsuc tej inwestycji/
    Załączniki:
    • Jakie głośniki i zwrotnice do kolumn stereo 25l z wojskowych pudeł? pudlo2.jpg (37.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie głośniki i zwrotnice do kolumn stereo 25l z wojskowych pudeł? pudlo1.jpg (38.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2102380
    Gibon007er
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Wiesz ..
    Skrzynie Sa takie jakie sa .....
    Jesli chcesz robic sobie kolumienki do pokoju to wytnij nowa plyte,oklej ja okleina drewniana czy drewnopodobna i beda bardzo estetyczne(o ile sie postarasz) kolumienki :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2102572
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    ARn 226 ARP 150, Tonsil GDN 20/60/3

ale nie widze niestety otworów.

Po z atym masz błąd - dwa głośniki basowe działają Ci w jednej komorze.. Nawet jesli jeden to "sredniotonowiec" musi być pneumatycznie odizolowany - pół kuli, donica, mała komora. . .

Z STX'ów GDN 22/120
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #4 2106307
    Gibon007er
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    zalezy jescze oczywiscie czym bedziesz je napedzal ....
REKLAMA