logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt kolumn DIY na 2x głośnik 20cm + wysokotonowy do nagłośnienia małej sali – opinie

jakubk 17 Cze 2007 12:42 1284 10
REKLAMA
  • #1 3992667
    jakubk
    Poziom 13  
    Potrzebuje kolumn które będą miały za zadanie nagłośnić nie wielką sale głownie. Głownie różne uroczystości i apele. I myślałem o zrobieniu 2 kolumn na każda takich dwóch głośnikach ( http://allegro.pl/show_item.php?item=20605405...atch%22%3EObserwuj%C4%99%3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E) + wysokotonówka. Co o ty myślicie.

A kiedyś myślę żeby do tego dorobić jakieś sub żeby można poszczać muzykę i był słyszalny basik
  • REKLAMA
  • #2 3992861
    Krick1987
    Poziom 25  
    Ocena: 188
    Witam,
    tez się kiedyś zastanawiałem nad tym głośnikiem, ale poszukałem na elektrodzie informacje o nim i zrezygnowałem.
    Ja mam nadstawki zrobione na tonsilu GD 30/50 + tubka STXa i gra całkiem dobrze (jak na takie pieniądze :D ).
    Poszukaj na allegro tonsilów ( może być GDS 30/30 ).
    A jak chcesz nowe to lepiej kup STXa szerokopasmowego GDS-30-120-8-SE za 65 zł.

Pozdarwiam
  • REKLAMA
  • #3 3992962
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    ale bedzie problem z basem a bas ma byc slyszalny
    moze GDN estradowy w wersji Sound wave 2
    [z zwiekszonym pasmem] + GDWT 12-19/150
  • REKLAMA
  • #4 3993003
    jakubk
    Poziom 13  
    a jak do takiej kolumny jaszcze zrobię suba to jakby to zagrało.
  • #5 3993214
    Krick1987
    Poziom 25  
    Ja swoje nadstawki na tonsilach uzupełniam narazie jedna tubą Dj Bolo (w planach jest druga) i gra to całkiem fajnie :D
    Bo raczej bez suba to kiepsko faktycznie z basem :|

Ale co tu wymagać od konstrujcji budżetowej :D

Pozdro
  • #6 3995028
    jakubk
    Poziom 13  
    czyli jak zrobię sobie dwie nadstawki na tych dwóch głośnikach szerokopasmowych co w pierwszym poście i do tego dwa suby to zagra to w miarę przyzwoitym dziwiekiem
  • #7 3995038
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 3996666
    Krick1987
    Poziom 25  
    Chodzi ci o te głośniczki za 40 zł sztuka ???
    Przecież prawie wszystkie głośniki domowe mają lepszą skuteczność od nich :D (poszukaj na forum) głośniki estradowe ze skutecznością 88 dB haha
    Kup tonsila lub STXa bedziesz dużo bardziej zadowolony ( bedą dużo głośniejsze)

Pozdrawiam
  • #9 3996694
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    barthezz napisał:
    izzy napisał:
    ale bedzie problem z basem a bas ma byc slyszalny
    moze GDN estradowy w wersji Sound wave 2
    [z zwiekszonym pasmem] + GDWT 12-19/150

Nie jest realne by zwiekszyc pasmo srednich tonow przez dodanie po ferrycie. Tutaj musi byc porzadna lekka membrana.

to nie jest ta wersja z innym układem magnetycznym
    Sound wave opracował wersje z zwiększonym pasmem przenoszenia.
    Ale za to zmniejszonym dołem nieco. [właśnie kombinował coś z membraną]

Dodano po 30 [sekundy]:

to była wersja właśnie sound wave 2
  • #10 3998889
    jakubk
    Poziom 13  
    ale te głośniki za 40 zl maja efektywność 93 db a jak zastosuje dwa w jednej kolumnie to zwiększy sie ich efektywność

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektu kolumn DIY do nagłośnienia małej sali, z wykorzystaniem dwóch głośników 20 cm oraz wysokotonowego. Wskazano, że głośniki proponowane przez autora (za około 40 zł) mają niską skuteczność i słabe parametry, co może skutkować problemami z basem. Zalecane są głośniki marki Tonsil, np. GD 30/50, GDS 30/30 lub szerokopasmowy STX GDS-30-120-8-SE, które oferują lepszą efektywność i jakość dźwięku. Wskazano, że dodanie subwoofera jest konieczne, aby uzyskać wyraźny bas. Poruszono też temat wersji Sound Wave 2 głośników GDN estradowych z rozszerzonym pasmem przenoszenia, choć kosztem obniżenia dolnego pasma. Podkreślono, że zwiększenie efektywności przez zastosowanie dwóch głośników w jednej kolumnie nie jest liniowe i nie rozwiąże problemów z basem. Dodatkowo zwrócono uwagę, że poprawa pasma średnich tonów wymaga lekkiej membrany, a nie tylko dodania elementów ferrytowych. Wskazano źródła z parametrami technicznymi na forum elektroda.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA