logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chrysler Cirrus - trudny rozruch na zimno, uboga mieszanka, problem z map sensorem

datatomek 20 Gru 2005 01:19 2013 11
REKLAMA
  • #1 2099678
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Problem następujący:Jest zimny,rozruch na benzybie utrudniony,ledwo chodzi,jakby jakiś garnek nie palił,słychać silne otwarcie powietrza dodatkowego,bo syczy,później syczenie zanika,i lekko się stabilizuje,lecz jazda nie możliwa,włączę bieg to zgaśnie.Błąd pokazał że zbyt uboga mieszanka na sondzie,plus coś nie tak z map sensorem.Śmierdzi z wydechu samą benzyną,co dziwne przy ubogiej.Zaraz jak już ciut cieplejszy płełączam na gaz i już jest zdrowiutki jak różowy niemowlaczek.Na luzie jak już jest cieplejszy na benz,to odpali ale efekt jak powyżej.Jazda nie możliwa.Podsumowując na gazie chodzi super,choć jak dostanie lekkie obciążenie nagle(włączenie wentylatora na full,lub klimy) to potrafi zmniejszyć obroty i zgasnąć,lecz nie zawsze bo próbuje sobie skompensować. Na benzynie tragedia.Map sensor podobno niby dobry bo mechanik podmieniał i nic,kupiłem nowy Ignition Distributor w akcie desperacji,(to za radą mechaników szamanów-ok 4tys zł),Poza tym na DRB błędów poprzednio żadnych,tyle że czas wtrysku taki że każdy facet chciałby mieć taki.I porażka.Czy jest ktoś kto mógłby mi pomóc?Już nie wiem do jakich mechaników jechać.Może to być paliwo?Lecz w sumie tankuję na Schell,więc chyba nie najgorzej...Proszę o sugestię.
  • REKLAMA
  • #2 2099789
    firdy
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    Mam nadzieje że sprawdziłeś ciśnienie w układzie i nie tankowałeś paliwa rok temu ostatni raz(miałem ostatnio takiego fiata pande).
  • REKLAMA
  • #3 2100835
    datatomek
    Poziom 26  
    Tzn,tankowałem w sierpniu,potem zrobiłem 2000km,tylko na gazie,i jak wróciłem z wakacji(też w sierpniu,czyli nie leżało długo to paliwo w zbiorniku) to okazało się że wogule nie działa na benz.Wlałem po przyjeździe co prawda środek do czyszczenia wtryskiwaczy-ten LPG,ale chyba nie pomogło.Mechanik sugerował wiele rzeczy,ale wspomniał również o paliwie.Czy było by możliwe?Teraz to zachowuje się tak że na jałowym biegu jakoś w miarę chodzi,ale włączę bieg i zgaśnie.Poprostu nie ma siły.Jak dam w gaz to nawet jakaś eksplozja w środku się pojawia.Straszne objawy.Pewnie za uboga,i pewnie coś z wtryskiwaczami.Ale mam stracha że będą do wymiany....Czy jest to możliwe?
  • #4 2101628
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 387
    spusc paliwo i zalej swieze jak to nie pomoze to szukaj dalej
  • #5 2101880
    datatomek
    Poziom 26  
    Chyba tak zrobię,bo w tej chwili jest to chyba najprostrza czynność i najtańsza. Dziękuję za odzew.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 2102475
    sowczas
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem sonda pokazuje ubogą mieszanke?
  • REKLAMA
  • #7 2102499
    datatomek
    Poziom 26  
    Tak. Po odczytaniu ODB rozszyfrowałem ubogi stan na sondzie,i napięcie MAP s. poza normalnym zakresem.Jak jest ciepły już, to nawet w miarę równo chodzi(na idle),ale nie ma siły nawet do garażu wjechać,jak wcisnę gaz żeby go pchnąć, to nawet jakieś strzały czy huki w silniku.Na gazie to wiem że czasem może strzelić...ale żeby na benzynie?...Nie wiem czy te kody nie pozostały jeszcze z okresu kiedy był u mechanika,nie odłączałem bateri od tamtego czasu...Tymczasowo radzę niestety sobie tak że grzeję go na postoju za każdym razem przed ruszeniem...Jest to wielce kłopotliwe przyznam...
  • #8 2102513
    sowczas
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Reasumując :
    Sonda podaje uboga mieszanke,śmierdzi paliwem,strzela w rure...jak dla mnie sonda ... silnik sie "zalewa"paliwem stąd może być długi czas wtrysku ,zapach paliwa i wystrzały z jego nadmiaru którego nie jest w stanie przepalić.
  • #9 2103332
    datatomek
    Poziom 26  
    Tak,zgadza się.Na odczytach w warsztacie pokazywało właśnie długi czas wtrysku.Tylko pytanie dlaczego?... Pewnie dlatego tak kulawo chodzi.Dziś próbowałem go zagrzać,i nawet dość równo pracował,ale po osiągnięciu wyższej temperatury,(powiedzmy połowę),zapalił się CheckEngine.Ale chodził nawet równo nadal.Sprawdziłem kody.Dorzuciło jeszcze raz 51,czyli ubogi stan na sondzie.Ciekawi mnie tylko to wskazanie na MAP sens. bo w warsztacie stwierdził że jest dobry.Choć może to wynikać z tego co się faktycznie dzieje w kolekt.ssącym...Na początku nagrzewania bardzo mocno syczy...potem przestaje.Jak przełączę na gaz to też przestaje syczeć.Czyli krokówka dostaje sygnał że ma tak mocno otworzyć.Pytanie tylko dlaczego...
  • #10 2103466
    kamind
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam.
    Czy sprawdził Pan dzialanie sondy lambda pod względem zakresu napięcia ? Przecież test OBD wykazał uboki skład. Najprawdopodobniej sonda "umarła" i wskazanie zostało na wartości stałej około 0,9 V. Tym samym sterownik zubaża dawkowanie benzyny i stąd ten problem. Proszę napisać jakiego typu instalacja BRC jest założona. Jeżeli jest to Blitz to będzie działała nawet bez sondy. Jeżeli wtrysk typu Seq24 to lambda jest wręcz niepotrzebna. Jeżeli Just to zakład montujący ustawił odpowiednio reduktor i problemu się pozbył. Proszę o dokładny opis instalacji i czy sonda jest wymieniona a przynajmniej solidnie sprawdzona. Może będę mógł coś więcej poradzić.
  • #11 2104909
    datatomek
    Poziom 26  
    Witam.Sondy nie sprawdzałem,bo poprostu jeszcze tego nie robiłem(moje pierwsze auto o takiej konstrukcji),co prawda miałem taki zamiar.Ale nie bardzo wiem którą sprawdzić bo są dwie.I czy ten pomiar jest wiarygodny? Tzn.Napięcie aktualnie występujące będzie odpowiednikiem stanu mieszanki? I jeśli będzie uszkodzona to będzie to napięcie fałszywe,i skąd wiedzieć czy jest poprawne w danej chwili czy nie? Co do gazu to nie wiem gdzie to sprawdzić ale w dokumentacji jest coś napisane:w wykazie wyposażenia jest m.in. coś co się nazywa "LAMBDA JUST",ponadto reduktor "AT90E-SUPER SE".Nie wiem czy dobrze rozumuję,ale gdyby sonda była uszkodzona to przy zbyt ubogiej mieszance silnik by o tym "nie wiedział",bo przecież ona w bezpośredni sposób informuje o tym.Zagmatwane to... Jak mógłbym sprawdzić i którą sondę?One mają chyba cztery przewody..Które są ogrzewania,a które sygnału?
  • #12 3239905
    mkamajewski
    Poziom 1  
    witam wszystkich jestem tutaj pierwszy raz od trzech miesięcy jestem posiadaczem cirrusa i mam takie same objawy datatomek mam pytanie do ciebie czy poradziłeś sobie z tym problemem bo wątek ma już kilka miesięcy jeśli tak to proszę o jakieś rady
    pozdrwiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Chryslerze Cirrus występuje problem z trudnym rozruchem na zimnym silniku benzynowym, objawiający się syczeniem powietrza dodatkowego, ubogą mieszanką paliwową oraz zapachem benzyny z wydechu. Na benzynie silnik pracuje nierówno, gaśnie przy włączeniu biegu, natomiast na gazie działa poprawnie, choć przy obciążeniu (np. włączenie wentylatora lub klimatyzacji) może spadać obroty i gasnąć. Diagnostyka OBD wskazuje na ubogą mieszankę i nieprawidłowe napięcie na czujniku MAP. Mechanik wymienił MAP sensor bez poprawy, a autor zakupił nowy rozdzielacz zapłonu (Ignition Distributor). Podejrzewa się problemy z sondą lambda, która może podawać stałe napięcie około 0,9 V, co skutkuje zubożeniem mieszanki przez sterownik. Instalacja gazowa typu BRC z systemem Lambda Just i reduktorem AT90E-SUPER SE jest zamontowana, co może wpływać na działanie sondy i sterowanie mieszanką. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana sondy lambda, a także spuszczenie i wlanie świeżego paliwa. Problemy z wtryskiwaczami również są brane pod uwagę. Wątpliwości dotyczą prawidłowego działania sondy lambda (dwie sondy, cztery przewody) i jej pomiaru napięcia. Użytkownik radzi sobie tymczasowo poprzez rozgrzewanie silnika na postoju przed jazdą. Inny użytkownik zgłasza podobne objawy i prosi o rozwiązanie problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA