logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sformatować dysk Seagate 40GB z NTFS na FAT32 w Windows XP?

panbodzio 20 Gru 2005 14:34 3935 6
REKLAMA
  • #1 2100548
    panbodzio
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    witam
    mam dolaczony dysk kolegi 40GB Seagate do komputera. Sformatowalem go w systemie NTFS. Musze go jednak oddac na swieta i sformatowac w systemie FAT32 (kolega ma Win98, ktora nie obsluguje NTFS i nie chce mu nic mieszac w kompie). Nie wiem tylko jak sie do tego zabrac... DOS nie widzi dysku w NTFS a Win XP nie chce formatowac w FAT.
    Rozwiazaniem byloby sformatowanie poprzez plyte instalacyjna WinXP - jest tam taka opcja przy procesie instalacji ale boje sie ze wtedy wyrzuci mi stery i moze cos sie juz powalic w systemie i trzeba bedzie kontynuowac proces instalacji...
    co zatem poczac??
  • REKLAMA
  • #2 2100555
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    Uzyj programu "Partition Magic". Potrafi on skonwertowac m.in. partycje z NTFS na FAT bez utraty danych. Czasem jednak moze sie zdarzyc wpadka - radze zrobic na wszelki wypadek kopie zapasowa najwazniejszych plikow.
  • REKLAMA
  • #3 2100558
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 120
    Kolegaoczywiscie wie ze formatowanie usuwa wszystkie dane ? Jak to "Win XP nie chce formatowac w FAT" ? W oknie Moj Komputer klika kolega prawym klawiszem myszki na dysk, wybiera kolega opcje Formatuj, a nastepnie w okienku ktore sie pojawi wybiera kolega FAT32. Musi dzialac :)
  • REKLAMA
  • #4 2100573
    ivorpl
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Zrób tak jak mówisz, tylko odepnij swój stary dysk, włóż ten co chcesz sformatować, odpal instalke, sformatuj, i pożniej wyłącz kompa guzikiem. ew. doprowadz instalke do końca. Potem podepnij ten dysk jako slave, a ten stary podłącz na master i sformatuj na FAT już pod XP i tyle.
  • REKLAMA
  • #5 2100596
    Jakub365
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Proponuje zrobic tak jak mowi LOGAN
  • #6 2102382
    Axtur
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam !
    Poprzednik ma racje ze partition magic zamienia NTFS na FAT nawet bez utraty danych ale napewno robi to wersja 8.0 co do poprzednich nie jestem pewien

Dodano po 12 [sekundy]:

Witam !
    Poprzednik ma racje ze partition magic zamienia NTFS na FAT nawet bez utraty danych ale napewno robi to wersja 8.0 co do poprzednich nie jestem pewien
  • #7 2105393
    panbodzio
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    ok! wyciagnalem jeden dysk i sformatowalem przy uzyciu plyty WinXP. Z gory dzieki za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dysk Seagate 40GB sformatowany w NTFS, który musi zostać przekonwertowany na system plików FAT32, aby był kompatybilny z Windows 98. Problemem jest brak możliwości formatowania dysku na FAT32 bezpośrednio w Windows XP oraz brak dostępu do dysku w NTFS z poziomu DOS. Proponowane rozwiązania to użycie programu Partition Magic (wersja 8.0) do konwersji partycji NTFS na FAT bez utraty danych, z zaleceniem wykonania kopii zapasowej. Alternatywnie można odłączyć główny dysk, podłączyć dysk Seagate jako jedyny, uruchomić instalację Windows XP i sformatować dysk na FAT32 podczas procesu instalacji, a następnie ponownie podłączyć dyski i ewentualnie dokończyć instalację lub wyłączyć komputer. Użytkownik potwierdził, że sformatował dysk przy użyciu płyty instalacyjnej Windows XP po odłączeniu drugiego dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA