logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt CUC4510 - brak obrazu po zwarciu LM317, standby działa, co sprawdzić?

Jezior2000 20 Gru 2005 21:05 1160 2
REKLAMA
  • #1 2101709
    Jezior2000
    Poziom 17  
    Ocena: 103
    Mam mały problem z tym cuc4510 mianowicie z mojej winy zwarłem lm317 akurat niefortunnie tak że zwora z zasilania 18V a obciążeniem na którym ma być 12V.No i okazało się teraz że po włączeniu do sieci jest kreska standby a później po włączeniu pilotem nie ma nic ani na obrazie ani na wyświetlaczu.Jest natomiast normalne tło ale nie ma obrazu.Ale ciekawe jest to że można wyłączyć go pilotem.Proszę o pomoc!!!Poleciał wtedy mały dymek skąś ale tak byłem zajęty wyłączaniem że po prostu przegapiłem skąd.hehe.Wiem że na procesor nie idzie 12V.tylko 5.Jeśli padłby jakiś układ z którego idzie I2C to czy mogłyby być takie objawy?
  • REKLAMA
  • #2 2102485
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    witam
    schemat w reke .pomiar napiec na wyjsciu przetwornicy.zrub porzadek z tym lm 317 na poczatek odlacz od reszty .jak bedzie mniej niz 12v to odlaczaj z tej galezi idz po sciezce uklady az bedziesz mial12v tak .procesor chyba zyje bo zalacza.to tak w skrucie ciezko na odleglosc lub omomiez i do masy czy zwarcie.nie mam schematu przed soba he he ale sprawdfz na nasadce napiecia,mase do ekranu kineskopu to wazne .sprawdz od spodu i gory chassis wzrokowo co sie zfajczylo rezystory moze ktorys elektrolit puscil dyma he he. trzeba liczyc sie z tym ze jest kilka usterek ale to blaupunkt czy grundig to naprawialne.5v masz to uklady zasilane nim chyba ok.powodzenia
  • #3 2103611
    Jezior2000
    Poziom 17  
    Ocena: 103
    Dzięki za długą i bardzo pomocną wypowiedź już wiem co się stało he he.TY 45018 zalokował szynę I2C.Wymiana i działa.
REKLAMA