logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] MSI PRO B650-S WIFI + Ryzen 5 9600X – komputer nie uruchamia się po restarcie

Ruszkowiec 11 Wrz 2025 07:38 693 7
REKLAMA
  • #1 21686755
    Ruszkowiec
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam, złożyłem zestaw składający się z następujących komponentów:
    Płyta PRO B650-S WIFI
    Procesor AMD Ryzen 5 9600X
    Pamięć Patriot Viper Venom, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL36 (PVV532G600C36K)
    Grafika Radeon RX9070XT
    Zasilacz DeepCool PL750D
    Dysk M2 Goodram
    Problem polega na tym, że komputer po restarcie nie uruchamia się. Na płycie świeci pomarańczowa dioda wskazuje na problem z pamięcią. Jednak po wyłączeniu i uruchomieniu ponownie, komputer działa.
    Bios podniesiony do najwyższej wersji, problem pojawia się tak na jednej, jak i na dwóch kościach.
    Pamięci wykrywane w biosie z taktowaniem 4800Mhz. EXPO/XMP wyłączone.
    Co mogę zrobić, żeby sprawdzić zestaw, czy to może być wina konfiguracji biosu, czy raczej niekompatybilny element? Z góry dziękuje za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21686874
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    Sprawdź czy dla tej płyty i tego procesora pamięci są w spisie obsługiwanych. Znajdziesz to na stronie płyty.

Dodano po 32 [sekundy]:

Xmp włączone powinno być.
  • REKLAMA
  • #3 21686960
    Ruszkowiec
    Poziom 13  
    Tej pamięci rzeczywiście nie ma na liście, więc może to z tego powodu. Jest PVV532G640C32K więc zamówię i sprawdzę na takiej. Gdy włączałem XMP nie startował w ogóle, ale skoro jej nie ma na liście...
    Póki co dziękuje za podpowiedź, odezwę się jutro. Swoją drogą, to dość dziwne, że wszystko działa dopóki nie uruchomię ponownie(z poziomu windows nie wybiorę opcji 'uruchom ponownie'). Mogę komputer wyłączyć i ponownym uruchomieniu wstaje bez problemu, a na reset reaguje tak dziwnie. Spotkał się ktoś z czymś podobnym?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21688261
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6808
    Cytat:
    Bios podniesiony ...

Chyba nie do ver.Beta > 7E26v1H2(Beta version) 2024-11-21

p.s
    Zalecaja 7E26v1K / 2025-06-16
    Jak masz dwie DDR5 to obsada A2 B2

Zrzut ekranu BIOS-u MSI pokazujący prędkość DDR5 6000 MHz i 32 GB RAM

Ekran BIOS płyty MSI z ustawieniami wentylatora i informacjami sprzętowymi

Wazne
    Spoiler:
    Przy pierwszym uruchomieniu zostaniemy poproszeni o aktualizację sterowników płyty głównej za pomocą MSI Driver Utility Installer, który jest dostępny tylko raz przy pierwszym uruchomieniu !!.
    Z tego powodu możliwa jest sytuacja, że do aktualizacji sterownika modułu Wi-Fi wymagana jest obecność Internetu, dlatego zalecam, aby podczas początkowej konfiguracji mieć pod ręką kabel internetowy.

Płyta od samegp poczatku przeznaczona pod cpu AMD Ryzen 500 - i 7000 - serii
    - oraz DDR5 aż do 6400 MHz
    - ma 12+2+1 VRM
    Cytat:
    The 12+2+1 VRM design handles Ryzen 5 and Ryzen 7 processors without thermal throttling, but Ryzen 900-series may experience power limitations during extreme stress testing or professional workloads.

Oczywiscie zasilanie cpu 8+8 pin > podlaczone !?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21688322
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3510
    lisek napisał:

A co za różnica czy jest 8pin czy 8+8?
  • Pomocny post
    #6 21688357
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6808
    Cytat:
    1 EPS power connector is enough for a regular build.

2 EPS power connectors can possibly make your system more stable under loading but in such case, we're talking about some power eating CPU.

DDR5 Link
    [u]At 1.1V, DDR5 consumes ~20% less power than DDR4 equivalent components at 1.2V. In addition to conserving battery life in laptops, it also has a significant advantage for enterprise servers working around the clock.[/u]
    Plus dane o poborze mocy (DDR5 Memory Performance Scaling with AMD Zen 5) i benchmarki
    Link_ memory ctrl Ryzen

Cytat:
    Zdjęcie termiczne wykonane przez specjalistów MSI modułu DDR5 wyposażonego w kontroler RENESAS P8911-Y0 o napięciu ustawionym na 1,35 V (VDDQ / VDD) wyraźnie pokazuje ogrzewanie powyżej 56 stopni Celsjusza w strefie VRM. Według MSI oznacza to, że wszystkie moduły DDR5 o wysokiej częstotliwości będą wymagały masywnych radiatorów chłodzących.

Kolejnym niuansem wskazanym przez inżynierów MSI jest obecność trzech trybów zasilania pamięci DDR5 w płytach głównych MSI Z690:
    - standardowy tryb bezpieczeństwa z zablokowanymi wartościami 1,1 / 1,1 / 1,8 W (VDD / VDDQ / VPP ) ;
    - tryb programowy, który będzie regularny i będzie działał w zakresie wartości 1,1- 1.435 / 1.1-1.435 / 1.8-20135 w;
    - tryb podkręcania, dla którego na wysokiej klasy płytach głównych zostanie przylutowany specjalny układ scalony wymagany do odblokowania zakresów trybu oprogramowania.....
    Następnie eksperci firmy zastanawiali się nad wyborem optymalnego zasilacza do płyt głównych z chipsetem Z690.
    Ponownie zwrócili uwagę, że wcześniej Moduły DDR4 były zasilane z płyty głównej, a standardowe napięcie wynosiło 1,2 V, podczas gdy zasilanie VRM DDR5 pochodzi bezpośrednio z zasilacza i ma napięcie 5 V. oznacza to nowe zwiększone wymagania dotyczące stabilności napięcia na linii 5 V w zasilaczu. Niestabilna moc na tej linii może prowadzić do awarii systemu lub ograniczyć Podkręcanie. MSI nie zapomniało pochwalić zasilaczy produkowanych pod jego marką, zauważając, że są one pozbawione takich wad.

Tryby zasilania DDR5 na płytach MSI: Security, Program i OC z napięciami VDD, VDDQ i VPP.

Schemat zasilania modułu DDR5 z oznaczeniem PMIC i napięć wyjściowych/url]

[url=https://obrazki.elektroda.pl/9484409200_1757703288.jpg]Zrzut ekranu z MaxxMem2 pokazujący wydajność pamięci DDR5 z procesorem Intel i9-12900K
    [/url]
    Załączniki:
    • MSI PRO B650-S WIFI + Ryzen 5 9600X – komputer nie uruchamia się po restarcie DDR5_z HWINFO.jpg (88.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 21688377
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3510
    Więc w tym przypadku nie ma różnicy czy podłączone jest 8 czy 8+8pin wiec po co to:
    lisek napisał:
  • #8 21688688
    Ruszkowiec
    Poziom 13  
    Mam zaktualizowany bios do najnowszej wersji, na początku do 7E26v1L ale później zdecydowałem się na wersję beta 7E26v1M4 która miała podnieść stabilność pamięci. Obsada taka, jaką Podałeś A2 B2 i zasilanie 2x8pin. Tutaj dziękuje za doprecyzowanie, zastanawiałem się właśnie, czy wpięcie obu wtyczek jest konieczne.
    W chwili obecnej do komputera włożyłem pamięci, które zamówiłem- występujące na liście kompatybilnych modułów i problem zniknął. Nie mam możliwości przetestowania wcześniejszych pamięci na innym zestawie, najwidoczniej różnica między niedziałającymi PVV532G600C36K a działającymi PVV532G640C32K musiała być większa niż początkowo założyłem. Dziękuje wszystkim za udzielenie się w dyskusji. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Złożony zestaw komputerowy z płytą MSI PRO B650-S WIFI i procesorem AMD Ryzen 5 9600X ma problem z uruchamianiem się po restarcie. Po restarcie komputer nie startuje, a na płycie głównej świeci pomarańczowa dioda sygnalizująca problem z pamięcią RAM. Po całkowitym wyłączeniu i ponownym włączeniu system działa poprawnie. Pamięci Patriot Viper Venom DDR5 32 GB 6000 MHz CL36 są wykrywane w BIOS-ie z taktowaniem 4800 MHz, przy wyłączonych profilach EXPO/XMP. BIOS jest zaktualizowany do najnowszej wersji. Problem występuje zarówno przy jednej, jak i dwóch kościach pamięci. Użytkownik poszukuje wskazówek dotyczących diagnozy problemu, w tym czy jest to kwestia konfiguracji BIOS-u, czy niekompatybilności komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA