logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alcatel U5 HD nie uruchamia się w trybie fastboot po komendzie adb reboot bootloader

xzenekhol 12 Wrz 2025 12:34 258 6
REKLAMA
  • #1 21687867
    xzenekhol
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    **Cześć!**
    Jestem użytkownikiem Alcatela U5 HD. Czy ktoś wie, dlaczego po wpisaniu:

adb reboot bootloader
    adb reboot-bootloader
    adb reboot fastboot

telefon uruchamia się ponownie do Androida, zamiast do trybu fastboot?
    Nie działa mi fastboot, a potrzebuję tylko odblokować bootloader.
    AI: Jaka wersja Androida jest zainstalowana na Twoim Alcatelu U5 HD?
    Android 7
    AI: Czy próbowałeś wejść w tryb fastboot za pomocą kombinacji przycisków (np. przytrzymując jednocześnie przycisk zasilania i głośności podczas uruchamiania)? Jeśli tak, opisz proszę, co się dzieje.
    Tylko vol działa, a reszta nic
  • REKLAMA
  • #2 21696064
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21696345
    xzenekhol
    Poziom 3  
    >>21696064 Niestety w recovery nie wykrywa mojego telefonu, a w systemie tak. Z recovery lub z ADB, jak chcę wejść do bootloadera, to mi do systemu daje.
  • REKLAMA
  • #4 21696372
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21700307
    xzenekhol
    Poziom 3  
    >>21696372
    adb reboot bootloader bootuje do systemu.
  • #6 21700326
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21701289
    xzenekhol
    Poziom 3  
    >>21700326
    Tak działa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik Alcatela U5 HD z Androidem 7 zgłasza problem z uruchomieniem telefonu w trybie fastboot za pomocą komend ADB, takich jak "adb reboot bootloader", które zamiast tego restartują urządzenie do systemu Android. W dyskusji podkreślono konieczność włączenia opcji programisty oraz debugowania USB, a także poprawnego połączenia telefonu z komputerem i potwierdzenia autoryzacji ADB. Komendy ADB działają tylko, gdy system Android jest uruchomiony, natomiast do obsługi trybu fastboot wymagane jest wejście do bootloadera lub recovery. Problemem jest, że telefon nie przechodzi do trybu fastboot, a recovery nie wykrywa urządzenia. Sugerowano użycie dedykowanego recovery (np. TWRP) i odblokowanie bootloadera za pomocą komendy fastboot, jednak bez dostępu do trybu fastboot nie można wykonać tych operacji. Komenda "adb reboot recovery" działa poprawnie, co pozwala na wejście do recovery, ale "adb reboot bootloader" uruchamia system Android zamiast bootloadera. Wskazano, że w starszych telefonach odblokowanie bootloadera mogło wymagać komendy "fastboot oem unlock" lub kodu od producenta, jednak brak dostępu do trybu fastboot uniemożliwia dalsze działania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA