logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gibson Les Paul – montaż EMG81, działanie przełącznika itp

dyko251 12 Wrz 2025 17:25 243 4
REKLAMA
  • #1 21688145
    dyko251
    Poziom 5  
    Witam, nie jestem pewien, czy umieszczam temat w odpowiednim dziale. Wiem, że to pytanie bardziej na jakieś forum gitarowe, ale może ktoś tutaj się orientuje — chciałbym wymienić w moim Les Paulu (Gibsonie) przystawkę przy mostku na "EMG EMG81". Jest to przystawka aktywna: dołączone są do niej kabelki, 2 potencjometry i gniazdo; przełącznika nie ma. Chciałem zapytać, czy po zamontowaniu tej przystawki będzie można normalnie używać przełącznika między przystawkami (nie ma go w zestawie, więc tego starego) i czy normalnie będą działać potencjometry oraz rozłączanie cewek w przystawce przy gryfie? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21689837
    wierszylo1
    Poziom 3  
    Witam. Biorąc pod uwagę, że gitara to Gibson, a co za tym idzie — konstrukcja, jakby nie patrzeć, niezbyt tania — szczerze polecałbym udać się do specjalisty gitarowego — technika lub lutnika. Zabawa w modyfikację gitar jest naprawdę ciekawa, ale lepiej zacząć od gitar budżetowych, żeby nie mieć potem żalu. Może błędnie jednak zakładam, że nie jest Pan zbyt obeznany w tym temacie, więc zdecydowanie polecałbym udać się do profesjonalisty. Dodatkowo mam pytanie: czy wie Pan, że przetworniki aktywne wymagają dodatkowego zasilania w postaci baterii, którą trzeba umieścić w gitarze? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21689939
    dyko251
    Poziom 5  
    Witam, oczywiście wiem, że przystawki aktywne wymagają baterii, nie jestem taki znowu nieobeznany, ale mimo to nie chciałbym tego robić sam, lecz udać się do lutnika — chciałem się tylko dowiedzieć, czy taka modyfikacja jest możliwa, czy nie będzie tu wymagana wymiana obu przetworników... W każdym razie bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 21689965
    wierszylo1
    Poziom 3  
    Osobiście nie jestem znawcą, ale nie powinno być najmniejszego problemu z wymienieniem tylko jednej przystawki.
    Natomiast jak uda się Pan do specjalisty, to on będzie w stanie lepiej wyjaśnić, jak to się odbije na funkcjonalności switchów i potencjometrów.
    Z mojej wiedzy najwięcej zależy tu od tego, w jaki sposób wszystko zostanie polutowane.
  • #5 21690231
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1706
    Ten zestaw jest łączony na złączki, więc nie trzeba praktycznie nic lutować.
    Na forum jest specjalista od gitar - kolega Tremolo, ale nie często tu zagląda więc odszukaj go i napisz do niego na pw. Pewnie będzie potrafił dać odpowiedź na to czy można i ew jak można aktywny przetwornik pożenić z pasywnym.

Pozdrawiam.
REKLAMA