logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens WM14E320 – głośny dźwięk po wymianie szczotek, błąd 21, analiza nagrania

deringer 15 Wrz 2025 20:40 219 8
  • #1 21691058
    deringer
    Poziom 10  

Pralka Siemens WM14E320 dawała błąd 21 - najczęściej jest to problem ze szczotkami węglowymi silnika. Stare szczotki były skrócone na 1,5 cm - być może powinny jeszcze działać. Wymieniłem je bez wyjmowania silnika. Jedynym problemem było upchanie sprężyny w środku, ale szczotki udało się włożyć. Error 21 zresetowałem i pralka się uruchomiła (wcześniej nie startowała w ogóle, nawet po resecie), ale wydaje taki dźwięk. Czy ktoś rozpozna przyczynę dźwięku z filmiku? Może źle upchałem sprężynę albo to coś innego?
  • #3 21691119
    deringer
    Poziom 10  
    >>21691073
    WM14E320/19 FD

Dzięki, przeczytałem ten wątek oraz inne i zakładam, że szczotki dałem na odwrót (są one skośne) - spróbuję wyjąć silnik następnym razem.
    Mam takie z Allegro za 15 zł, ale spróbuję najpierw takich, zanim kupię droższe.
    Jeszcze jedno - przy zajrzeniu do pralki zielony kabelek (koło kabla zasilania do silnika) nie był podpięty. Nie wiem, czemu — może po wizycie technika kiedyś.
  • #4 21691156
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3698
    Spróbujesz tańsze by zabić silnik? Ciekawie podchodzisz do tematu, ale kto bogatemu zabroni. Silnik trzeba wyjąć, porządnie wydmuchać sprężonym powietrzem, zainstalować dobre szczotki i dotrzeć komutator. Bez tych czynności bardzo łatwo uśmiercić silnik w pralkach BSH. Co do kabelka to kolega doda zdjęcie i będzie można powiedzieć coś więcej co to za przewód. Tu masz porządne szczotki do Twojej pralki: https://north.pl/karta/szczotki-weglowe-silni...nk-za-605694-bosch---northpl,730-LL-3098.html
  • #5 21691164
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2310
    Nie katuj silnika na tych szczotkach, zrób to porządnie, a jak nie wiesz, jak to zdemontować, silnik i zawieź do firmy, która się tym zajmuje. Szkoda pralki.
  • #6 21691182
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6903
    Źle założone szczotki, albo są kiepskiej jakości, ew niedotarte do komutatora.
  • #7 21701645
    deringer
    Poziom 10  
    Wyjąłem silnik, faktycznie szczotki były odwrotnie założone.
    Pierwsze dwa prania bardzo głośno chodziły i widocznie same się dotarły.
    Czyli w sumie można zrobić też bez wyjmowania silnika, ale trzeba dać dobrą stroną i dobrze upchać sprężynę.
    Bardzo ciężkie było założenie z powrotem paska klinowego, niektórzy go przytrzymują palcami, ale dla mnie to mało bezpieczne, dałem jakoś radę śrubokrętem.
    Takie podsumowanie, dziękuję za odpowiedzi w temacie :)

Przy okazji - czy da się odróżnić (oprócz ceny) dobrej jakości szczotki węglowe od złych? Cichsza praca pralki?
    Te moje były tańsze, ale póki co po dwóch praniach już wszystko działa jak wcześniej
  • #8 21701719
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3698
    Jak padnie Ci silnik wtedy bardzo szybko poznasz różnicę pomiędzy byle produktem a produktem jakościowym tyle że wtedy zaboli finansowo jeszcze mocniej. Produkt jakościowy kosztuje więcej i tak było jest i będzie.
  • #9 21701928
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6903
    deringer napisał:
    Przy okazji - czy da się odróżnić (oprócz ceny) dobrej jakości szczotki węglowe od złych? Cichsza praca pralki?

Da się, ale trzeba dowiadczenia.
    Dobra szczotka na wyczyszczonym komutatorze niemal od razu powinna pracować bez nadmiernego iskrzenia.
    Inna kwestia, są znane przypadki, gdzie marnymi szczotkami zabijało się silniki.

deringer napisał:
    Bardzo ciężkie było założenie z powrotem paska klinowego, niektórzy go przytrzymują palcami, ale dla mnie to mało bezpieczne, dałem jakoś radę śrubokrętem.

Nie dziwie się skoro tak kombinowałeś, ręcznie montaż paska to jakieś 10 sekund i jest to najbezpieczniejsza forma.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Siemens WM14E320 zgłaszała błąd 21, typowo związany z problemem szczotek węglowych silnika. Stare szczotki były skrócone do 1,5 cm i prawdopodobnie jeszcze działały. Wymiana szczotek bez demontażu silnika była możliwa, jednak szczotki zostały założone odwrotnie (skośne szczotki), co powodowało głośną pracę pralki po uruchomieniu. Konieczne było wyjęcie silnika, poprawne zamontowanie szczotek oraz odpowiednie upchnięcie sprężyny. Zaleca się użycie wysokiej jakości szczotek i dokładne oczyszczenie komutatora, aby uniknąć uszkodzenia silnika. Montaż paska klinowego jest trudny, ale bezpieczniejszy przy ręcznym przytrzymaniu niż użycie narzędzi. Różnice w jakości szczotek wpływają na głośność pracy i trwałość silnika; tańsze szczotki mogą prowadzić do szybszego zużycia i uszkodzenia. Zielony przewód przy silniku, niepodłączony w pralki, może pochodzić z wcześniejszej naprawy i wymaga weryfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA